Trobada aquest matí a la Paeria del paer en cap, Fèlix Larrosa; la regidora de Salut, Anna Miranda; el subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública, Joan Colom, i el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot..

Paeria i Salut crearan una taula participativa per debatre sobre l’atenció a les addicions

En el marc d’aquest nou ens es tractarà sobre la millora d’equipaments com el centre de reducció de danys que hi ha al Centre Històric

En el marc d’aquest nou ens es tractarà sobre la millora d’equipaments com el centre de reducció de danys que hi ha al Centre Històric

L’Ajuntament de Lleida i la conselleria de Salut posaran en marxa una taula local sobre addiccions, que comptarà amb la participació de diferents col·lectius i entitats del món veïnal i de la salut, per tal de definir un pla de treball que fixi els projectes i els recursos necessaris per afrontar millor aquesta problemàtica a la ciutat.

Així ho han acordat avui el paer en cap, Fèlix Larrosa, la regidora de Salut, Anna Miranda, el subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública, Joan Colom, i el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, en una trobada celebrada aquest matí a la Paeria.

Serà en aquest marc, han explicat Larrosa i Colom, que es debatrà quins són els millors espais per donar un bon servei a les persones afectades. L’alcalde ha reiterat la proposta de traslladar l'espai de reducció de danys que actualment hi ha al Centre Històric a un entorn més vinculat a l’àmbit sociosanitari per oferir un millor acompanyament a les persones usuàries, qüestió que es tractarà dins d’aquest debat a la nova taula.

Larrosa ha destacat que d’acord amb els indicadors de Salut aquest tipus d’espais són necessaris i ha apostat per buscar el consens a través d’aquesta taula per a oferir un millor servei. “He proposat al doctor Colom que siguem capaços de trobar aquell espai ideal que sigui un referent a nivell mundial perquè treballem com cal amb aquestes persones que pateixen una addicció”, ha plantejat Larrosa. “Hem de veure si els espais són els més adequats i sobretot el seu encaix en qualsevol barri de la ciutat, no només en el marc del Centre Històric”, ha afegit l’alcalde, qui ha recordat que des del govern es treballa amb l’objectiu de promoure la ciutat saludable.

Per la seva banda, Colom ha assenyalat que “estem d’acord en que cal que hi hagi un espai molt millor del que tenim ara, més ampli, amb major capacitat de contenció i amb major capacitat de poder fer la postvenopunció, que és un tema rellevant”.

A més, el subdirector general ha reivindicat que aquest tipus de serveis de reducció de danys, orientats a les persones amb problemes d’addiccions que no estan en condicions de tractar-se, “no impliquen un empitjorament de la situació, sinó al contrari, una proposta de solució”, ja que eviten que aquestes problemàtiques es traslladin al carrer. “A aquestes persones els hem d'oferir serveis de reducció de danys. De què es tracta? D'una escolta activa, d'un suport actiu, d'una punció supervisada, d'una alimentació, d'una dutxa, d'un canvi. Perquè qualsevol canvi que oferim en aquest usuari té un impacte en salut molt important”, ha afegit.

Segons les dades del departament aquest tipus d’instal·lacions permeten reduir de forma significativa la mortalitat i les malalties infeccioses en aquests col·lectius. “Hem de buscar el millor espai, el millor entorn, la millor capacitat per donar una resposta esglaonada, correcta, adequada i de qualitat humana, posant al centre la persona”, ha conclòs.