La jornada es durà a terme el dia 23 de març

Més de 200 inscrits a La Jornada Catalana de la Mobilitat 2023

Més de 200 inscrits a La Jornada Catalana de la Mobilitat 2023. Tindrà lloc el dijous, 23 de març, al Palau de Congressos - La Llotja de Lleida i tractarà sobre “La gratuïtat del transport públic”. Durant la jornada també es lliuraran els Premis MobiliCat, en un acte presidit per la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas.

La Jornada Catalana de la Mobilitat ha despertat, que es realitzarà el proper 23 de març, al Palau de Congressos La Llotja de Lleida, ja registra més de 200 persones inscrites. L’esdeveniment tindrà lloc el proper dijous, 23 de març, al teatre La Llotja de Lleida, i en aquesta edició tractarà sobre “La gratuïtat del transport públic”.

La Jornada Catalana de la Mobilitat és l’esdeveniment de referència per al sector de la mobilitat i el transport públic a Catalunya, ja que cada any reuneix als millors especialistes en la matèria per tractar sobre un tema d’especial interès. En aquesta edició l’AMTU organitza la jornada juntament amb l’Ajuntament de Lleida, i també en col·laboració amb l’ATM de Barcelona i la Generalitat. Aquesta és la primera vegada que La Jornada té lloc a les terres de ponent.

L’obertura de la jornada serà a les 9.30h, amb la intervenció de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el director general de l’ATM de Barcelona, Pere Torres, i la presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, Aurora Carbonell. I a continuació, es donarà pas a les diverses sessions sobre el tema central d’aquesta edició.

La gratuïtat al transport públic

La gratuïtat del transport públic és una mesura que en els últims anys s’ha anat estenent en diverses part del món - actualment més de 250 xarxes de transport públic ja són lliures de pagament -, tot i que no està exempta de controvèrsia.

D’una banda, en la lluita contra el canvi climàtic, l’aposta pel transport públic enfront de l’ús del vehicle privat juga un paper essèncial i, per tant, si l’objectiu és sumar més usuaris al transport públic, la gratuïtat semblaria la via més ràpida per aconseguir-ho. Però els resultats obtinguts amb les experiències pràctiques que s’han dut a terme arreu del món plantegen alguns dubtes al respecte.

Així doncs, la jornada plantejarà si seria viable implantar la gratuïtat en el transport públic a Catalunya, a partir de la participació dels principals actors afectats.

En primer lloc, Monika Wiktoria Maciejewska, doctora en Geografia per la UAB, i que actualment està realitzant estudis de postdoctorat a la universitat de Brussel·les “Vrije Universiteit Brussels”, realitzarà una radiografia del transport públic gratuït a partir de diverses experiències que ja s’han dut a terme arreu del món i dels resultats obtinguts.

Posteriorment, coneixerem quina ha estat l’experiència de Tallín, ciutat que l’any 2013 va implantar la gratuïtat en la seva xarxa de transport públic.

Seguidament s’abordarà quins són els “Principals reptes de la gratuïtat a casa nostra”, posant a debat si aquesta gratuïtat és compatible amb una qualitat del servei, i quina afectació pot tenir en la sostenibilitat o en altres models de mobilitat paral·lels.

Finalment, hi haurà una taula rodona per debatre quina afectació pot tenir la gratuïtat del transport per als ajuntaments i operadors i si la unificació de la tarifació pot ser una solució a tenir en compte.

L’assistència a La Jornada Catalana de la Mobilitat és totalment gratuïta i les inscripcions encara són obertes al web www.jornadamobilitat.cat, on hi ha també tota la informació referent a aquest esdeveniment.

Lliurament dels Premis MobiliCat

Després de les sessions tècniques, es durà a terme l’acte de lliurament dels Premis MobiliCat, que atorga la revista MobiliCat, editada per l’AMTU amb la col·laboració de la Generalitat, l’ATM de Barcelona i FGC.

El lliurament de premis estarà presidit per la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell, i el secretari de Mobilitat i Infraestrucutres de la Generalitat, Marc Sanglas, els quals posteriorment també faran la cloenda de la jornada.

Durant l’acte es farà un homenatge a Carme Pros, gerent del grup TG-Direxis, ja que el jurat dels Premis MobiliCat ha decidit aquest any atorgar-li el Premi d’Honor per la seva trajectòria professional.

A més del Premi d'Honor, també es farà el lliurament de premis en les següents categories: Premi a la Innovació a la Mobilitat, Premi a la Millor Iniciativa en Mobilitat Sostenible i Premi a la Millor Iniciativa Municipal a la Mobilitat.

Els Premis MobiliCat estan dirigits a reconèixer la tasca que ajuntaments, organitzacions, institucions, emprenedors, entitats o empreses relacionades amb el transport públic, la mobilitat i les seves infraestructures, realitzen a Catalunya.

L'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU)

L’AMTU és una associació d’ens locals d’àmbit nacional català.

La finalitat de l’AMTU és la millora constant del transport col·lectiu de viatgers, així com de la mobilitat en general, a partir de l’optimització dels recursos disponibles, l’assessoria tècnica als associats, l’acompanyament en la gestió, i la representació i defensa dels interessos dels membres associats davant de les administracions i organismes competents en la matèria

A més, l’AMTU té la voluntat de representar la veu conjunta de tots els municipis catalans i, per tant, està oberta a tots als municipis i entitats municipals que voluntàriament decideixin formar-ne part.