Lleida se suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut
Lleida se suma a la campanya de prevenció del suïcidi que ha posat en marxa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya arreu del país. Sota el lema “No el deixis caure en el pou del suïcidi”, la campanya inclou la instal·lació temporal de vinils en diferents municipis, uns vinils que mostren un punt negre per simbolitzar allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. A Lleida, aquests vinils ja es poden trobar a la Plaça Ricard Vinyes, la Plaça Sant Joan, la plaça de la Catedral, el Centre Cívic de Balàfia i el Campus Universitari de Cappont.
El director dels Serveis Territorials a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, acompanyat de la Regidora de Persones Grans, Salut i Consum, Anna Miranda, i el director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Blanch, han presentat aquest matí aquesta campanya de prevenció i sensibilització ciutadana.
Llevot ha destacat la importància de desplegar mesures dissuasives i de prevenció del suïcidi com aquesta, en un moment en què aquesta conducta va notablement a l’alça. Durant la seva intervenció, també ha subratllat la importància de l’entorn de les persones que presenten algun grau d’intenció de posar fi a la seva vida, “per això els demanem que els allarguin la mà, i això vol dir, principalment, trucar al 061”. A la regió sanitària, com a tot Catalunya, els episodis de conducta suïcida han crescut de manera substancial en els últims anys, sobretot, a partir de la pandèmia. Tant és així que al 2023, el nombre d’episodis ha augmentat gairebé un 50% respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, passant de 331 el 2022, a 495 el 2023.
Per la seva banda, Miranda ha destacat que “l’Ajuntament de Lleida és sensible a aquesta problemàtica de salut i, per aquesta raó, complementa la participació en aquesta campanya amb accions de prevenció del risc en escoles, amb alumnes i professorat, i amb famílies de risc i professorat”.
En aquest sentit, la Paeria treballa la salut mental amb programes enfocats a primària i secundària que tenen l’objectiu de prevenir conductes de risc i foment del benestar emocional dels nens i nenes. També assessora el professorat i els professionals de diferents àmbits que treballen amb infants, adolescents i joves. L’Ajuntament de Lleida també disposa de diversos programes d’assessorament a les famílies on es treballa la prevenció de conductes de risc i es promou factors de protecció adreçats als fills i filles. Cal destacar que, a nivell municipal, també es disposa del Servei de Salut Jove, que atén joves a partir dels 12 anys que vulguin trobar un espai personal per parlar de situacions que els preocupen. El servei disposa de dues psicòlogues que fan atenció individualitzada. Es tracta d’un espai d’assessorament i orientació, gratuït i confidencial.
Finalment, Jordi Blanch ha subratllat que “en la prevenció del suïcidi tan important és l’atenció professional, com el suport de l’entorn familiar, social i laboral. En moments de crisi, molts pacients se senten sols, amb un dolor emocional insuportable, i molts d’ells necessiten algú que els escolti sense ser jutjats”. Per això, ha afegit, “si l’entorn identifica els signes d’alarma, pot fer aquest acompanyament i demanar ajuda al telèfon 061 Salut Respon, que és el número de referència per a l’atenció a la conducta suïcida a Catalunya.”
Els vinils de la campanya, de 260 cm de diàmetre, estaran presents durant un mes, tret d’algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Lleida, s’ha instal·lat vinils a Lleida, Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Guissona, Mollerussa i Tàrrega.
Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida.