Residència artística de Jordi Savall a l’Auditori Enric Granados
Durant aquesta setmana, el reconegut violagambista i director portarà la seva orquestra, Le Concert des Nations, i el seu cor, La Capella Nacional de Catalunya, a Lleida per preparar la producció de la Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven
Durant aquesta setmana, el reconegut violagambista i director portarà la seva orquestra, Le Concert des Nations, i el seu cor, La Capella Nacional de Catalunya, a Lleida per preparar la producció de la Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven
El reconegut violagambista i director Jordi Savall porta aquesta setmana a l’Auditori Municipal Enric Granados la seva orquestra, Le Concert des Nations, i el seu cor, La Capella Nacional de Catalunya, per preparar la producció de la Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven.
La residència a l’Auditori inclou diversos assajos preparatoris al llarg de tota la setmana. Al tractar-se d’una residència artística, de creació, viva i en procés, s’han previst diferents assajos oberts i activitats per tal que les entitats musicals de la ciutat així com el públic interessat hi puguin assistir lliurement.
A partir de demà dimarts, així com també dimecres i dijous per la tarda, l’assaig que tindrà lloc a la sala Simfònica a partir de les 17.30 h (aprox.) serà obert al públic.
L’assaig començarà a les 17.30 h i el descans serà a les 19 h, es reprendrà l’assaig a les 19.15 i es farà un descans a les 20 h, es reprendrà l’assaig a les 20.15 h i es clourà a les 21.45 h (els horaris són aproximats). Per respecte al treball dels músics i del director només es podrà entrar i sortir de la sala durant els descansos de l’assaig.
El punt culminant d’aquesta residència serà la xerrada que oferirà el mestre Savall divendres 28 d’abril, a les 18.00 hores, prèviament a l’inici de l’assaig obert que tindrà lloc aquell mateix dia a les 19.00 hores.
Serà la primera vegada que Jordi Savall porti els seus conjunts a la capital de Ponent per dirigir els assajos d’aquesta obra simfònico-coral de grans dimensions, interpretada per 88 músics a l’escenari: 48 membres de l’orquestra i 40 cantants al cor.
D’aquests quasi centenar de músics que hi participaran, 50 són músics joves de menys de trenta-nou anys que han estat seleccionats per formar part de l’acadèmia professional (Young Orchestra and Choir Professional Academy – YOCPA) que Savall organitza amb la Fundació Centre Internacional de Música Antiga i el cofinançament de la Unió Europea.
Ludwig van Beethoven va compondre la Missa Solemnis entre el 1819 i el 1823, ara fa doscents anys, per la consagració com a arquebisbe del fill de l’emperador Leopold II, que, a més, era deixeble seu. Després d’haver portat en gira i enregistrat les nou simfonies d’aquest compositor entre el 2019 i el 2021, amb un elogi unànime de la crítica internacional, Jordi Savall aborda aquesta obra romàntica de dimensions interpretatives (88 músics) i de durada (75 minuts) semblants a la Novena Simfonia amb una factura sonora que busca restituir al públic contemporani el so original de la partitura. Pels papers solistes compta amb la soprano Rachel Redmond, la mezzosorprano Olivia Vermeulen, el tenor Martin Platz i el baríton Manuel Walser.
50 músics joves de diversos països d’Europa participaran a la Missa Solemnis que dirigeix Jordi Savall a través del Projecte YOCPA
El projecte YOCPA, Young Orchestra and Choir Professional Academies, és un projecte del Centre Internacional de Música Antiga Fundació CIMA amb el suport de la Unió Europea que ofereix oportunitats de formació i professionalització a noves generacions de músics.
La seva metodologia combina el treball pedagògic de manera presencial i en línia amb experts professionals que formen part dels conjunts Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya fundats i dirigits per Jordi Savall.
Un aspecte fonamental de l’aprenentatge pràctic d’aquestes acadèmies és tenir l’oportunitat de formar part dels concerts que ofereix el Mestre Savall amb els seus conjunts a les sales d’Europa de més prestigi, així com participar en l’enregistrament dels repertoris que es treballen a les acadèmies.
Després d’aquesta primera acadèmia de preparació que es realitzarà entre el 24 i el 29 d’abril a Lleida, tindrà lloc una altra de perfeccionament que es realitzarà al maig i que inclou la gira de concerts amb la interpretació de la Missa Solemnis a L’Auditori de Barcelona (18/05), a la Frauekirche de Dresden (20/05) i a la Philharmonie de París (22/05) i amb l’enregistrament d’aquesta obra a l’església del Castell de Cardona.
Taller social en col·laboració amb la Fundació IDEA
A més de les vessants pedagògica i artística, el projecte YOCPA també desenvolupa una vessant social que s’ha anomenat KÀRDIA i que engloba tallers, concerts solidaris i assajos oberts per promoure la inclusió social a través de la música.
Per a aquesta ocasió, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació IDEA, que gestiona serveis, tant en medi obert com residencial, dirigits a atendre a infants, adolescents, joves i les seves famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat i/o desprotecció. Els grups d’aquesta fundació d’àmbit social ha realitzat durant els mesos de març i abril diversos tallers d’iniciació als instruments de corda amb la violoncel·lista Laura Folch, dissenyadora de projectes educatius i socials i antiga membre de Le Concert des Nations, la qual també ha treballat en sessions online amb els músics que han volgut participar en aquesta iniciativa.
El divendres 28 d’abril de 10.00 a 12.00 hores a l’Auditori Enric Granados de Lleida, 14 músics del projecte YOCPA que participaran a l’acadèmia de la Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven faran un taller amb els grups de la Fundació IDEA en el que treballaran des de la cocreació interdisciplinar amb els joves de la Fundació Idea amb la col·laboració de la ballarina Joana Marí.