Prop de 400 escolars i mestres participen en un taller de glosa, garrotins i cançó improvisada a l’Auditori Enric Granados
L’activitat vol donar a conèixer aquestes gèneres musicals populars i promoure’n l'ensenyament a les aules
L’activitat vol donar a conèixer aquestes gèneres musicals populars i promoure’n l'ensenyament a les aules
L’Auditori Municipal Enric Granados acull durant cinc dies un taller de glosa, garrotins i cançó improvisada adreçat tant a professorat com a alumnat de Primària i ESO. En total, uns 350 infants d’una dotzena d’escoles i instituts de Lleida, Balaguer, Alfés, Sudanell i Montoliu de Lleida, i una trentena de mestres i professors d’institut s’han inscrit a l’activitat, que es farà fins al 19 de novembre. La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha assistit aquesta tarda a una de les sessions per a públic adult.
És el segon curs que l’Auditori Municipal Enric Granados ofereix aquesta formació gratuïta, que duen a terme Carles Belda i Laia Pedrol, amb experiència artística i docent en l’àmbit de les cançons populars, els garrotins i la cançó improvisada.
Les sessions en horari de tarda, adreçades a docents, tenen per objectiu donar eines al professorat per ensenyar aquests gèneres musicals a l’aula. Pel que fa als grups escolars, aprenen a fer garrotins en el marc del projecte Corrandescola, impulsat per un grup ICE de la Universitat de Lleida, i l’eina pedagògica Educació a l’Abast. Amb aquest taller es pretén desenvolupar la competència comunicativa oral en diversos registres i situacions d’interacció, fomentar la capacitat d’improvisar versos cantant i utilitzant les tonades, així com els mecanismes de creació de textos i els recursos expressius tradicionals. També es vol valorar i gaudir de l’intercanvi d’idees i d’experiències, així com de la interpretació escènica, entre d’altres.
L’Ajuntament de Lleida va iniciar a principis d’any els tràmits per reconèixer el Garrotín com a patrimoni immaterial de la ciutat, per tal de valorar aquest gènere musical de cançó improvisada i de ball. Hi ha mostres d'aquesta manifestació cultural a Lleida des del segle XIX i és molt arrelada a la ciutat, amb la comunitat gitana com a principal mantenidora.