La presentació ha comptat amb artistes i veïns.

Muralisme, grafitis, reivindicació, música i tallers de pintura, artesania i reciclatge per a tots els públics, al GAMMA, el Festival d’Art Urbà de Lleida, del 7 al 13 d’octubre a Balàfia

CactuSoup (Francesca Basile i Blai Baules), Irene López, Smug One i Mr. Difuz pintaran els quatre murals, inspirats en les reivindicacions del barri, com la lluita veïnal contra les vies del tren i el feminisme

En el marc del festival es pintaran gairebé 1.000 metres quadrats i s’utilitzarà més de 500 litres de pintura plàstica i 600 esprais

En la presentació del festival, la regidora de Cultura, Pilar Bosch destaca que l’art urbà és “essencial” i que el festival contribuirà a reforçar la capitalitat de Lleida

CactuSoup (Francesca Basile i Blai Baules), Irene López, Smug One i Mr. Difuz pintaran els quatre murals, inspirats en les reivindicacions del barri, com la lluita veïnal contra les vies del tren i el feminisme

En el marc del festival es pintaran gairebé 1.000 metres quadrats i s’utilitzarà més de 500 litres de pintura plàstica i 600 esprais

En la presentació del festival, la regidora de Cultura, Pilar Bosch destaca que l’art urbà és “essencial” i que el festival contribuirà a reforçar la capitalitat de Lleida

GAMMA, el Festival d’Art Urbà de Lleida convertirà Balàfia en un centre de creació artística i participativa a l’aire lliure del 7 al 13 d’octubre, amb la pintura de quatre murals de grans dimensions inspirats en la història i les reivindicacions del barri, de la mà dels artistes de renom Smug One, Irene López, Mr Difuz i CactuSoup Studio, però també amb nombroses activitats que pretenen fer partícips el veïnat i la ciutat. “Acostar els artistes a la gent” i reforçar la capitalitat de Lleida a partir de l’art són dos dels objectius que ha remarcat la regidora de Cultura, Pilar Bosch, en la presentació del festival impulsat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida, que s’ha fet avui al Centre Cívic de Balàfia. En el marc del festival es pintaran gairebé 1.000 metres quadrats i s’utilitzaran més de 500 litres de pintura plàstica i 600 esprais. L’acte ha comptat amb la participació de la regidora de barri, Carme Valls, i la directora del festival, la reconeguda artista urbana internacional Lily Brick, i hi han assistit alguns dels artistes, veïns i veïnes, i patrocinadors.

Bosch ha posat en valor l’art urbà, efímer, “que et mira i et parla de la teva història” i l’ha definit com “un art que podem compartir tots i que és essencial”. Així, ha apuntat que “el que fa diferent una ciutat d’una altra és l’art”. Per la seva banda, Valls ha destacat la històrica lluita veïnal de Balàfia i la participació dels veïns i veïnes, encapçalats per l’Associació del barri, en el procés de creació del festival.

En la presentació de la iniciativa, que dona continuïtat al Pot Fest però amb una visió renovada, Lily Brick l’ha definit com una “Festa Major de l’art i la creativitat” i ha detallat totes les activitats que s’hi duran a terme, tenint en compte que va més enllà de l’exhibició d'art urbà, volent ser una plataforma per a la integració social i cultural de la ciutat. Així, pel que fa a la filosofia del GAMMA, la directora ha explicat que quan se li va fer l’encàrrec va tenir molt clar que s’havia de prioritzar “la qualitat” dels artistes convidats, comptar amb artistes locals però també d’internacionals, amb la intenció de donar a conèixer i “reivindicar Lleida” i la participació del veïnat. També ha agraït als patrocinadors la seva col·laboració i, als artistes, haver acceptat inspirar-se en les propostes de la ciutadania, assegurant que “l’obra ha de respectar el que passa al barri i a Balàfia hi passen moltes coses interessants.”

Pel que fa als murals, les propostes recolliran les reivindicacions feministes del barri, així com la lluita veïnal en altres àmbits, com l’eliminació de les vies del tren. Lily Brick ha explicat, sense desvetllar els detalls per mantenir l’efecte sorpresa, que Smug One dedicarà la seva obra a Adoja, deessa de l’aigua, en referència a l’aigua que passava pel barri i a la sequera; Mr Difuz se centrarà en la societat; Irene López, en la feminitat, el feminisme i la integració social; mentre que CactuSoup Studio farà un mural doble, que es veurà diferent segons si és de dia o de nit.

