Prop de 300 expositors i més de 50 activitats paral·leles, en la 70a Fira Agrària de Sant Miquel i el 39è Eurofruit, del 26 al 29 de setembre
La 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel—Saló nacional de la maquinària agrícola de Lleida i la 39a edició d’Eurofruit-Saló internacional del Sector de la fruita tornaran a ser punt de trobada per a les primeres empreses del sector agrari del 26 al 29 de setembre al recinte de Fira de Lleida, als Camps Elisis. Aquest any els salons agraris tornen a tenir una plena ocupació, amb 291 expositors directes en una superfície de 50.000 metres quadrats, repartits entre els pavellons i l’espai exterior.
La 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel—Saló nacional de la maquinària agrícola de Lleida i la 39a edició d’Eurofruit-Saló internacional del Sector de la fruita tornaran a ser punt de trobada per a les primeres empreses del sector agrari del 26 al 29 de setembre al recinte de Fira de Lleida, als Camps Elisis. Aquest any els salons agraris tornen a tenir una plena ocupació, amb 291 expositors directes en una superfície de 50.000 metres quadrats, repartits entre els pavellons i l’espai exterior. També hi ha programades més de 50 activitats paral·leles entre jornades tècniques, conferències, presentacions, reunions professionals i demostracions. En la presentació dels certàmens, l’alcalde Fèlix Larrosa ha apuntat que es treballa per oferir un nou model de fira, en el camí de la “professionalització”. En aquest sentit, ha explicat que en l’edició de l’any vinent “es desagregarà la part popular de la fira de la part professional” perquè així ho aconsella un estudi i també “ho demana el sector”.
Pel que fa al nou pavelló firal, Larrosa ha recordat que “la licitació està aprovada” i que es preveu que estigui en funcionament en l’edició de la Fira de Sant Miquel del 2025.
Entre els sectors agraris presents en aquesta edició hi ha el de l’agricultura de precisió, tractors i maquinària, equipaments i serveis per a l’agricultura i la ramaderia, productes i aliments de proximitat, embalatge, viveristes, i protecció antipedra, entre d’altres. També són cada vegada més presents els sectors de la bioeconomia, els drons i la robòtica, així com els que estan relacionats amb les aplicacions que ofereix la IA en el sector agrari. A més, hi haurà expositors d’altres sectors com el de l’automoció i les autocaravanes.
Les empreses expositores provenen sobretot de Catalunya i Osca i també es compta amb una destacada presència internacional. Mercolleida i el Parc Agrobiotech també tindran presència a la Fira de Sant Miquel.
A més de Larrosa, en l’acte de presentació hi han participat Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç; Jon Talarn, president de la Diputació de Lleida; Nùria Gil, delegada del Govern a Lleida i Oriol Oró Trilla, director general de Fira de Lleida. També hi ha assistit la tinenta d’alcalde Carme Valls.
Productes de l’Horta
El paer en cap ha destacat que en aquesta edició de la Fira de Sant Miquel els productors de l’Horta tindran una presència més destacada amb l’objectiu de “promoure els seus productes de proximitat”. Així, aquest any, l’estand de l’Ajuntament de Lleida acollirà les 11 cooperatives del terme municipal, mentre que l’Associació de Productors de l’Horta -que l’any passat va ocupar aquest espai- comptarà amb una desena de productors que tindran el seu espai propi al pavelló 7, amb una Zona Gastro on els visitants podran degustar els productes que es cultiven i s’elaboren al cinturó verd de Lleida.
La iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, permetrà exhibir i vendre productes com fruita dolça, verdures, carn de vedella, fruits secs, sucs naturals, aromes, confitures, sidra, cervesa i vi, entre altres. A més, a la Zona Gastro es podran degustar begudes i aliments de l’Horta, i el cap de setmana hi haurà activitats com l’Hora del Vermut, de 12 a 13 h, i el Tardeo de l’Horta, de 19 a 20 h, ambdues propostes amenitzades amb música lleidatana en directe.
Activitats paral·leles
Entre les activitats paral·leles destaca el III Congrés BIT–Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, els dies 26 i 27 de setembre al Pavelló 4; la 4a edició de l’Àrees Digitals: Jornades de digitalització i IA dins l’Agricultura, els dies 26 i 17 de setembre al Pavelló 4; l’Agrifood Next, Networking d’empreses del sector i start-ups, el 26 de setembre; l’Agrotardeo i la trobada de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), entre d’altres.
D’altra banda, s’entregaran el 53è Premi del Llibre Agrari, el guanyador del qual és “El algarrobo”, de Joan Tous i Josep M.Franquet, així com el 9è Premi de l’Article Agrari, que enguany ha recaigut en l’article “Uso de vesículas artificiales para la mejora del silenciamiento génico inducido por spray (SIGS) en la protección de cultivos”, de Jonatan Niño Sánchez. Pel que fa al 27è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, aquest s’atorgarà durant el certamen agrari.
L’horari d’obertura del recinte firal serà de 9.30 h a 20 h.
La passada edició es va comptar amb uns 100.000 visitants, 288 expositors i unes 50 conferències, jornades tècniques i altres activitats paral·leles.