Més de 250 persones participen a la primera Jornada del Comitè d’ètica de Serveis Socials ‘Lourdes Zanuy’ de l’Ajuntament de Lleida
Més de 250 persones participen a la primera Jornada del Comitè d’ètica de Serveis Socials ‘Lourdes Zanuy’ de l’Ajuntament de Lleida. A la jornada, s’han donat a conèixer casos d’èxit entre persones usuàries que gràcies a l’acció dels professionals han pogut assentar la seva situació i normalitzar-la. El Comitè d’Ètica s’ha concebut com a òrgan de consulta i deliberació, de naturalesa interdisciplinària, intergeneracional, independent tant políticament com religiosa.
Més de 200 persones han assistit avui a la I Jornada del Comitè d’Ètica de Serveis Socials ‘Lourdes Zanuy’ de l’Ajuntament de Lleida en què s’ha debatut informat sobre la promoció de l'autonomia de les persones en situació de vulnerabilitat.
La Jornada, adreçada principalment a professionals de Serveis socials de l’Ajuntament de Lleida i d’altres administracions públiques, ha superat la previsió d’assistència i ha comptat també amb un generós seguiment en la seva modalitat en streaming.
La sala de la Canonja ha estat el punt de trobada per a professionals de l’atenció, educació i el treball social, voluntaris d’entitats socials, també empresaris, cooperatives de caràcter social, col·legis professionals, estudiants de Grau, i altres perfils interessats en el que es coneix com a ètica aplicada.
La jornada s’ha plantejat amb un marcat caire teòric tot assentant les categories fonamentals de l’ètica en l’àmbit social però, a la vegada, tenint en compte l’experiència de les persones implicades en el procés: persones en situació de vulnerabilitat, administracions públiques, entitats socials, les empreses i els voluntaris . En aquest nivell teòric, s’han desenvolupat les conferències de la jornada intitulades L’autonomia relacional des de la perspectiva de l’ètica aplicada, a càrrec de la Dra. Montserrat Esquerda. Superar la dependència crònica institucional en l’atenció a les persones, a càrrec de la Dra. Ester Busquets. Més enllà del paternalisme, a càrrec de la Dra. Begonya Román. I la conferència de tancament, Forjar somnis. Una tasca necessària i possible a càrrec de Daniel Gabarró, mestre i psicopedagog.
També s’han pogut conèixer quatre casos reals d’experiències d’èxit entre persones usuàries dels serveis socials que gràcies a l’acció dels i de les professionals dels diferents àmbits han pogut assentar la seva situació i normalitzar-la.
El president de Comitè d’ètica de Serveis Socials ‘Lourdes Zanuy’ de l’Ajuntament de Lleida, Francesc Torralba, ha posat de manifest “que l’ètica parteix d’una reflexió crítica sobre allò que fem habitualment als serveis socials. Ètica imprescindible per a agafar distància, reflexionar i autoexaminar com fem les coses en relació a la persona”. Durant les paraules de cloenda, la regidora de Serveis a les Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha destacat “l’agraïment perquè la jornada ha superat totes les previsions d’aforament i això no deixa de ser un justs reconeixement a la tasca i a la situació sovint invisibilitzada i prejutjada de totes i tots els professionals que es dediquen a donar servei a les persones, sigui quina sigui la seva situació, les seves característiques i el seu entorn personal”.
El Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy de l’Ajuntament de Lleida va ser presentat públicament el passat mes de gener. Esdevé una eina de consulta i deliberació per a l’anàlisi i assessorament de les qüestions de caràcter ètic que es derivin de la intervenció social. El comitè també és el primer que porta el nom d’una persona, Lourdes Zanuy, figura destacada dels serveis socials de La Paeria.
El Comitè d’Ètica s’ha concebut com a òrgan de consulta i deliberació, de naturalesa interdisciplinària, intergeneracional, dels diferents serveis del departament de serveis socials, per a l’anàlisi i assessorament de les qüestions de caràcter ètic que es derivin de la intervenció social. Una eina de caire tècnic i independent tant políticament com religiosa.