Reunió del Plenari del Consell Municipal pels drets de les persones LGTBIQ+
El Plenari del Consell Municipal LGTBIQ+ va reunir-se ahir a la Sala Paulo Freire amb l’objectiu d’exposar les tasques desenvolupades els darrers mesos. En el decurs de la sessió s’ha posat de manifest l’augment de les consultes i l’interès i sensibilització de la ciutadania pels drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals i contra la LGTBIFÒBIA a la ciutat de Lleida. El Servei d’Atenció Integral (SAI) de l’Ajuntament de Lleida ha atès a un total de 127 persones. S’han gestionat 94 consultes i/o tràmits, hi ha hagut 18 incidències per queixes que no han arribat a interposar denúncia, i una denúncia per delicte d’odi per violència LGTBIfòbica.
El Plenari del Consell Municipal LGTBIQ+ va reunir-se ahir a la Sala Paulo Freire amb l’objectiu d’exposar les tasques desenvolupades els darrers mesos.
En el decurs de la sessió s’ha posat de manifest l’augment de les consultes i l’interès i sensibilització de la ciutadania pels drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals i contra la LGTBIFÒBIA a la ciutat de Lleida.
El Servei d’Atenció Integral (SAI) de l’Ajuntament de Lleida ha atès a un total de 127 persones. S’han gestionat 94 consultes i/o tràmits, hi ha hagut 18 incidències per queixes que no han arribat a interposar denúncia, i una denúncia per delicte d’odi per violència LGTBIfòbica.
Un del gruix de demandes més elevades fa referència a la tramitació del canvi de nom a la targeta sanitària de les persones trans, que l’any 2022 ha de estat de 16. El servei d’atenció psicològica, iniciat l’any 2021, han atès a 22 persones des del seu començament, i l’any 2022 s’han fet 58 visites.
Enguany destaca un projecte pilot d’acompanyament emocional a persones demandants d’asil per motius de persecució per raons d’orientació sexual i/o identitat de gènere als seus països d’origen. S’han atès a un total de 26 persones provinents de Colòmbia, Perú, Marroc i Líbia.
El projecte SUMA, que compta amb un pis d’acollida temporal i d’autonomia per a persones que han patit violències LGTBI fòbiques, ha utilitzat el servei 1 persona, que ha finalitzat favorablement el pla individual de treball fins a arribar a l’autonomia personal.
Pel que fa a l’avaluació del 1r Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ 2021/2024 s’ha avançat molt en la formació del personal de la plantilla de la Paeria, i en la incorporació de la perspectiva LGTBIQ al ROM, en alguns reglaments d’ús d’espais municipals, en les clàusules de la contractació pública i en altres Plans Municipals. S’ha format a 937 persones treballadores de l’Ajuntament de Lleida en diversitat sexual i de gènere.
Finalment cal remarcar que les entitats que conformen la Comissió Permanent estan treballant conjuntament amb la Paeria en una campanya de sensibilització al voltant de les micro violències LGTBI fòbiques, amb l’objectiu de fer arribar a la ciutadania algunes de les micro violències que estan més normalitzades i que continuen estigmatitzant i ocasionant malestar al col·lectiu.