Artistes convidats

Mr.Difuz (Marseille)

Nascut el 1985 a París però criat a Marsella, Diego àlies DIFUZ practica el grafiti des dels 13 anys. Membre del grup "Ki Fait Ca", fa molts anys que ocupa l'espai públic amb el seu art i avui és una de les figures claus a l'escena urbana emergent de Marsella. L'any 2009, durant un viatge a Sud-amèrica, la terra dels seus orígens va decidir dedicar-se completament a la pintura i la il·lustració.

Smug One (Austràlia)

Sam Bates, àlies SMUG o Smug One, és un artista nascut a Austràlia i establert a Glasgow (Escòcia), conegut pels seus murals fotorealistes. SMUG treballa totalment a mà alçada, utilitzant únicament llaunes d'aerosol i aconsegueix increïbles retrats fotorealistes mitjançant la pintura en esprai.

Irene Lopez Leon (Barcelona)

Irene Lopez Leon, és una pintora i muralista nascuda a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). El seu treball destaca per obres que combinen la figuració i l’abstracció emprant un joc vibrant de color. Les seves peces pretenen reinventar els elements més clàssics mitjançant una perspectiva contemporània, fet que facilita la fusió entre allò tradicional i allò modern.

CactuSoup: Blai Baules i Francesca Vasile (Lleida)

El seu treball diari es basa en la creació d’imatges que transmeten emocions i missatges a través d’il·lustracions, pintura mural i disseny gràfic. CactuSoup està format per Blai Baules i Francesca Vasile. El Blai Baules va néixer a Lleida, és un artista urbà i barreja el seu art amb il·lustració, disseny i multimèdia. La Francesca Vasile va néixer a Milà (Itàlia) i va estudiar disseny gràfic i és llicenciada en belles arts a Milà. La seva força és traslladar les idees en imatges, així com crear composicions amb colors i formes que esdevinguin grans obres murals.

Activitats paral·leles

Una de les activitats paral·leles serà el Pòdcast GAMMA. Durant la setmana es faran entrevistes a artistes de la ciutat i també es farà un taula rodona amb els muralistes convidats, que contestaran les preguntes que prèviament haurà fet el veïnat.

D’altra banda, es faran nou tallers, de muralisme i artesania, per a totes les edats. Són gratuïts però les places són limitades i s’ha de fer inscripció prèvia. També hi haurà tallers pensats per als veïns i veïnes del barri. Entre aquests destaca el taller de ioioafiti a la residència de Balàfia, dedicat a la gent gran: el taller jugafiti a la ludoteca de Balàfia, dedicada als més petits; i el taller reci-cans, dedicat als adolescents, de reciclatge artístic.

Finalment , el GAMMA tindrà dues festes de cloenda obertes al públic. Una el dissabte, 12 d’octubre, a la nit al Club Cotton, que comptarà amb una proposta de creació interactiva, amb música electrònica i art digital en 3D de la mà d’alumnes d’Ilerna, i l’espectacle de pintura en directe amb colors luminescents a càrrec d’ID.Buzz. Es tracta d’un projecte de cinc alumnes de 2n del grau d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, guiat per Carles Porta. L’altra festa final serà diürna, diumenge 13 d’octubre, a la plaça de les Magnòlies, on tres grafiters pintaran un camió i també hi haurà música i una food truck.

Totes les activitats i la resta d’informació es poden consultar a la pàgina web del GAMMA, el Festival d’Art Urbà de Lleida.

Ànima ecològica

El GAMMA també vol ser un festival compromès amb el medi. Per aquest motiu, el material gastat pels muralistes com pots d’esprai es guardarà per fer un taller de reciclatge artístic dissabte al matí, impartit pels alumnes i professors d’Ondara (Tàrrega). A més, s’utilitzarà una furgoneta elèctrica per recollir els artistes a l’aeroport, així com altres moviments de càrrega pesada. D’altra banda,  totes les samarretes i dessuadores estampades amb la marca del festival de l’equip organitzador i els artistes és roba de segona mà comprada a la botiga de Càritas Troballes.