Neix l'Espai Bonsai a l'Arborètum de Lleida

Neix el projecte Espai Bonsai dins l’Arborètum de Lleida

Serà un espai d’uns 200 m2, amb una col·lecció dinàmica d’una trentena d’arbres exposats, que contempla magatzem i taller per fer tasques de manteniment i visites guiades. Es preveu tenir-lo a punt durant el primer trimestre del 2023. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat l’aprenentatge, la divulgació i la creació de comunitats  que van lligats a la iniciativa, ubicada al Jardí Botànic de Lleida, per donar a conèixer aquesta tradició mil·lenària.

L'Arborètum comptarà amb un nou espai a l’entrada del recinte que divulgarà l’art mil·lenari dels bonsais. El projecte Espai Bonsai neix amb l’objectiu de dinamitzar i obrir al territori el Jardí Botànic de Lleida, amb més de 7 hectàrees, i que, entre altres, compta amb una col·lecció de plantes llenyoses. Amb caràcter permanent, esdevindrà un punt de referències per a persones que tenen cura d’aquests arbres  i com a espai d’ús comunitari i col·laboratiu per a les entitats del territori. Igualment, permetrà treballar un nou aspecte de la jardineria i posarà a l’abast de persones, entitats i escoles un seguit de tallers, jornades i formacions. La previsió és que es pugui visitar el segon trimestre de l’any.

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del tinent d’alcalde Toni Postius i del regidor David Melé, ha presentat el nou projecte que neix de l’Ajuntament de Lleida i l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí, amb el suport de la Diputació de Lleida, el president de la qual, Joan Talarn, ha estat present en l’acte de presentació, que s’ha fet a l’Arborètum amb membres del Parc AgroBioTech i de l’IMO.

Pueyo ha destacat la unió de les institucions per tirar endavant la proposta que divulga aquesta tradició mil·lenària i que promou l’aprenentatge i la creació de comunitats per obrir a entitats i a la ciutadania un nou espai de biodiversitat, al servei del territori. Pueyo ha agraït el treball del responsable del projecte, Gerard Curcó, qui és expert en l’art del bonsai i qui aporta l’exposició de bonsais de la seva col·lecció particular. L’alcalde ha parlat de la transmissió de les cultures orientals, amb conceptes com bany de bosc, zen o els bonsais. També ha remarcat la vàlua de les 7 hectàrees de natura, amb més de 4.500 arbres i arbustos d’arreu que conté l’Arborètum, que mostren la diversitat del planeta. Alhora, el jardí potencia les vocacions i la recerca en els àmbits relacionats amb el món vegetal, com també fa el Parc AgroBioTech, que pretén convertir Lleida en la capital de referència del sud d’Europa en aquest àmbit. Tall de veu M.Pueyo

El president de la Diputació ha apuntat l’atractiu que suma l’Arborètum amb aquest nou projecte, que amb els bonsais tramet un sistema de vida i d’encarar la realitat. Talarn ha comentat les tasques que es fan al jardí botànic, amb l’educació ambiental, la conservació vegetal o les activitats culturals, entre altres, i el vessant d’ocupació que s’assoleix a través de l’IMO. Per això, ha subratllat el valor dinamitzador i de coneixement de la natura que aporta l’Espai Bonsai.

Igualment, el tinent d’alcalde Postius ha subratllat aquest al·licient més per visitar aquest equipament, que dinamitzar l’Arborètum i la zona de Ciutat Jardí, i ha subratllat que l’art del bonsai requereix perseverança, tenacitat, estima i ser conseqüent amb les decisions que es prenen, “un projecte que encarna el que representa aquesta tradició mil·lenària”.

El regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, que també és president de l’IMO, ha explicat que l’Institut Municipal d'Ocupació farà el manteniment i dinamització de l’entorn. El personal del centre Especial de Treball s’encarregarà de posar en funcionament i mantenir aquest espai, on s’hi programaran visites guiades i tallers amb els centres educatius i públic en general, exposicions temàtiques i es contactarà per fer col·laboracions amb altres jardins botànics.

Durant la presentació, s’ha explicat en què consistirà aquest espai. Estarà integrat per uns 200 m2, que donaran cabuda a una col·lecció d’uns 25-30 arbres que s’aniran canviant, en funció del seu estat o de l’època de l’any, fent que sigui una exposició dinàmica. El projecte contempla una magatzem i taller on es faran les tasques de manteniment i d’un pla de formació per fer les visites guiades a escoles, entitats i públic en general.