Més de 250 alumnes participen en la cloenda de les Escoles Sostenibles de Lleida
L’alumnat de Primària i Secundària mostra els projectes ambientals que ha desenvolupat durant el curs escolar
L’estalvi aconseguit amb els projectes en aigua, llum i gas, es destinarà a Arrels Sant Ignasi per crear un refugi climàtic
L’alumnat de Primària i Secundària mostra els projectes ambientals que ha desenvolupat durant el curs escolar
L’estalvi aconseguit amb els projectes en aigua, llum i gas, es destinarà a Arrels Sant Ignasi per crear un refugi climàtic
El Parc de la Mitjana de Lleida ha acollit aquest dijous la cloenda de les Escoles Sostenibles Lleida, el programa que impulsa la Paeria des de fa divuit anys per a promoure l’educació ambiental i la conscienciació en matèria de sostenibilitat a les escoles de la ciutat.
L’acte d’avui ha comptat amb els alumnes de Primària dels quinze centres participants en l’edició d’enguany i se suma a l’acte celebrat el passat 16 de maig, quan va ser el torn dels alumnes de Secundària dels vuit centres que formen part d’aquesta iniciativa.
En totes dues celebracions, que han aplegat més de 250 alumnes, cada centre ha participat en una Fira de Projectes Ambientals, on l’alumnat de les comissions ambientals dels centres i els docents han presentat els seus respectius projectes mediambientals, centrats en la protecció i increment de la biodiversitat com a garant dels ecosistemes i la vida, la millora en la gestió de residus, l’hort escolar, l’estalvi de recursos energètics i de materials... Així, cadascun dels 23 centres, han compartit les seves experiències en els diferents estands ambientats, mostrant els materials, panells informatius i construccions de les seves iniciatives amb la resta de col·legis.
La primera tinenta d’alcalde i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, ha visitat avui l’acte de cloenda i la mostra de projectes, i ha animat als nois i noies participants a aplicar en el seu dia a dia els coneixements que han obtingut participant en aquest programa, per contribuir a fer un món més sostenible.
En el recorregut per la fira, ha quedat palès l’enginy, esforç i compromís de cada escola al llarg del curs, per mostrar iniciatives originals, educatives i aplicables en cada centre o a l’àmbit familiar, com l’estalvi d’aigua, llum i gas o el compostatge de matèria orgànica.
A més de la Fira, en la cloenda de secundària, es va dur a terme una dinàmica d’equip, on l’alumnat realitzava un joc de simulació de negociacions multilaterals, per comprendre les problemàtiques mediambientals globals, l’escassetat de recursos naturals, així com la complexitat de relacions entre països.
Durant l’acte celebrat aquest dijous amb l’alumnat de primària, s’ha comptat amb un representant d’Arrels Sant Ignasi, ja que l’entitat rebrà l’import estalviat en aigua, llum i gas dels centres educatius que també han participat en la Microxarxa Stop Emergència Climàtica durant aquest curs escolar. Així, amb la donació, l’entitat solidària podrà crear un refugi climàtic per a les persones sense llar.
L’acte de cloenda ha finalitzat amb l’alliberament d’una cigonya blanca (Ciconia ciconia) recuperada del Centre de Fauna de Vallcalent.
Els centres de Primària que han participat en la Fira de les Escoles Sostenibles han estat: Joan Maragall, Lestonnac, La Mitjana, FEDAC, Sant Jaume Les Heures, Santa Anna, Pardinyes, Joc de la Bola, Príncep de Viana, Països Catalans, Parc de l’Aigua, El Carme, Frederic Godàs, Riu Segre, Minerva i Centre d’Educació Especial l’Esperança.
Pel que fa al centres de Secundària, han estat: FEDAC, El Carme, Episcopal, La Mitjana, Lestonnac, Guindàvols, Maria Rúbies i Màrius Torres.
Les Escoles Sostenibles de Lleida incorporen una línia de treball de renaturalització de patis escolars i sensibilització sobre el coneixement i cura de la biodiversitat urbana que s’emmarca dins el projecte URBAN- NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, dins del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Unes subvencions convocades a través de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.