Lleida recorda Ricard Viñes en el 80è aniversari de la seva mort
El reconegut pianista lleidatà ha centrat el tradicional acte que l’Ajuntament de Lleida organitza al Cementiri Municipal en motiu de la festivitat de Tots Sants. Coincidint amb aquesta efemèride s’ha descobert la seva estàtua que ha estat rehabilitada i tindrà aquesta ubicació definitiva
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presidit l’homenatge tot recordant la seva destacada carrera internacional i posant de relleu la vinculació que sempre va mantenir amb la seva ciutat natal
El reconegut pianista lleidatà ha centrat el tradicional acte que l’Ajuntament de Lleida organitza al Cementiri Municipal en motiu de la festivitat de Tots Sants. Coincidint amb aquesta efemèride s’ha descobert la seva estàtua que ha estat rehabilitada i tindrà aquesta ubicació definitiva
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presidit l’homenatge tot recordant la seva destacada carrera internacional i posant de relleu la vinculació que sempre va mantenir amb la seva ciutat natal
Lleida ha recordat aquest dilluns Ricard Viñes coincidint amb el 80è aniversari de la seva mort. El reconegut pianista lleidatà ha centrat el tradicional acte que l’Ajuntament de Lleida organitza al Cementiri Municipal en motiu de la festivitat de Tots Sants. Coincidint amb aquesta efemèride s’ha descobert la seva estàtua que ha estat rehabilitada i tindrà aquesta ubicació definitiva.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, que ha estat acompanyat per la regidora de Salut, Persones Grans i Consum, Anna Miranda, i la regidoria de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, així com una nombrosa representació de la Corporació Municipal, ha presidit l’homenatge tot recordant la seva destacada carrera internacional i posant de relleu la vinculació que sempre va mantenir amb la seva ciutat natal.
Durant el transcurs dels parlaments Màrius Bernadó, professor d’Història de la Música de la Universitat de Lleida i director del Servei Cientificotècnic Laboratori de Musicologia i de l’Aula de Música, ha posat de relleu la figura de Ricard Viñes i de com mai va perdre de vista quin era el seu origen i la seva estima per Lleida. De fet, ha destacat Bernadó, l’Arxiu Municipal de Lleida conserva el seu llegat en què es troba tota la documentació tant personal com professional, i també la Universitat de Lleida va rebre una donació.
En aquest sentit, Bernadó ha explicat que s’ha començat a treballar en la commemoració del 150è aniversari del seu naixement que se celebrarà l’any 2025.
Per la seva part, l’alcalde Larrosa ha destacat que “l’Ajuntament de Lleida ha centrat el tradicional acte al Cementiri Municipal en motiu de Tots Sants en Ricard Viñes en una de les figures més importants de Lleida, reconegut arreu i tot un referent com a pianista”. “Lleida és una ciutat capital en molts sentits, i també ho és en l’àmbit de la música. Amb la col·locació de l’estàtua que el recorda al Cementiri Municipal, afegim un nou atractiu patrimonial a la ciutat i incorporem un altre espai d’homenatge a Ricard Viñes, juntament amb la plaça que porta el seu nom i, també, la sala principal del Teatre de la Llotja, així com el concurs internacional de piano”.
A l’acte d’homenatge també ha assistit el subdelegat del Govern, José Crespín; Carme Grassa, patrocinadora del concurs Internacional Ricard Viñes, i la cap del servei de l’Arxiu Municipal, Iolanda Enjuanes.
L’homenatge ha finalitzat amb l’actuació del Viñes Piano Duo, integrat per Marta Castelló i Enric Prió, ambdós pianistes professors del Conservatori de Lleida. Han interpretat dues peces composades per Ricard Viñes, que han estat arranjades pel compositor targarí, també professor del Conservatori, Ramon Andreu, amb el finançament de M. Carme Grasa, ex directora del Conservatori. Les peces que s’han escoltat han estat “En Verlaine mineur” i “Menuet spectral”.
Ricard Viñes
El reconegut pianista lleidatà Ricard Viñes i Roda va morir a Barcelona el 29 d'abril de 1943. L'endemà va ser traslladat a Lleida on s'obriria al mateix palau de la Paeria la capella ardent durant unes breus hores. A darrera hora de la tarda d'aquell mateix 30 d'abril fou enterrat al departament de Santa Cecília del Cementiri de Lleida, al costat de la seva mare. Precisament aquest any es commemora el 80è aniversari de la mort del músic Ricard Viñes.
Des de llavors la ciutat ha tingut un record i una estima sempre per la seva figura. L'Arxiu Municipal de Lleida conserva el seu llegat en el qual trobem tota la seva documentació tant personal com professional en què s'inclou, correspondència, fotografies, cartells i partitures entre altres documents. La ciutat també el recorda anualment amb el Concurs Internacional de piano que porta el seu nom.
El 18 de juliol de 1971 la ciutat de Lleida inaugurà un monument dedicat al malaurat músic en la mateixa plaça que porta el seu nom. Aquest monument en forma de pedestal gegant, realitzat en marbre negre integrava un relleu on es podia veure, per la banda del monument que donava a la plaça, a l'intèrpret assegut davant d'un piano amb uns cortinatges al darrere. Per la part que donava a l'avinguda Prat de la Riba, es trobava incrustat un escut de la ciutat i damunt una escultura del dit pianista dempeus portant unes partitures a la mà damunt d'un petit pedestal quadrat. Tots tres elements fets en marbre blanc.
El monument es retirà l'any 2008 i no és fins al 2010, amb la remodelació que feu Benedetta Tagliabue de la totalitat de la plaça, que es tornà a col·locar dos dels elements de l'antic monument; l'escut i el relleu, que actualment es poden veure en l'exterior d'una de les sortides del pàrquing soterrat de la plaça.
L'escultura que representava al músic lleidatà fou realitzada per l'escultor Fèlix Marti Palaus (30 de gener 1912- 27 d'agost 2007), especialitzat sobretot en el treball del marbre.
Per tradició ancestral aprengué l'ofici d'escultor en el taller familiar, de la mà del seu pare i del seu avi patern. L'avi, Manuel Marti, escultor expert en tota classe d'objectes d'ornamentació, làpides, rentamans i fonts, tenia el seu taller situat al carrer la Palma ja des de finals del segle XIX. El pare del Fèlix, el Joan Marti Urquía, continuà també amb el mateix ofici que aprengué del seu pare i continuà treballant en el mateix taller del carrer la Palma n. 1 des de principis del segle XX. Malauradament, aquest fou assassinat el juliol de 1936 durant els primers dies de l'esclat de la guerra a la ciutat.
El Fèlix Marti Palaus mantingué el taller del carrer la Palma, però es traslladà primer al carrer Anselm Clavé i després al carrer Ramon i Cajal. Als anys vuitanta del segle XX, ja jubilat, estigué vinculat a l'Ajuntament de Lleida com a professor picapedrer en l'Escola Taller ensenyant el seu ofici centenari als alumnes que assistien a les seves classes.
Cementiri Municipal
Durant la visita al Cementiri Municipal, el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha explicat que el nombre total d’inhumats actualment és de més de 92.000.
L’any 2023 hi ha hagut un total de 1.286 inhumats, dels quals el 60% són inhumacions i el 40% son incineracions.
Precisament, sobre aquesta tendència a l’alça pel que fa a les incineracions s’hi ha referit l’alcalde que ha explicat que hi ha una tendència a l’alça per aquesta opció i que, per tant, l’Ajuntament de Lleida està treballant perquè sigui més àgil el funcionament del crematori ja que actualment hi ha un temps d’espera d’uns 6-7 dies.