Moció conjunta dels grups de la Paeria a favor de l’erradicació de la violència contra les dones
El Ple de la Paeria ha aprovat la moció conjunta presentada pels grups municipals PSC-Units, ERC-AC, JxCat Lleida i Comú de Lleida, i amb el vot a favor del grup municipal del Partit Popular, pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.
El Ple de la Paeria ha aprovat la moció conjunta presentada pels grups municipals PSC-Units, ERC-AC, JxCat Lleida i Comú de Lleida, i amb el vot a favor del grup municipal del Partit Popular, pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. A més, en aquesta sessió plenària també s’ha aprovat el nomenament de la Comissionada de l’Alcaldia per a les polítiques feministes. Es tracta de Verònica Martínez París, regidora de La Paeria, el mandat 91-95. És agent d’igualtat d’oportunitats i ha estat directora de la Plataforma Digital ‘Dones en Xarxa’. Entre altres responsabilitats, també ha estat assessora en polítiques de gènere i igualtat d’oportunitats de la Diputació de Barcelona i ha exercit de cap de gabinet de la regidora de polítiques de les dones de l’Ajuntament de Barcelona.
El Ple de la Paeria ha aprovat el plec de clàusules per licitar la concessió d’una finca al polígon Camí dels Frares per a la construcció d’un centre de culte. L’expedient, que ha rebut els vots favorables de l’equip de govern i el grup municipal de Junts x Lleida, recull els condicionants urbanístics i els que imposa l’ordenança municipal d’establiments de pública concurrència per encabir un temple de grans dimensions, en especial pel fet que cal que sigui un edifici aïllat, en un solar qualificat per a equipaments i amb unes condicions de mobilitat determinades.
També s’ha aprovat la cessió de l’equipament de l’edifici H6 de l’antiga caserna d’Infanteria per a ubicar-hi l’espai anomenat Garantia d'Espai per a la Preservació de l'Accés (GEPA), que actualment està instal·lat en i que funciona com a un servei de dipòsit cooperatiu per a emmagatzemar i conservar documents de baix ús, garantir-ne la seva preservació futura i l'accessibilitat. Ara passarà a ocupar també l’edifici contigu, l’H5.
L’operació es fa mitjançant una concessió administrativa per adjudicació directa d’aquest edifici, de 5.316 metres quadrats de sostre edificable. La durada de la concessió serà la mateixa que la de l’H6 i conclourà al març de 2057. La comissió ha informat avui de la licitació d’aquesta concessió.
Tant el paer en cap, Fèlix Larrosa, com el segon tinent d’alcalde i regidor d’Innovació i Acció Social, Participació i Drets Civils, Carlos Enjuanes, han detallat als grups que abans de triar aquesta finca s’ha reunit una dotzena de vegades amb la comunitat musulmana, així com amb els i les membres de l’Assemblea de Religions i que s’han valorat tots aquests aspectes i també s’han descartat altres ubicacions possibles, sigui perquè no complien la normativa, perquè ja estaven destinades a altres equipaments o bé perquè seran necessàries per donar serveis als futurs nous barris de la ciutat.
Aquest punt de l’ordre del dia s’ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern amb el grup municipal de Junts, i els vots en contra dels grups del PP, ERC i el Comú, i Vox s’ha abstingut.
La primera moció del Ple Municipal, promoguda per la Federació d’Educació de CCOO amb el Suport d’altres entitats, ha estat per demanar l’adhesió a la ILP per a la proposició de Llei de garanties de finançament del sistema educatiu català per un mínim del 6% del PIB per a l’educació.
La moció presentada per Francisco José Rodríguez, com a president de la UE Balàfia, per renovar la gespa artificial del camp municipal Manuel Lorite també s’ha aprovat per unanimitat. A més, la primera tinent d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, ha anunciat que la propera comissió de l’àrea debatrà l’aprovació de la licitació d’aquesta actuació, que s’inclourà al pressupost municipal per al 2024.
Així mateix, també s’ha donat llum verda a la moció conjunta presentada pels grups municipals PSC-Units, ERC-AC, JxCat Lleida i Comú de Lleida, i amb el vot a favor del grup municipal del Partit Popular, per reprovar el regidor del grup municipal VOX, Josep Roca, per les paraules que va escriure en el seu perfil personal de la xarxa X (twitter).
Presentació de l’informe de la Síndica Municipal de Greuges
La Síndica Municipal de Greuges, Dora Padial, ha presentat avui davant del ple el seu informe anual corresponent a l’any 2022, en el qual ha dut a terme 2.345 actuacions. Aquestes actuacions s’han traduït en 176 expedients oberts, d’àmbits molt diversos, la majoria dels quals s’han resolut de forma amistosa.
Padial ha destacat que els principals motius de queixa de la ciutadania respecte al funcionament de l’administració fan referència als serveis socials (39 casos) i a l’àmbit de l’habitatge i el lloguer social (26); els tributs, especialment la plusvàlua i la recaptació en general ( 21); les demores en la resposta (19); qüestions de bretxa digital i acompanyament a la gent gran (18); multes (11); conflictes veïnals (10); i l’educació (10), entre molts d’altres. El dret a la bona administració, a la protecció social, a l’habitatge i la propietat i els drets digitals són els principals drets afectats.
Padial ha destacat en el seu informe que la fita de la Sindicatura “des d’un principi ha estat escoltar, tractar d’ajudar a tota la ciutadania, ocupar-nos de les seves problemàtiques i protegir els seus drets intentant fer que les bones pràctiques predominin a les Administracions i Serveis Públics”.
En la seva intervenció, la Síndica de Greuges de Lleida s’ha compromès a que la ciutadania gaudeixi d’una bona administració perquè “del que no es parla, no existeix i, per tant, és responsabilitat de la Síndica posar veu a les preocupacions que ens trasllada la ciutadania”. “Crec que les actuacions de la síndica s’han de sustentar, principalment, en l’equitat i la justícia apostant sempre per les solucions amistoses”, ha afirmat Dora Padial.
La Síndica ha detallat els reptes que té la ciutat i ha enumerat, entre d’altres, la manca de pisos a preu assequible, les oportunitats de futur per a la gent jove i la necessitat de “tornar la mirada cap a la classe mitjana, que se sent invisible per a les administracions”.
La Sindicatura Municipal també ha adreçat 27 queixes a la Síndica de Greuges de Catalunya i 10 al Defensor del Poble, per qüestions que feien referència a les administracions de la Generalitat de Catalunya i del Govern de l’Estat, respectivament.
Pel que fa a la Bústia ètica de i bon govern, gestionada des de la Sindicatura, s’han atès un total de 71 queixes durant el 2022.
Així mateix, ha considerat com a molt adient el nou Servei telefònic d’assistència en la tramitació per tal de combatre la bretxa digital i atansar l’administració a la ciutadania.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i tots els grups municipals de la Corporació Municipal han destacat i lloat la feina i la gestió que ha portat a terme l’equip de la sindicatura durant tot l’any.