La programació de Poesia Lleida 2025 s'ha presentat a la sala Alfred Perenya.

El Festival Poesia Lleida posarà en valor el patrimoni i dedicarà una ruta literària a la poeta Rosa Fabregat

Alguns dels seus versos i  els d’altres autors i autores com Joan Margarit, Maria Mercè Marçal, Josep Vallverdú, Manuel de Pedrolo, Guillem Viladot i Ricard Viñes ompliran la ciutat, en tanques publicitàries i en comerços

Es faran una vintena d’actes del 18 al 23 de març, al voltant del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març

Bosch afirma que amb la varietat d’activitats i espais es vol fer arribar la poesia a tot tipus de públic

Totes les activitats són gratuïtes, excepte la ruta, que costarà 3 euros i requerirà inscripció prèvia

Alguns dels seus versos i  els d’altres autors i autores com Joan Margarit, Maria Mercè Marçal, Josep Vallverdú, Manuel de Pedrolo, Guillem Viladot i Ricard Viñes ompliran la ciutat, en tanques publicitàries i en comerços

Es faran una vintena d’actes del 18 al 23 de març, al voltant del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març

Bosch afirma que amb la varietat d’activitats i espais es vol fer arribar la poesia a tot tipus de públic

Totes les activitats són gratuïtes, excepte la ruta, que costarà 3 euros i requerirà inscripció prèvia

El festival Poesia Lleida se celebrarà del 18 al 23 de març i tindrà una vintena d’actes entre recitals, concerts poètics, una ruta literària, presentacions de llibres, tallers i accions educatives. Aquest any, a més, la poesia es farà visible a la via pública amb l’objectiu de fer arribar aquest gènere literari a tot tipus de públic, segons ha explicat la regidora de Cultura, Pilar Bosch, durant la presentació de la programació. Bosch ha estat acompanyada pel comissariat del festival, Anton Not i Iolanda Sebé.

Bosch ha explicat que Poesia Lleida 2025, que comptarà amb un “programa d’alt nivell” en una varietat d’espais de la ciutat, continua apostant per la “poesia visual”, en una línia que es va iniciar l’any passat amb la incorporació de la fotògrafa Sebé en el comissariat, amb la intenció d’acostar la poesia, en el sentit més ampli, a tothom.

Des d’una setmana abans del festival, es podran llegir en cinc tanques de grans dimensions versos de poetes reconeguts lleidatans com Rosa Fabregat, Joan Margarit, Maria Mercè Marçal, Josep Vallverdú, Manuel de Pedrolo i Guillem Viladot, a més d’un haikú (poesia japonesa) de Ricard Viñes, que acompanyaran la imatge del festival. També es reproduiran en els aparadors dels comerços, en format vinil. A més, la poesia es podrà escoltar en espais insòlits, com el Mercat del Camp d’Esports, on joves de secundària faran un recital poètic, com ha explicat Sebé.

Enguany el cartell i la programació giren entorn el concepte dels estrats, fent referència a “diferents nivells de significats que col·laboren per enriquir-se” i que es pot veure “en la poesia, la natura i la cultura en general”, en paraules de Not. Seguint aquest fil es faran tres recitals sota el títol Estrats, que relacionaran poesia i patrimoni, a càrrec de diversos lectors joves i de col·lectius de la ciutat amb l’objectiu de posar en valor la riquesa històrica, urbanística i cultural de la ciutat. Estrats 1, a propòsit de “la casa” com a inspiració poètica, que tindrà lloc en l’espai de les restes de la Domus (casa romana) de l’Auditori Municipal Enric Granados; Estrats 2 , recital inspirat en la “terra i la pagesia”, al Molí de Sant Anastasi; i Estrats 3, dedicat a l’aigua, com a inspiració poètica,  que se celebrarà al Dipòsit de l’aigua (amb aforament limitat).

Amb el festival Poesia Lleida es podrà gaudir d’un programa poètic divers de la mà de poetes i artistes de primera línia com Josep Pedrals, Xavi Lloses, Lola Miquel, Perejaume, Àngels Gregori, Myriam Soteras, Joan Vigó, Anna Pantinat, Blanca Llum Vidal, Joan Graell, Laia Noguera, Meritxell Nus, Carles M. Sanuy i Amat Baró, Jansky i Silvestres.

De la programació també en destaca una ruta literària (diumenge, 23 de març), dissenyada per a l’ocasió, dedicada a recordar i homenatjar la poeta, escriptora i farmacèutica Rosa Fabregat, que va morir el 30 de desembre del 2024. Rosa Mesalles i Laia Terés faran el guiatge de la ruta, que recorrerà diferents espais de la ciutat destacats en l’obra de Fabregat, amb la recitació d’alguns dels seus poemes a càrrec de gairebé una vintena de poetes i escriptors de Lleida.

Altres actes programats són la presentació de la nova editorial Edicions La Biennal, especialitzada en arts; la performance Esqueix poètic, on es proposa l’intercanvi d’esqueixos de plantes i de versos organitzat pel club de lectura Saudade de la llibreria la Irreductible; el concert del grup de polifonia d’arrel tradicional amb bases electròniques Silvestres; la presentació del poemari Tan bonica i tirana de Blanca Llum Vidal (premi Carles Riba de poesia 2024) organitzada per la llibreria Caselles; un combat de poesia entre Anna Pantinat i Blanca Llum Vidal; l’espectacle d’”electrovers” Bateguen Atzavares, del projecte artístic Jansky, en el marc de l’Any Llompart; o el recital Els versos del present (obra inèdita) de Carles M. Sanuy; entre d’altres. També hi haurà activitats educatives, entre elles, dos tallers de poesia visual, a càrrec de Myriam Soteras.

Tots els actes de Poesia Lleida són d’accés lliure i gratuït, llevat de la ruta literària, que requereix inscripció prèvia a l’oficina de Turisme de Lleida i costa 3 €.

El festival es programa el voltant del Dia Mundial de la Poesia (21 de març) i el gruix d’actes se celebraran entre el 18 al 23 de març. Tot i que el festival s’acaba el 23 de març, la poesia continua a la ciutat, així,  el dia 24 de març,  hi haurà un recital de poesia d’Amat Baró organitzat per la Biblioteca de Pardinyes.

En total, hi participaran 45 professionals (poetes, escriptors, músics, guies, talleristes, editors i llibreters) i una trentena de voluntaris i voluntàries no professionals (alumnes de centres educatius de Lleida, rapsodes amateurs, lectors, etc.) que se sumaran en l’objectiu d’omplir de poesia diversos espais de la ciutat.

El festival l’organitza l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’IEI-Diputació de Lleida. Els col·laboradors són: Museu de l’Aigua, Museu arqueològic, Turisme de Lleida, Aula de Teatre, Auditori Municipal Enric Granados, Fundació Lo Pardal d’Agramunt, Cercle de Belles Arts, instituts de la ciutat, Mercats, Universitat de Lleida, Llibreria Caselles, Llibreria la Irreductible, Escola d’Art Leandre Cristòfol, Teatre de l’Escorxador, Cafè del Teatre, regidoria de Promoció de la Ciutat i Consum, Lleida TV.

La programació completa es pot consultar a la pàgina web del festival Poesia Lleida.