Autoritats i la directora del Som Cinema van fotografiar-se amb representants de direcció i interpretació dels films presents a la inauguració.

Som Cinema es consolida com una eina de reivindicació del talent jove

El festival s’ha inaugurat aquest dimecres a Lleida amb l’estrena del film SinÉl, primer llargmetratge del director barceloní Emilio Martínez-Borso

El festival s’ha inaugurat aquest dimecres a Lleida amb l’estrena del film SinÉl, primer llargmetratge del director barceloní Emilio Martínez-Borso

La qualitat de la programació, el foment de vocacions cinematogràfiques i la consolidació del festival com a marc de trobada de joves creadors són els grans valors de Som Cinema, festival inaugurat aquest dimecres a l’Auditori del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. Som Cinema (Festival de l’Audiovisual Català) se celebra del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida amb un total de 57 produccions de Catalunya, Balears i València. Enguany destaca l’increment de les produccions projectades, 10 més que el 2023, i la notable presència de cinema valencià, amb 8 pel·lícules d’aquesta procedència.

Judith Vives, directora de Som Cinema, ha destacat en el decurs de l’acte inaugural que la consolidació del festival, amb 15 anys de trajectòria al darrere, coincideix amb el bon moment del cinema català, i ha afegit que, a banda de tenir una programació interessant, és un esdeveniment que “alimenta la vocació i les ganes de dedicar-se al cinema” dels joves talents. Vives ha remarcat que el festival és un marc idoni “per gaudir del cinema català i alhora per compartir experiències amb els creadors”.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, ha incidit en que els treballs presentats al festival no són només per entretenir, sinó que tracten també temes socials, com l’empoderament de les dones o de la raça gitana, i conviden també a la reflexió. També ha afirmat que "Lleida està ocupant un espai important en el mapa audiovisual" i que al mateix temps es vol "posar en valor Lleida com a territori de paisatges" per als rodatges.

Sandra Castro, vicepresidenta 2a de la Diputació de Lleida, ha lloat que el festival “doni oportunitats al talent jove” i ha comparat Som Cinema amb “la Masia del Barça, un aparador dels joves artistes de l’audiovisual dels Països Catalans”.

El director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull, ha asseverat que el festival, per mèrits propis, “ja forma part del circuit de l’audiovisual català”. De la seva banda Estanis Fons, coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL, ha mostrat el convenciment que “els joves que passen avui pel festival seran els professionals del cinema que triomfin en el futur”.

Pel·lícula inaugural

El film inaugural del festival ha estat SinÉl, del director barceloní Emilio Martínez-Borso, que amb aquesta projecció ha estrenat el seu primer llargmetratge a Lleida. Es tracta d’una cinta que planteja la situació límit d’una dona obligada a conviure a casa seva durant la pandèmia amb el cadàver de la seva parella. La sessió ha comptat amb  presència del director i d’alguns membres de l’elenc artístic de la pel·lícula, com són Daniel M. Caneiro, productor; Maria Muñoz, directora de fotografia; les actrius Aleida Torrent i la lleidatana Aida Filx, i l’actor David Marcé.

Un cop finalitzada la inauguració oficial, el Beat Cafè i Soul ha acollit una sessió informal on els assistents han pogut “degustar” un maridatge entre els curtmetratges del Soul Mountain, projecte que fusiona música i alpinisme de la mà de Jordi Mestre, i un petit concert en directe.

Recordem que en el decurs del festival es poden visionar diverses pel·lícules realitzades a la demarcació de Lleida o que han comptat amb la participació de professionals de la Terra Ferma. Així, tenim dos curts fets a les Terres de Ponent per directores lleidatanes, Vera, de Lluna Gasión, i Mai oblidis que t’estimo, de Gemma Capdevila; els llargmetratges Societat Negra, dirigida pel lleidatà Ramon Térmens, i Noah, produïda pel lleidatà David Delgado, i el llargmetratge Casa Reynal, filmat en localitzacions del Pla d’Urgell. Al film SinÉl, projectat avui, apareix l’actriu lleidatana Aida Flix.

Convidats que ens visiten dijous

La desfilada de convidats del món del cinema continuarà aquest dijous amb la presència dels director Oriol Gispert, qui a les 11.00 h farà una introducció al seu documental Stay Homas, la banda que no hauria d’existir a la Sala d’actes del Rectorat de la UdL.

Ja per la tarda, a les 16.00 h, la directora Karen Joaquín i l’actriu Carla Dols presentaran el curtmetratge O que me parta un rayo al ScreenBox. A les 17.30 h l’arqueòleg Cesc Busquets donarà la seva visió del documental sobre les fosses de la Guerra Civil i la memòria històrica Negar la Pau, també al ScreenBox. Finalment, a les 21.45 h el director Jordi Núñez i les actrius Conchi Espejo i Sandra Cervera parlaran sobre la pel·lícula Valenciana al mateix espai.

Som Cinema està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.