Família, amics i familiars s'han reunit per fer un homenatge a l'alpinista Juanjo Garra

Lleida ret homenatge a l’alpinista Juanjo Garra en el 10è aniversari de la seva mort

A finals del mes de maig del 2013, ara fa una dècada, l'expedició formada per Lolo González, Juanjo Garra i Enrique Osiel al Dhaulagiri iniciava el primer atac al que és el setè cim més alt del planeta, però les condicions meteorològiques adverses els obligaren a esperar una millora del temps al camp 3.

A finals del mes de maig del 2013, ara fa una dècada, l'expedició formada per Lolo González, Juanjo Garra i Enrique Osiel al Dhaulagiri iniciava el primer atac al que és el setè cim més alt del planeta, però les condicions meteorològiques adverses els obligaren a esperar una millora del temps al camp 3. Després d'atacar definitivament el cim l'endemà, l'alpinista lleidatà patí una caiguda a uns 8.000 metres d'altitud, a l'últim sector de l'ascens, i es trencà el turmell, restant amb dificultats de mobilitat i veient-se obligat a passar fins a tres nits al ras, fet que va causar complicacions en el seu estat de salut i va provocar que traspassés poc després d’haver iniciat el descens.

Per fer un homenatge a la vida d’aventures de Juanjo Garra, amics, familiars i coneguts s’han reunit aquest matí davant del monument del Centre Excursionista de Lleida a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer. En aquest emplaçament s’han disposat uns plafons amb fotografies i frases del difunt en commemoració dels deu anys des de la seva darrera aventura al Dhaulagiri.

El president del Club Excursionista de Lleida, Jordi Climent, ha realitzat un parlament tot recordant anècdotes i moments compartits amb Juanjo Garra. Posteriorment, s’ha fet entrega d’un ram de flors a la mare i a la vídua de l’alpinista, Asun Moreno.

 

La vida d’un aventurer

Juanjo Garra, nascut a Lleida el novembre de l’any 1963, va participar en nombroses expedicions en diversos continents del planeta des de 1989, en les quals visità la Serralada del Pamir i coronà el Petroski, el Razdelnaia i el cim Lenin. El 1991 va coronar el Broad Peak, i l'any 1993 va participar en expedicions que el van dur a la Serralada de l'Atles (Ras, Timesguida, Toubkal i Akiud), als Andes peruans (Pisco, Pastouri, Huascaran i Alpamayo) i als Andes bolivians (Huayna Potosí). L'any següent va participar en la primera expedició catalana hivernal per coronar un cim de més de vuit mil metres, el Cho Oyu.

Entre 1995 i 1997 va participar en un conjunt de tres expedicions, conegudes com a Expedició Trilogia, en les quals coronà el Fitz Roy (1995), el McKinley (1996) i l'Aconcagua (1996-1997). En aquella època (1995-1996) es proclamà campió d'Espanya d'esquí de muntanya en categoria mixta, i l'any 1998 va obrir la via Assumpta de Lleida per coronar l'Illiniza sud.

Entre 1998 i 2008 va col·laborar com a càmera d'alçada al programa de RTVE Al filo de lo imposible, participant en diverses expedicions a la serralada de l'Himàlaia i coronant l'Annapurna (1998), el Manaslu (1999, 2008), l'Everest (2001; l'any anterior ja l'havia coronat amb l'expedició Andalucía Everest), el Broad Peak (2007) i el Karakorum (2007). Durant aquest període també va coronar el K2 i el Karakorum (2003, expedició Andalucía K2), va participar en una expedició del Centre Excursionista de Catalunya a l'Aconcagua (A l'Aconcagua sense gluten, 2006), destinada a donar a conèixer la celiaquia i a estudiar vies per millorar la qualitat de vida de les persones intolerants al gluten. Aquell mateix any, Garra també va coronar el Gasherbrum II i el Karakorum, en una expedició per commemorar el centenari del Centre Excursionista de Lleida. A partir de 2009 va participar també com a càmera d'alçada i especialista al programa Desafio Extremo de Cuatro Televisión, participant en una expedició destinada a coronar un cim sense nom conegut a la serralada de l'Himàlaia (2009, expedició Desafío Himalaya) i el Kangchenjunga (2009). Finalment, l'any 2011 va coronar el Lhotse. Aquell mateix estiu es proclamava campió d'Espanya de mitja marató de muntanya (skyrace), en categoria veterans.

Va participar en l'enregistrament de sis documentals sobre ascensos a muntanyes de l'Himàlaia, aportant diferents coneixements culturals, religiosos, d'estil de vida i costums dels diferents llocs del planeta.

Va compaginar l'activitat alpinística amb altres tasques en el món associatiu. Així, va ser membre de la Junta Directiva del Centre Excursionista de Lleida, Secretari (1991-1995) i Vocal de Relacions Externes (1995-2000); fou membre fundador i director de la cursa atlètica Mitja Marató ciutat de Lleida 1984/1995. Fou membre de la Mesa Assessora de l'Esport Lleidatà de la Secretaria General de l'Esport (2003) i membre assessor de la Fundació privada Sícoris Club de Lleida des del 2004.

Juanjo Garra era diplomat en Treball Social i va exercir com a Educador Social en la regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Lleida. L'any 1998 treballà com a cooperant internacional a Colòmbia, coordinant l'agermanament entre els municipis de Lérida a Colòmbia i Lleida a Catalunya entre 1999 i 2003. Darrerament, exercia com a Cap de la Secció d'Esports a l'Ajuntament de Lleida i des de 2009 era el Director Tècnic de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).