La tinenta d’alcalde, Carme Valls, ha inaugurat el seminari ‘IA i violències masclistes. Reptes i oportunitats’, organitzat en el marc del projecte IFE Pacte Local contra les Violències Masclistes.

Persones expertes debaten a Lleida sobres els reptes i les oportunitats de la IA en la lluita contra les violències masclistes

El seminari, previ al Congrés de Dones del 2026 i que s’emmarca dins del Pacte Local d’aquest àmbit, ha estat presidit per la tinenta d’alcalde, Carme Valls, i ha comptat amb la participació de la Comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez

Minut de silenci i bandera a mig pal a la Paeria en record de les víctimes de violència masclista del cap de setmana

El seminari, previ al Congrés de Dones del 2026 i que s’emmarca dins del Pacte Local d’aquest àmbit, ha estat presidit per la tinenta d’alcalde, Carme Valls, i ha comptat amb la participació de la Comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez

Minut de silenci i bandera a mig pal a la Paeria en record de les víctimes de violència masclista del cap de setmana

La tinenta d’alcalde, Carme Valls, ha inaugurat el seminari ‘IA i violències masclistes. Reptes i oportunitats’, organitzat en el marc del projecte IFE Pacte Local contra les Violències Masclistes, i ha destacat que es tracta de posar sobre la taula “de quina manera la intel·ligència artificial pot ajudar a lluitar contra les violències  masclistes.” A més, ha apuntat que el seminari és el treball previ al Congrés de Dones que es farà a Lleida l’any 2026, que tindrà caràcter internacional i que, entre altres, s’enfocarà a lluitar contra les violències contra les dones.

L’objectiu de la jornada de treball és debatre a l’entorn de les oportunitats de la IA per generar nou coneixement sobre les dones i, en particular, sobre les violències masclistes, fent èmfasi en les violències digitals. La finalitat del seminari és, a més, detectar reptes i oportunitats de les TIC des de la perspectiva feminista i la realitat municipal.

Entre les persones expertes que han participat en el seminari n’hi ha de diferents àmbits com l’enginyeria (com la matemàtica argentina Marta Poiasina; Alaitxz Suarez, de Dones en Xarxes; o Cintia Guerrero Tapia, de Iniciativa Barcelona Open Data), de la psicologia, de polítiques feministes, participació i salut (com la Comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez), de la comunicació (com Graciela Atencio, de Feminicidio.net), del camp del treball social i la docència, de la filologia, de la docència no universitària (com Rosa Maria Prats, de l’Associació Espiral i TechnovationGirls), de l’àmbit dels delictes i la ciberdelinqüència (com el consultor de la UdL Ramón Arnó o Manel Marín, dels Mossos d’Esquadra), del Departament d’Igualtat i Feminismes i del Consell Municipal de les Dones. També han assistit al seminari les regidores Ana Florista, Neus Caufapé i Laura Bergés.

El seminari s’ha fet en format mixt, presencial i online. En una primera part, ha tingut lloc un plenari amb totes les persones participants, mentre que en la segona part s’han constituït tres grups de treball. El primer, encarregat de dissenyar i encomanar una investigació amb IA sobre la realitat local, en relació amb les violències masclistes, especialment en l’àmbit digital. El segon grup s’ha basat basat en l’elaboració d’una publicació que reculli la mirada polièdrica sobre la IA i els reptes i oportunitats que suposa per millorar el coneixement sobre les violències masclistes, d’una manera global. Finalment, el tercer grup ha treballat propostes sobre com es poden donar solucions tecnològiques als problemes socials relacionats amb les violències masclistes, a nivell local.

El resultat de les dades obtingudes i les conclusions dels grups de treball es presentaran al Congrés de Dones.

Rebuig als assassinats per violència masclista del passat cap de setmana

Prop d’una trentena de persones, entre elles, la tinenta d’alcalde, Carme Valls, i la Comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez, s’han concentrat aquest dilluns a Lleida i han fet un minut de silenci com a mostra de rebuig als assassinats per violència masclista del passat cap de setmana, en concret, tres feminicidis confirmats a Bunyol, Salou i Sabadell, i un altre en investigació al barri de Carabanchel de Madrid. Les persones concentrades són, de fet, experts i expertes en el món de les TIC i en l’àmbit social, amb especialització en estudis de gènere i feministes i violències masclistes, que avui participen en el seminari ‘IA i violències masclistes. Reptes i oportunitats’ al Parador de Lleida. A més, la bandera de la ciutat de l’Ajuntament de Lleida oneja a mig pal com a mostra de condol.