Reunió de la comissió de seguiment de l'Aula Municipal de Teatre..

Reunió de seguiment de la comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre

Entre les mesures més recents que ha tirat endavant La Paeria en matèria de prevenció, destaquen la Campanya de prevenció d’abusos sexuals a menors titulada “No és un joc. És abús”,  la projecció del documental "El Sostre Groc", adreçat a alumnes de secundària i batxillerat, i la programació de tallers per alumnat i famílies.

Entre les mesures més recents que ha tirat endavant La Paeria en matèria de prevenció, destaquen la Campanya de prevenció d’abusos sexuals a menors titulada “No és un joc. És abús”,  la projecció del documental "El Sostre Groc", adreçat a alumnes de secundària i batxillerat, i la programació de tallers per alumnat i famílies.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha presidit aquesta tarda la reunió de seguiment de la comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre, on s’han exposat les diferents mesures impulsades fins al moment per la Paeria per fomentar els mecanismes de prevenció d’abusos, fer acompanyament a l’alumnat i les famílies en la detecció de possibles casos, i avançar en la reparació de les víctimes.

 

Entre les mesures més recents que ha tirat endavant l’Ajuntament de Lleida en matèria de prevenció, destaquen la Campanya de prevenció d’abusos sexuals a menors titulada “No és un joc. És abús”,  la projecció del documental "El Sostre Groc", adreçat a alumnes de secundària i batxillerat i la programació de tallers adreçats a alumnat i famílies. Castro també s’ha informat que s’iniciarà el procediment per modificar el reglament d’honors i distincions, tal com ha demanat la comissió.  

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha exposat el programa d’actuacions impulsat per la Paeria en la línia de la prevenció amb tallers específics adreçats a tots els nivells educatius i també a les famílies, que tenen l’ objectiu d’abordar les diferents casuístiques que es poden trobar en les relacions d’abús adaptades a les diferents edats. En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa els tallers “TRACTEM-NOS BÉ, per a la promoció de relacions de bon tracte i la prevenció de la violència masclista entre adolescents i joves” , un Taller adreçat a alumnat i famílies de les Escoles d’art municipals i el Taller L’acompanyament a les sexualitats i afectivitats en la infància”.  El taller “Tractem-nos bé” ha arribat a 1.300 alumnes d’edats compreses entre els 12 i 17 anys. Es van realitzar un total de 67 tallers en 15 centres educatius de Lleida. 286 alumnes i 42 famílies de l’Aula de Teatre, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i el Conservatori Municipal de Música van assistir als Tallers de formació sobre com prevenir els abusos sexuals i identificar-los, a càrrec de doctores en psicología i pèrits forenses.

Des de l’Ajuntament de Lleida també s’ha realitzat una formació adreçada a families de les Escoles Bressol Municipals, desenvolupada entre el novembre de 2021 i gener de 2022, amb l’objectiu d’introduir elements de prevenció d’abusos sexuals en la infància, així com reforçar actituds d’ajuda davant de situacions de sospita/risc.

 Entre les accions més recents impulsades per la Paeria hi ha també la creació del Segell Escola Segura, dissenyat per part d’alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

 

Membres de la comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre 

 

La comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre, es va constituir al gener de 2021 amb l'objectiu d'analitzar els fets produïts a l’Aula respecte als abusos que van patir alumnes del centre i proposar mesures en una triple línia: mecanismes de reparació de les víctimes, eines de suport a la comunitat educativa davant possibles casos i la revisió de la concessió administrativa amb l’objectiu que hi pogués haver un major control per part de l’administració. L'informe amb les mesures aconsellades es va presentar al ple de desembre de 2021.  

Integren la comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre:
• Margarida Troguet Taüll (presidenta) – Membre fundadora de l’Aula Municipal de Teatre, vicepresidenta del CONCA Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya
• Cristina Rodríguez Orgaz (vicepresidenta) – Tècnica del Centre d’Igualtat i Promoció de les Dones Dolors Piera de la Universitat de Lleida
• Carmina Pardo Mestre – Membre Marea Lila
• Júlia Barceló Fernández – Actriu. Professora de l’Aula de Teatre de Lleida. Forma part de l’Assemblea Dones i Cultura de Barcelona
• Vanessa Baulas Colomer – Membre de l’Associació ‘Llavors de Vincle’
• Montse Berenguer Messeguer – Psicòloga forense a l’Equip d’Assessorament Tècnic de l’Àmbit de la família dels Serveis Territorials de Justícia de Lleida
• Carmen Tello Casany – Psicòloga durant més de 35 anys al CSMIJ de Lleida. Actualment, presideix l’Associació Catalana per la infància maltractada i la Federación de asociaciones para la prevención del maltrato infantil
• Alfons Pérez Martín – director de l’Escola de Música i Conservatori ‘L’Intèrpret’ de Lleida

També en formen part, amb veu, però sense vot, Dora Padial, Síndica municipal de Greuges, Iman Benataya, Defensora dels drets dels Infants i Adolescents (suplent de la Síndica) i actua com a secretària de la comissió Maria Mesalles.