El ple de la Paeria mostra el seu suport a les reivindicacions dels funcionaris i funcionàries de les presons
Els grups han aprovat la modificació de la recollida selectiva de residus als barris de Pardinyes i Balàfia i s’ha donat compte de la liquidació del pressupost i del Pla Local de Seguretat
També s’ha aprovat una moció conjunta dels grups de PSC, ERC i Junts per instar a la reforma del finançament local
Els grups han aprovat la modificació de la recollida selectiva de residus als barris de Pardinyes i Balàfia i s’ha donat compte de la liquidació del pressupost i del Pla Local de Seguretat
També s’ha aprovat una moció conjunta dels grups de PSC, ERC i Junts per instar a la reforma del finançament local
El ple municipal ha acordat avui una declaració institucional de suport als funcionaris i funcionàries de presons, davant el conflicte laboral en el qual es troben immersos, ha anunciat l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa.
Abans del ple s’ha celebrat també un minut de silenci per sumar-se al condol per la mort d’una treballadora del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció de la presó de Mas Enric, Núria L., assassinada a mans d’un intern del centre, fet que ha provocat la mobilització del personal.
La declaració mostra el suport de l’Ajuntament de Lleida a les reivindicacions del col·lectiu, que inclouen un increment de plantilla; l’activació dels concursos i trasllats per a la provisió de llocs de treball; el desenvolupament del decret de segona activitat; la cobertura adequada de les baixes; la implementació de la jubilació anticipada; la creació d’una escola de formació penitenciària; i el desenvolupament legal de la seva figura com a agents de l’autoritat.
Modificació de la recollida de residus a Pardinyes i Balàfia
Dins dels punts de l’ordre del dia, el ple ha aprovat per 21 vots a favor, un vot en contra i 5 abstencions la proposta de modificació del sistema de recollida de residus als barris de Balàfia i Pardinyes, que passarà del model porta a porta a un d’illes de contenidors a partir del 15 de juny.
La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha justificat el canvi pel fet que la recollida selectiva ha baixat 7 punts en aquests barris des de la seva implantació, segueixen produint-se fugues i hi ha major abandonament de bosses de forma persistent a la via pública, que obligat a fer servei continu de repàs diari. Amb el canvi, ha explicat, es podrà reorganitzar el servei, recuperant la recollida de cartró comercial i posant en marxa una brigada de recollida de la brossa que queda fora dels contenidors i la neteja d’aquestes àrees. “Aquest expedient està totalment justificat, vam escoltar a la ciutadania i hem pres una decisió que és la que portem avui al ple”, ha afirmat.
El cap de l’oposició, Xavi Palau (PP), ha remarcat que “està clar que el sistema no ha agradat als veïns i no funciona”. “No es poden dur a terme accions si no és amb consens amb la ciutadania”, ha reblat. A més, ha demanat actuar amb els problemes de civisme que considera que hi ha vinculats amb la gestió dels residus i la neteja.
En nom del grup d’ERC, el seu portaveu adjunt, Juanjo Falcó, ha assenyalat diverses mancances i “manca de rigor” en aquest expedient que justifiquen que no hi votin a favor. No obstant això, ha assenyalat que el seu grup comparteix model de sistema de neteja que plantejarà el nou contracte per a tota la ciutat d’aquí a 18 mesos i amb el qual estan alineades aquestes modificacions, motiu pel qual s’han abstingut en la votació.
La regidora de Junts per Lleida Rosa Jové ha assenyalat que la posada en marxa del porta a porta va fer-se “de pressa i corrent” i amb mancances que no s’han solucionat en àmbits com la privacitat, els horaris de recollida poc adequats i els problemes d’higiene. “Votarem que s’elimini el porta a porta a Balàfia i Pardinyes i esperem que algun dia es pugui millorar a Ciutat Jardí”, ha afirmat.
Gloria Rico, de Vox, ha criticat que la posada en marxa d’aquest sistema va fer-se “sense escoltar la voluntat dels lleidatans, imposant una recollida sense ni tan sols adaptar-se a la vida quotidiana dels veïns”.
La regidora del Comú, Laura Bergés, ha considerat que l’informe tècnic no justifica la decisió i que la modificació “va en contra de l’interès general” i ha demanat deixar-la sobre la taula, proposta que no ha prosperat.
Actualització del Patrimoni Municipal de Sòl i Habitatge
En l’àmbit de la comissió de Gestió de la Ciutat, s’ha aprovat l’actualització de l’inventari dels béns i els drets que integren el Patrimoni Municipal de Sòl i Habitatge, per incorporar finques que han passat a ser de propietat municipal fruit de reparcel·lacions dels plans parcials SUR 35 i SUR 42. L’expedient ha rebut 9 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions. Els representants dels grups del PP i Junts per Lleida i la portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, s’han absentat de la sala per no participar del debat i la votació d’aquest expedient.
També s’ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la modificació del polígon d’actuació urbanística UA93, per permetre l’ampliació dels serveis de salut mental i un aulari pel campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida entre els carrers Roda d’Isàbena, Sant Hilari i Onze de Setembre. L’alcalde Larrosa s’ha felicitat per l’acord i ha destacat que la Paeria dona facilitats a altres institucions per fer avançar la ciutat.
Altres expedients aprovats per unanimitat han estat el pla d’inspeccions i control d’activitats 2024; la modificació dels estatuts del Patronat Catalunya Món – Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT); i la modificació del reglament municipal del servei de taxi.
