La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha recordat que se celebraran un cop l’any i que “en sortiran compromisos amb projectes concrets que, com a ciutat, haurem d’assolir”.

Pilar Bosch: “De les Trobades Culturals sortiran compromisos amb projectes concrets que, com a ciutat, haurem d’assolir”

La cloenda de les Trobades Culturals de Lleida ha girat entorn l’Educació i la Cultura i ha comptat amb les intervencions de Cristina Alonso i Ester Bonal, figures rellevants en aquest àmbit, moderades per Margarida Troguet, presidenta del CONCA

La sala gran de la Canonja ha acollit les jornades de debat que prenen el relleu de les celebrades l'any 1980 i 1985 impulsades per Jaume Magre

La cloenda de les Trobades Culturals de Lleida ha girat entorn l’Educació i la Cultura i ha comptat amb les intervencions de Cristina Alonso i Ester Bonal, figures rellevants en aquest àmbit, moderades per Margarida Troguet, presidenta del CONCA

La sala gran de la Canonja ha acollit les jornades de debat que prenen el relleu de les celebrades l'any 1980 i 1985 impulsades per Jaume Magre

Les Trobades Culturals de Lleida han arribat a la seva fi aquesta tarda amb la celebració de la darrera taula rodona sobre Educació i Cultura a la Canonja de la Seu Vella. La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha recordat que se celebraran un cop l’any i que “en sortiran compromisos amb projectes concrets que, com a ciutat, haurem d’assolir”. En aquest sentit, Bosch, referint-se al sector cultural, ha remarcat: “No hi ha un vosaltres i un nosaltres”, i ha afegit: “Hi ha eines que ens permeten estar més a la vostra vora, que estem desenvolupant perquè el diàleg sigui fluïd". 

La regidora també ha fet referència a la necessitat de “fer més palpables polítiques que vagin més enllà del premi i que facin més acompanyament a l’artista” i s’ha referit a les trobades com a “espai de reflexió i connexió amb altres projectes”. També ha recordat que la iniciativa està inspirada en les Trobades a la Seu Vella que inicià Jaume Magre i que han estat un punt de partida per acabar l’etapa de Diagnosi del Consell de Cultura. “Com a Ajuntament volem donar resposta a les necessitats que s’han plantejat. D’aquí els tres grans eixos en els quals s’han organitzat les trobades: Drets culturals, Comunicació i Cultura i Educació i Cultura”, ha dit. 

Les ponents de la jornada d’avui han estat la codirectora artística del Teatre de l’Artesà del Prat de Llobregat i de l’espai de residència Australia de ciutat de Buenos Aires, Cristina Alonso, i la impulsora del Centre de Música i Escena del Raval Xamfrà i professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya, Ester Bonal. La taula ha estat moderada per la gestora cultural i presidenta del CONCA, Margarida Troguet. 

Més tard, com en les anteriors jornades, ha estat el torn dels lleidatans i lleidatanes convidats a la fila 0, en aquest cas referents al territori en l’àmbit de l’educació i la cultura: mestres amb projectes artístics interessants de diverses escoles, equips de la UdL que fan projectes lligats a l’educació artística i equipaments que tenen un projecte pedagògic potent. En concret, hi han assistit: 

  • Gerard Calderó, de l’equip ICE UdL amb el projecte Corrandescola i mestre de l’Escola Sant Jordi de Lleida

  • Alfons Pérez, professor de l’Escoleta d’Arts de La Mariola (La Descomunal) 

  • Belén Franquet, doctora d’Educació Primària de la UdL 

  • Àngels Torrelles i Sílvia Vilasaló, representants de la Xarxa Territorial de les Terres de Lleida d’Educació 360 

  • Clara López, responsable pedagògica de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran 

  • Ariadna Piñol, responsable pedagògica de la Fundació Sorigué 

Per últim, s’ha dut a terme una dinàmica participativa amb el públic que hi ha assistit, que ha permès exposar les reflexions i conclusions extretes de la jornada. 

Les Trobades Culturals de Lleida 

Les tres jornades, celebrades des de dimecres fins avui han tingut molt bona acollida entre la ciutadania, que ha aplegat més d’un centenar de persones tant dels sectors cultural i social, com del públic general interessat en la cultura. Els i les participants han pogut gaudir d’un cartell amb conferenciants d’arreu i projectes professionals lleidatans de molta qualitat i experiència, guardonats en molts casos.  

Les principals temàtiques que s’han abordat han tractat la no exclusió en els discursos culturals, la necessitat de sentir-se necessari socialment i culturalment per enfortir el vincle entre societat i ciutat, així com de donar vida als equipaments culturals més enllà de les seves programacions i calendari. També s’ha parlat de com l'activitat cultural pot potenciar el sentiment de pertinença en un territori i de la influència que el ritme de vida té sobre la cultura i el consum de cultura, entre altres.

Pel que fa a les dinàmiques de grup, presents en cada jornada, han contribuït a fer sorgir noves idees per redefinir el model cultural lleidatà. 

Les trobades tanquen l’Any Magre prenent el relleu de les històriques Trobades Culturals impulsades pel polític i referent cultural l’any 1980 i 1985, que serviren per unir el teixit cultural de la ciutat i projectar conjuntament les necessitats i els eixos de treball que reactivarien la vida cultural lleidatana. 

A partir de la informació extreta de les jornades s'extraurà un document final recull de les propostes i debats dels participants.