Llum verda al Centre Digital de Documentació Jaume d’Urgell, a Lleida
En paral·lel, s’activa el Centre d’Interpretació, a Xàtiva. Aquesta iniciativa va néixer amb l’agermanament entre Lleida i Xàtiva
En paral·lel, s’activa el Centre d’Interpretació, a Xàtiva. Aquesta iniciativa va néixer amb l’agermanament entre Lleida i Xàtiva
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, i del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha presidit, avui, la presentació la Taula de Treball pel Centre Digital de Documentació Jaume d’Urgell - “Teixim llaços entre Catalunya Nord, el País Valencià, el Principat i les Illes”.
Aquesta Taula de Treball va néixer amb l’agermanament entre les ciutat de Lleida i Xàtiva que comparteixen, entre altres, un dels episodis més tràgics de la història, quan l’any 1707 va patir les conseqüències de l’entrada de tropes borbòniques. L’agermanament entre les dues ciutats va portar el promotor cultural, Eliseu Climent, a asseure les bases del Centre Digital de Documentació Comte d’Urgell, a Lleida, i del Centre d’Interpretació Jaume d’Urgell, a Xàtiva.
Avui, a Lleida, l’alcalde Miquel Pueyo, ha ressaltat la presència d’una “generosa representació d’activistes culturals d’arreu dels països catalans” que inicien un treball cooperatiu per “teixir llaços entre la Catalunya Nord, el País Valencià, Catalunya i les Balears”. Pueyo ha explicat que d’aquesta manera es consolida l’agermanament entre totes dues ciutats “en base a un element de construcció, de cohesió i de futur, en positiu. Un vincle nou i estimulant que, de retruc, ens convida a vindicar el nom del comte Jaume d’Urgell com a figura històrica que vertebra els Països Catalans de Nord a Sud i d’Est a Oest”.
Durant la taula de treball, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, Raquel Caballero, ha saludat la iniciativa que dona llum verda als dos centre d’estudis i ha demanat que “al costat de la història i la cultura, es posi també en valor el potencial turístic que es pot generar al voltant de la figura del Comte d’Urgell”. I al seu torn, el regidor de Cultura i Ciutat de La Paeria, Jaume Rutllant, també ha posat damunt la taula la “necessitat que els dos centres siguin capaços de generar projectes útils per a la societat del segle XXI”.
En el decurs de la presentació, s’ha convingut que el Centre Digital de Documentació Jaume d’Urgell ha de ser capaç de fer un salt qualitatiu i quantitatiu per tal d’expandir la seva potència als temes que ens preocupen i ocupen en ple segle XXI, com poden ser la llengua i la marca de gènere. L’alcalde Pueyo ha afirmat que “si volem una república feminista, hem de portar les dones i les dones de la història al centre del debat”.
En aquesta direcció, l’agenda dels Centre de Documentació i Interpretació Jaume d’Urgell continuarà a mitjans de juny, amb una nova trobada en què es posarà damunt la taula un estudi que s’encarregarà a 4 professores de les universitats de Lleida, València, Catalunya Nord i Balears per començar a concretar una primera línia d’estudi a l’entorn de les dones contemporànies al Comte d’Urgell.
L’acte de presentació de la Taula de Treball pel Centre Digital de Documentació Jaume d’Urgell ha comptat amb la presencia representants dels ajuntaments de Xàtiva, d’Elna i Palma, del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, de la Institució Joan Fuster, de la Diputació de València, de la Xarxa Vives d’Universitats, de la Universitat de Lleida, dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida i de la secretaria d’Universitats, Recerca i Política Lingüística.