Guardonats i guardonades en la 21a edició dels Premis Arc, lliurats al Teatre de la Llotja de Lleida.

The Tyets, La Mushkaa, Love of Lesbian i Alba Careta, entre els guanyadors dels XXI Premis Arc, lliurats a Lleida

The Tyets, La Mushkaa, Love of Lesbian i Alba Careta, entre els guanyadors dels XXI Premis Arc, lliurats a LleidaLa Llotja acull per segon any consecutiu el lliurament dels Premis Arc, que han distingit The Tyets, La Mushkaa, Los 80 Principales, Festival de la Porta Ferrada, Love of Lesbian i Alba Careta, entre altres. Ramon Mirabet, Alidé Sans, Maruja Limón i Julia Blum han actuat a la gala d’aquest dimecres. Durant el dia s’ha fet la jornada de treball ProArc 2023 Lleida, punt de trobada entre professionals i empreses del sector per generar activitat econòmica i oportunitats de negoci.

El Teatre de la Llotja ha tornat a acollir el lliurament dels Premis ARC, de la indústria musical catalana en directe, que cada any commemoren i reuneixen els millors artistes de la terra. La XXI edició ha donat a conèixer els guanyadors en la gala que s’ha fet a Lleida, presentada per Víctor Parrado. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat que Lleida és capital en molts àmbits i que la cultura i les arts escèniques en són una part fonamental, com ha quedat palès avui a la Llotja, una de les sales més importats del país. “Lleida és terra d’oportunitats també en el camp de les arts”, ha dit, i que és positiu que l’activitat es descentralitzi i que la potencial cultural de Catalunya es faci visible més enllà de la seva capital. Larrosa ha destacat que gaudir de la cultura, les arts i la música en directe és una forma de construir civisme, identitat i forma part del patrimoni emocional. L'alcalde ha lliurat un dels guardons, al de millor programació de festa major, que l'any passat va emportar-se la Festa Major de Lleida. 

Els Premis ARC arriben al seu 21è aniversari amb l’objectiu de seguir donant suport i promovent l’autoria i la creació musical feta a Catalunya i reconèixer els mèrits dels professionals, empreses i entitats vinculades al sector, així com els mitjans de comunicació i institucions que han destacat durant la temporada. Són 12 els Premis ARC atorgats en 12 categories.

A banda de premiar els guanyadors, el públic assistent ha pogut gaudir de quatre actuacions en directe, diferents entre si, però amb un element en comú: la màgia que han transmès. Ramón Mirabet ha estat el primer a actuar i ha interpretat “Free”, la cançó homònima del seu últim disc, que ha captivat els espectadors. La cantant barcelonina Júlia Blum ha interpretat “Cançons amb títols llargs”, delectant el públic amb la seva proposta fresca i melòdica. Alidé Sans i el seu “La Molièra” han hipnotitzat els assistents, amb la cançó occitana de tradició oral. I, per acabar, el quintet Maruja Limón ha tancat la nit a la Llotja amb el seu “Barna”, una rumba energètica i alegre on retraten l’esperit de la ciutat comtal. 
Durant la gala, s'ha reiterat el reconeixement i s'ha recordat amb estima a qui va ser gerent de l'Associació ARC, Albert Mas, traspassat fa un mes. 

Guanyadors dels Premis Arc 2023
Millor artista o grup revelació
La Mushkaa

Millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional
Alba Careta

Millor gira d’artista o grup d’autoria pròpia
The Tyets

Millor gira d’artista o grup per a públic familiar
El Pot Petit

Millor gira de grup de versions o tributs
Los 80 principales

Millor gira d’orquestra o grup de ball
Orquestra Selvatana

Millor gira internacional d’artista o grup
Love Of Lesbian

Millor periodista o programació musical
Allò Que No Sona

Millor programació de festa major
Festes del Tura (Olot)

Millor programació d’espai musical o sala de concerts
Nova Jazz Cava (Terrassa)

Millor programació de festival i/o cicle de concerts de mitjà o gran format
Festival de la Porta Ferrada

Millor programació de festival i/o cicle de concerts de petit format
Festival Càntut. Cançons de tradició oral

Premis Arc

Els Premis ARC s’organitzen per impulsar la professionalitat i la competitivitat en el sector de la indústria musical del directe, crear complicitat entre el sector (artistes, professionals, empreses i entitats) i institucions públiques, i contribuir a la descentralització i equiparació cultural del territori per garantir l’accés a la cultura a tota la societat catalana. Són uns guardons diferents que, a més, han volgut aprofitar la força del seu 21è aniversari per celebrar-ho fora de la capital catalana, a la Llotja de Lleida, per segona vegada a la seva història.

ProARC 2023 Lleida

Avui ha tingut lloc la 2a jornada de treball ProARC 2023 Lleida que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. ProARC 2023 Lleida ha estat un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector amb els responsables tècnics i polítics de l’administració pública local i altres entitats com possibles patrocinadors on els diferents Ajuntaments han exposat les seves necessitats i el sector ha presentat les seves propostes amb la finalitat de potenciar la contractació artística a la província de Lleida, generar activitat econòmica en el territori i oportunitats de negoci pels artistes, les empreses del sector i tota la seva cadena de valor.