Luis Buñuel, protagonista aquest dijous del cicle de cinema francès en el Centenari Jaume Magre
Es podrà veure el curt “Un perro andaluz” a les 19.30 h i, a continuació, el documental Buñuel, un cineasta surrealista”, amb la intervenció posterior del seu director, Javier Espada, a l’Screenbox
Es podrà veure el curt “Un perro andaluz” a les 19.30 h i, a continuació, el documental Buñuel, un cineasta surrealista”, amb la intervenció posterior del seu director, Javier Espada, a l’Screenbox
El director de cine Luis Buñuel és el protagonista aquest dijous del cicle de cinema francès que la Paeria ha organitzat en el marc del Centenari Jaume Magre. En la sessió de demà a l’Screenbox Lleida, es podrà veure “Un perro andaluz”, a les 19.30 h, i, a continuació, el documental “Buñuel, un cineasta surrealista”. L’accés és gratuït fins a omplir aforament. La projecció del documental comptarà amb la presència del seu director, Javier Espada. Així, al cinefòrum de després, es comptarà amb la seva intervenció.
“Un perro andaluz” (Un chien andalou – França, 1929), en blanc i negre, de 16 minuts de durada. Aquest curtmetratge de Luis Buñuel compta amb guió de Salvador Dalí i Buñuel. És tota una fita del surrealisme, un clàssic en majúscules del cinema, una obra única i de culte, fruit de la poderosa imaginació de dues joves ments posseïdores d'un talent tan singular i únic com a genial: Luis Buñuel, de 29 anys i Salvador Dalí, de 25. Segons declaracions de Luis Buñuel: “És una pel·lícula antiavantguardista, res tenia a veure amb l'avantguarda cinematogràfica de llavors. Ni en el fons ni en la forma(...) Escrivim el guió en menys d'una setmana, seguint una regla molt simple: no acceptar idea ni imatge que pogués donar lloc a una explicació racional, psicològica o cultural(...) Adoro els somnis, encara que els meus somnis siguin malsons i això són la major part de les vegades.”
"Buñuel, un cineasta surrealista” (Espanya, 2021), de Javier Espada i música d’Alejandro Ramirez-Rojas i Luis Eduardo Aute, de 83 minuts de durada. Luis Buñuel, pioner del més pur cinema surrealista des d’"Un chien andalou" i encara que va voler abandonar-ho després de "L'edat d'or", va mantenir contínues referències als postulats surrealistes durant la seva carrera cinematogràfica a Mèxic i posteriorment a França i Espanya. Buñuel mai no va deixar de conrear aquests principis sorgits de la seva infància, elements que, com els somnis, han format part dels seus pilars creatius més bàsics i han configurat gran part de la singularitat del seu cinema. El cinema de Buñuel, com les pintures de Goya, està en els camins creatius de cineastes, però també d'escriptors, pintors o autors de teatre. Aquest documental permetrà a una nova generació de joves espectadors descobrir a aquest cineasta universal. La visió de Buñuel continua sent provocadora, a més de veure's realçada pels seus vincles amb l'art i la literatura.
El Centenari Jaume Magre, sota el comissariat de Juan Cal, preveu un programa d’activitats aquest 2024 per homenatjar Magre en el centenari del seu naixement.