El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha visitat la 70ª edició de la Fira de Sant Miquel i 39ª edició d’Eurofruit.

Luis Planas mostra el suport del Ministeri a la modernització dels Canals d’Urgell i de Pinyana

Luis Planas mostra el suport del Ministeri a la modernització dels Canals d’Urgell i de Pinyana. El ministre d'Agricultura anuncia a la Fira de Sant Miquel que dintre del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència hi ha previstes 8 actuacions a Catalunya fins a l’any 2026 per valor de 140 milions d’euros. El paer en cap, Fèlix Larrosa, li trasllada la vocació que té Lleida i el seu territori per convertir-se en un veritable hub agroalimentari.

 El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha afirmat en el decurs de la visita a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida que, respecte a la situació del sector agroalimentari, “cal pensar en el present i en el futur, tenim menor disponibilitat d’aigua, menor pluviometria, temperatures més altes i hem de ser capaços d’adaptar-nos al nou context per produir aliments en quantitat i qualitat i a bon preu”. En aquest context d’utilitzar millor l’aigua, Planas ha dit que dintre del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència hi ha previstes 8 actuacions a Catalunya fins a l’any 2026 per valor de 140 milions d’euros, entre les quals dues destinades al Canal de Pinyana i al Canal d’Urgell, actuacions  importants des del punt de vista de “la sostenibilitat i de la modernització del regadiu”. El projecte de modernització del Canal d’Urgell “no és un desig, és una necessitat des del punt de vista productiu, si es vol continuar produint aliments en condicions ajustades al canvi climàtic”, ha afegit.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha acompanyat el ministre en la visita que ha fet a la fira i li ha traslladat “la vocació que té Lleida i el seu territori per convertir-se en un veritable hub agroalimentari i que per arribar a ser un espai connector hem d'avançar en molts àmbits, i estic convençut que amb l'aliança del conseller i la complicitat del ministre això serà una realitat”. El paer en cap ha destacat la importància d’aquesta iniciativa per a garantir la competitivitat de la ciutat i el territori davant els reptes que té el món rural per poder seguir garantint la sobirania alimentària.

A més, Larrosa ha reivindicat “la capitalitat de Lleida d'un territori molt extens, una àrea econòmica comuna que va des d'Igualada fins a Barbastre. L'exercirem amb responsabilitat i sobretot amb lideratge, especialment per contribuir al desenvolupament del món rural”, ha conclòs.

El ministre Planas ha destacat els 66 milions d’euros destinats a Catalunya per a temes de bioseguretat i l’agricultura de precisió procedents del mateix Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com els 100 milions corresponents de la segona fase del PERTE (Subvencions per a projecte de tecnologia i ecoinnovació en agroalimentació), dels quals la major part dels beneficiaris han estat empreses catalanes. “El conjunt d’aquestes actuacions indiquen un rumb, un rumb dirigit a una producció sostenibles d’aliments, un repte en el qual el paper de Catalunya i la Generalitat  de Catalunya és central”.

Respecte a l’Índex dels Preus al Comsum (IPC), Planas ha recordat que l’Estat espanyol està creixent quatre vegades més que la zona euro de la UE i has afegit que el sector agroalimentari està contribuint “de forma decisiva” el PIB, amb unes exportacions “absolutament fonamentals” que assoleixen els 73.000 milions d’euros (de gener a juliol), dels quals 16.000 milions d’euros corresponen a Catalunya. “El Ministeri espera una contribució fonamental de Catalunya, del sector i de la Generalitat, en l’estratègia alimentària d’Espanya”, ha afegit. Quant a la inflació anual estimada de l’IPC d’aquest setembre de l’1,5%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’INE, ha dit que “estem en la bona senda, però que el Govern treballà perquè la pujada es vagi moderant”.

Referint-se al tema de la sequera, ha asseverat que les pluges de la primavera “permeten tenir un horitzó molt més positiu des del punt de vista de les collites, però no podem relaxar-nos”. Malgrat tot, ha dit Planas, “hem hagut d’adoptar mesures extraordinàries, també com a conseqüència també de la guerra d’Ucraïna”. En aquest sentit, ha afirmat que a banda dels 250 milions d’euros d’ajudes directes anuals de la PAC destinades a Catalunya, el Govern espanyol hi ha aportat 83 milions (repartits entre 27.000 beneficiaris) en concepte de mesures singulars motivades per la sequera i la guerra d’Ucraïna.

El ministre d’Agricultura ha comentat també que Espanya ha demanat al Consell de ministres d’Agricultura i Pesca de la UE que, si activa la reserva agrícola en un futur pròxim per a ajudes extraordinàries, tingui en compte la franja de l’arc mediterrani, inclosa Catalunya, com a possible destinatari d’ajuts extraordinaris, ja que és una zona que ha patit molt intensament la sequera.

Planas ha parlat també de la qüestió del malbaratament alimentari i ha afirmat que a l’Estat espanyol entre el 20 i el 30% de la producció alimentària (unes 1.200 tones anuals) no arriba als ciutadans. Això suposa “un factor de pèrdua econòmica, de recursos naturals i de pèrdua ètica molt important que tenim entre nosaltres” i, per tant, cal fer “un esforç en el sector primari i especialment en la distribució i en les llars” per reduir aquest malbaratament. En aquest sentit, “s’està treballant en una llei d’obligat compliment que estableixi uns compromisos per part de tots els agents de la cadena alimentària, generalitzant bones pràctiques”, amb l’objectiu d’avançar “en una evolució que ja és positiva en els darrers anys, però que cal accelerar perquè encara es perden molts aliments”. El ministre ha afegit que espera que la llei pugui estar en el BOE a finals d’any.