Prova pilot al Centre Cívic de la Mariola amb l’Espai Lleida Cuida que promou l’apoderament femení..

Prova pilot al Centre Cívic de la Mariola amb l’Espai Lleida Cuida que promou l’apoderament femení

L’Espai Lleida Cuida, actiu fins al 30 de setembre, ofereix atenció i informació en prevenció de les violències, tallers, sortides i costura compartida, així com un espai de guarda d’infants les tardes de dilluns a divendres

La iniciativa proporciona un entorn segur a les dones i proposa diverses activitats per crear xarxa i fomentar les cures des d’una perspectiva interseccional i LGTBI

L’Espai Lleida Cuida, actiu fins al 30 de setembre, ofereix atenció i informació en prevenció de les violències, tallers, sortides i costura compartida, així com un espai de guarda d’infants les tardes de dilluns a divendres

La iniciativa proporciona un entorn segur a les dones i proposa diverses activitats per crear xarxa i fomentar les cures des d’una perspectiva interseccional i LGTBI

L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa al Centre Cívic de La Mariola la iniciativa Espai Lleida Cuida, una prova pilot que promou la creació de xarxa i l’apoderament femení. Es tracta d’un projecte, dins la campanya “1000 ulls”, que fomenta les cures des d’una perspectiva interseccional i LGTBI. Aquesta prova pilot proporciona un entorn segur per a les dones, implica la realització de diverses activitats per reflexionar i treballat la cura emocional, amb atenció especial a les necessitats familiars i dels infants. De moment, s’ha previst programació fins al 30 de setembre.

Durant la setmana, els espais de cura compartida ofereixen propostes variades, com una aula oberta de costura, tallers, sortides, etc. per compartir experiències i veure com es poden gestionar determinades situacions. El servei compta amb dues especialistes en promoció d’igualtat que coordinen l’espai i ofereixen informació i suport a les dones que ho necessitin. Cada setmana s’actualitza la programació, en funció de les necessitats i el funcionament de l’espai, tenint en compte que el projecte és actiu cada dia de la setmana. L’horari és de dilluns a divendres, de 09 a 18 h, i els dissabtes i els diumenges, de 14 a 20 h (segons les activitats que es programen). Per participar en les activitats, cal inscriure’s a: lleidacuida@paeria.cat.

Una de les propostes és un taller formatiu per treballar les emocions de manera creativa amb el fang, que es farà els dissabtes del 31 d'agost fins al 28 de setembre. Un altre exemple és l’activitat “Formació en expressions artístiques interculturals i feminisme”, que es farà també en cap de setmana, per fer protagonistes les diferents cultures que conviuen al barri i apropar les activitats al veïnat.

De manera paral·lela, el projecte ofereix un servei de guarda d’infants, de dilluns a divendres, de 14 a 18 h. És un espai per a l’atenció i socialització dels infants, que inclou activitats educatives i d’estimulació  perquè quedin cobertes les necessitats de les famílies, especialment de les dones que les assumeixen com a responsabilitat principal, amb l’objectiu que puguin disposar de temps propi per a l’apoderament i per al creixement personal. Per fer ús d’aquest servei cal fer la reserva en línia en aquest enllaç o presencialment al Centre Cívic durant l’activitat.

Al programa d’activitats, previst fins al 30 de setembre, hi ha una atenció presencial sobre la prevenció de les violències masclistes i d’informació lila, que complementa la tasca d’altres serveis municipals, al mateix temps que informa dels telèfons d’emergència i 24h, 112 i 900 900 120.

La iniciativa, impulsada per les Regidories de Participació i de Polítiques Feministes, compta amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes, i amb el suport dels veïns/es i comerciants de La Mariola, Associació Futur, Trama Educació, Amell Intermedi i La Descomunal.

Campanya 1000 ulls, als barris

La campanya 1000 ULLS contra les violències masclistes s’amplia als barris de la ciutat. “1000 ulls, als barris” és una iniciativa dirigida al veïnat, entitats i agents diversos per promoure la sensibilització en perspectiva de gènere i la lluita contra les violències masclistes. Sorgeix de la Regidoria de Participació, compromesa amb el Pacte Local Contra les Violències Masclistes, i treballa a les diferents zones per fomentar l'apoderament de les dones i models de relació entre dones i homes basats en la igualtat  de gènere i  en la resolució no violenta dels conflictes. L’objectiu és promoure accions de sensibilització, educació i mobilització ciutadanes per prevenir les violències masclistes, basant-se en punts estratègics:

-Generar espais d'autoorganització de dones per a la defensa de drets: Apoderar les dones, fomentant el lideratge i promovent el treball cooperatiu i transversal.

-Crear espais de protecció als barris lliures de violències masclistes: A través de les entitats veïnals, implicar veïnes i veïns per assegurar entorns de tolerància zero.

-Reforçar les capacitats de les entitats veïnals des de la perspectiva de gènere: Potenciar el relleu generacional equilibrat i equitatiu per fomentar una base social fonamentada en la igualtat de drets.

-Generar espais d'igualtat per a un urbanisme inclusiu: Crear espais comunitaris accessibles per a tota la ciutadania.

-Reconèixer i valorar les cures: Treballar i revalorar els treballs de cura i fomentar la corresponsabilitat, tant a escala associativa, personal com comunitària.

-Treballar des de la perspectiva intercultural: Incorporar les persones de diferents cultures que conviuen al nostre municipi en les dinàmiques de treball comunitari, basant-nos en un enfocament de gènere i drets humans.

-Atendre les diversitats i fer accessibles les activitats a la població destinatària tenint en compte els diferents hàndicaps.

La iniciativa “Espai Lleida Cuida” és una de les propostes que ja s’està duent a terme, en el marc d’aquesta campanya, per promoure la sensibilització, la informació, el suport i l’atenció des de la perspectiva de gènere i contra tot tipus de violència.