Pla local de seguretat
Durant el ple també s’ha donat compte de l’aprovació en la última Junta Local de Seguretat del Pla Local de Seguretat de Lleida. La tinenta d’alcalde Cristina Morón ha indicat que el document incorpora la mirada en favor de les dones, “obviades històricament en les polítiques de seguretat”, i l’aposta pel model de proximitat, amb major presencia policial per combatre la sensació d’inseguretat i un major ús de les noves tecnologies. També ha destacat l’àmplia participació en la fase de diagnosi.
El PP ha demanat promoure lleis que combatin la reincidència d’incívics i delinqüents. ERC ha considerat que el pla no serà útil i n’ha demanat la revisió. Junts ha assenyalat que cal adaptar la seguretat a la realitat dels barris i de l’Horta amb consens polític i social. Vox ha considerat que calen més mesures concretes davant de la delinqüència i el Comú ha reclamat accions comunitàries i preventives.
Àmbit econòmic
En l’àmbit de la Comissio de Bon Govern, el ple ha donat compte avui de la liquidació pressupostària i ha aprovat els expedients de modificació de crèdit i el reconeixement extrajudicial de crèdit.
També s’ha aprovat la modificació de les ordenances fiscals per serveis educatius i esportius, amb 14 vots a favor i 13 en contra. El regidor d’Educació, Xavi Blanco, ha justificat l’increment de les taxes per la voluntat de seguir oferint “un model d’excel·lència, amb els millors serveis” i ha destacat millores que s’estan implantant en climatització, naturalització de patis, amb nous materials didàctics, en el servei de menjador i amb personal de suport per oferir atenció individualitzada a la diversitat.
Els grups del PP, Comú i Vox han considerat excessiva la pujada, mentre que ERC ha considerat que la proposta atempta “contra la igualtat d’oportunitats i la conciliació”. Junts ha destacat les seves esmenes per a promoure la participació d’infants amb discapacitat.
També s’han aprovat per unanimitat els expedients vinculats a la gestió municipal de l’aparcament de Sant Joan.
Taula per a les polítiques feministes
El ple ha aprovat per 14 vots a favor, 2 en contra i 11 abstencions la creació de la Taula Interdepartamental per a la transversalitat de les polítiques feministes, que permetrà promoure la col·laboració entre els diferents departament en aquest àmbit, ha destacat la tinenta d’alcalde Carme Valls. Prèviament, s’ha votat una modificació del cartipàs, per canviar el nom d’aquesta taula, que inicialment feia referència a les Polítiques de les dones i que ara ho fa a les Polítiques feministes. S’ha aprovat amb 25 vots a favor i dos en contra.
Mocions del Ple
L’ordre del dia del ple municipal del mes de març ha debatut quatre mocions presentades pels grups municipals, de les quals tres han obtingut el suport necessari.
La primera ha estat exposada per la regidora Gloria Rico, de VOX, per a l’estudi de l’impacte dels plans d’ordenació urbana que integren zones de baixes emissions (ZBE) a Lleida. La moció no ha prosperat (7 volts a favor, 11 en contra i 9 abstencions). El document proposava fer un estudi sobre l’impacte que suposaran per evitar prejudicis als comerç de proximitat, veure l’afectació a la llibertat de moviment i en accés de vehicle de persones veïnes i treballadores de Lleida, però no s’ha aconseguit el suport perquè no s’ha estat d’acord amb l’argumentari.
La regidora Ana Maria Florista, del Partit Popular, ha defensat la moció del seu grup municipal per un nou conveni regulador de les relacions econòmiques i administratives de la Paeria amb Sucs i Raimat, respectivament. S’ha aprovat amb 18 vots favorables i 9 abstencions. La proposta insta el govern municipal a aprovar aquest nou conveni, fet amb la col·laboració i consens dels representants polítics de les EMD i fixar un calendari de treball.
Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, a través del regidor Juanjo Falcó, ha presentat la moció per a l’impuls del nou model de mobilitat sostenible a la ciutat. Ha tirat endavant, amb 11 vots positius, 2 en contra i 14 abstencions (votació separada del punt 19: 15 a favor i 11 abstencions). Al text aprovat es concreten 20 mesures relatives als vianants; al transport públic, bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP); al vehicle privat, al model de mobilitat sostenible i a la difusió dels acords presos a les entitats implicades. L’alcalde Larrosa ha emplaçat els grups municipals a treballar la redacció del pla de mobilitat i sostenible i ha proposat que se sotmeti a la Junta de Portaveus que se celebri un ple extraordinari monogràfic sobre aquest tema per atendre les observacions que s’han fet en aquest debat.
Pel que fa a la darrera moció, que s’ha presentat conjuntament per PSC-Units-CP, ERC-AM i Junts per Catalunya – Compromís Municipal, en favor d’abordar la reforma del finançament local. Ha obtingut llum verda amb 25 vots a favor i 2 en contra (votació separada del punt 3: 20 a favor i 7 en contra). S’insta els grups amb representació del Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats i el Senat a abordar aquesta reforma per possibilitat que les administracions locals puguin tenir un millor finançament, i, igualment, instar les entitats municipalistes perquè liderin la reforma i defensin els interessos del món local.
Per tornar a veure el Ple de la Paeria: https://www.youtube.com/live/Z7OMLhKlAmA?si=AWJTOaUqz1YD0Sde