Lleida s’allunya de la situació d’emergència per manca d’aigua de boca
L’Assemblea General de la Mancomunitat de Pinyana, que s’ha constituït avui elegint com a president l’alcalde Fèlix Larrosa, ha posat de manifest l’increment de les reserves en l’últim trimestre i la necessitat de seguir millorant-ne la gestió i de sensibilitzar la ciutadania per fer-ne un ús responsable
L’Assemblea General de la Mancomunitat de Pinyana, que s’ha constituït avui elegint com a president l’alcalde Fèlix Larrosa, ha posat de manifest l’increment de les reserves en l’últim trimestre i la necessitat de seguir millorant-ne la gestió i de sensibilitzar la ciutadania per fer-ne un ús responsable
L’Ajuntament de Lleida ha acollit avui la reunió de constitució de l’Assemblea General de la Mancomunitat intermunicipal per a l’abastament d’aigua de Pinyana, que ha aprovat l’elecció del paer en cap, Fèlix Larrosa, com a nou president, per un mandat de quatre anys. El nou president ha remarcat que es posarà a disposició dels representants dels municipis per aconseguir per una bona governança en la gestió d’aquest recurs essencial, treballant en la millora de la xarxa en alta i també per a facilitar les inversions en els municipis, conversant amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a fer-les possibles.
Larrosa ha destacat que en la reunió s’ha posat de manifest que les reserves d’aigua dels embassament de la Noguera Ribagorçana són de 338 hm³, prop d’un centenar més que al setembre. “La situació d’emergència per manca d’aigua de boca s’allunya a Lleida, tot i que no podem abaixar la guàrdia. La gestió que s’està fent per part dels municipis és bona i el consum domèstic s’ha reduït, però cal pensar a futur”, ha afirmat l’alcalde.
“Els municipis de la Mancomunitat estan ara per sota de les quotes que tenen concedides, consumim menys aigua. En principi, no hi ha prevista cap restricció, però el tema del sòl industrial i l’ús de l’aigua ha aparegut en el marc de la reunió per facilitar i explorar possibilitats de desenvolupament econòmic en alguns dels municipis”, ha explicat Larrosa, qui ha apuntat que els projectes de sòl industrial que hi ha a Lleida “han de tenir garantida l’aigua i així serà”.
L’alcalde ha destacat també la importància de seguir treballant per la sensibilització dels consumidors per a fer un bon ús de l’aigua i d’animar a les comunitats de regants a abordar la modernització dels regs, com ha fet la Junta de Sequiatge i està fent el conjunt del Canal de Pinyana. A més, ha apuntat que si s’obtenen les ajudes que s’han demanat a fons europeus per a l’aplicació de noves tecnologies en la gestió de l’aigua es podrà fer un “pas de gegant” en la gestió de la xarxa, i que també s’estan fent altres millores com les noves depuradores a Llívia, Sucs i Raimat.
Renovació de membres i càrrecs
La Mancomunitat és l’òrgan de gestió de l’aigua de boca d’una vintena de municipis del Segrià i la Noguera, inclosa Lleida ciutat, amb 165.000 habitants en total. Durant l’assemblea s’ha aprovat la proposta de representants de les poblacions que conformen la Mancomunitat, així com els membres de la Comissió Executiva i la Comissió de Comptes, com marquen els Estatuts de la Mancomunitat.
Com a vicepresidenta primera, ha estat elegida la primera tinent d'alcalde de la Paeria, Begoña Iglesias, mentre que el vicepresident segon és Sebastià Ribes (en representació de l'Ajuntament d'Alcoletge). La resta de membres de la Comissió Executiva són Jordi Català (Benavent de Segrià), Maria Teresa Malla (Almenar), Concepció Cañadell (Térmens), Agustí Jiménez (Torre-serona), Montse Ribé (Torrefarrera) i Antoni Tornos (Alpicat). A més, s’ha donat compte de diferents informes de caràcter econòmic, com l’aprovació del Compte General 2022.