Mercolleida posa en marxa la primera Llotja d'Oví d'àmbit nacional
Mercolleida posa en marxa la primera Llotja d'Oví d'àmbit nacional. La Junta d´Oví se celebrarà cada dimecres a les 10 del matí en format presencial i telemàtic. L'objectiu principal d'aquesta llotja és crear una cotització de referència a nivell nacional del sector oví amb l'ajuda de les empreses del territori espanyol d'aquest sector.
Mercolleida posa en marxa la primera Llotja d'Oví d'àmbit nacional. Aquest dimecres, 22 de novembre, ha tingut lloc la primera Junta nacional de Preus del sector Oví de Mercolleida. La
Junta d´Oví se celebrarà cada dimecres a les 10 del matí en format presencial i telemàtic. L'objectiu principal d'aquesta llotja és crear una cotització de referència a nivell nacional del sector oví amb l'ajuda de les empreses del territori espanyol d'aquest sector. Els membres de la Junta de Preus de Mercolleida són sis compradors que representen les empreses Moralejo, Covap, Francosa, Carns Frescassa, BonÀrea i Carns JB i sis venedors que representen EA Group, Inescar, Ovigar, Moranegos, Cosegur i Esteve Canal. També s'inclou Fortpiel com a representant de la compra de pells.
La setmana passada es va realitzar una reunió prèvia de tots els membres de la junta amb Mercolleida en què es van acordar els estatuts de la junta, el seu procedir i les bases de les cotitzacions per marcar avui, dia 22 de novembre de 2023, la primera cotització nacional del sector oví espanyol de Mercolleida.
És un projecte global i obert a totes les persones que vulguin formar part de la llotja aportant dades o com a membres de la pròpia Junta. Les dades de compravenda en viu i de sacrifici del sector juntament amb tota la informació recopilada per Mercolleida serviran per ajudar a marcar la cotització setmanal de l'oví i el comentari de mercat.
Es tracta de la primera vegada que aquest sector operarà en llotja amb dades objectives de mercat: operativa en viu (a l'encebador i des d'encebador), operativa en canal (matança) i pesos mitjans en tots els casos, juntament amb cotitzacions d'altres llotges espanyoles, preus de referència europeus i internacionals i dades de producció i de comerç exterior. A més, a semblança del que ja passa amb les Juntes de Porcí i de Boví de Mercolleida, aquestes dades seran actualitzades setmanalment i tractades pels analistes de mercat de Mercolleida per proporcionar els millors informes i estadístiques del sector, que disposarà així de dades pràcticament en temps real d’una operativa altament representativa del mercat espanyol, ja que concentra una tercera part de tota l’activitat d’aquest sector a Espanya.
L'àmbit geogràfic representat actualment en aquesta nova Junta de Preus és Extremadura, Múrcia, Castella i Lleó, Andalusia, Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana i Catalunya. Mercolleida segueix treballant per ampliar el nombre de participants en aquesta Junta de Preus i en el subministrament d'informació setmanal, amb la vista posada a ajudar a la professionalització d'aquest sector. Aquesta no substitueix les cotitzacions de les llotges actuals, ja que aquestes representen l'especificitat de produccions i situacions de mercat a nivell regional, però fixar una referència basada en dades objectives del mercat espanyol pot constituir un marc global de referenciació que, sense treure importància als mercats regionals, impulsi una major homogeneïtat com a mercat espanyol i com a mercat d'exportació.
Pràcticament des dels seus inicis, Mercolleida compta amb una Junta d'Oví, reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com a Llotja de Referència d'Oví, encara que el seu àmbit és per a Catalunya, Osca i Saragossa. El proper any, Mercolleida sol·licitarà el reconeixement de la nova Junta d'Oví com a Llotja de Referència d'àmbit estatal. Aquesta anterior Junta de Preus de Mercolleida queda integrada a partir d'ara a la Junta de Preus nacional d'Oví.