Arriba una nova edició del festival Som Cinema, amb sabor valencià
La 15a edició de l’esdeveniment se celebrarà del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida. En total, s'exhibiran 57 produccions, 10 més que l’any 2023. La regidora de Cultura, Pilar Bosch, afirma que “Lleida s’ha de convertir en un enclavament important de la producció audiovisual catalana”, aprofitant el Som Cinema.
Un total de 57 produccions de Catalunya, Balears i València conformen la programació de la 15a edició del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema, esdeveniment cultural que se celebrarà del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida. Enguany destaca l’increment de les produccions projectades, 10 més que el 2023, i la programació de fins a 8 pel·lícules d’origen valència. Pilar Bosch, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, ha afirmat avui en el decurs de la presentació del festival, “un esdeveniment plenament consolidat”, que “Lleida s’ha de convertir en un enclavament important de la producció audiovisual catalana” aprofitant l’existència de grans professionals i d’esdeveniments com Som Cinema.
El festival, al qual s’han presentat un total de 332 produccions de l’àmbit dels Països Catalans, projectarà enguany en les seves diverses seccions 13 llargmetratges i 43 curts, a més de la pel·lícula inaugural, segons ha explicat Bosch. A aquests treballs cal afegir els 4 curts de la sessió especial Soul Mountain i els 2 curts que rodaran els alumnes de l’IES La Caparrella durant el festival i que es projectaran en el decurs de la cloenda del mateix.
Judith Vives, directora del festival, ha començat la intervenció dient que “el cinema català està vivint un moment feliç i Som Cinema va en aquesta línia” i ha destacat que “rebem més produccions, especialment curtmetratges, la qual cosa és senyal de salut, perquè són la pedrera dels futurs directors de llargmetratges, i incrementem també els volum de pel·lícules programades”. Vives ha destacat especialment l’elevada presència de produccions valencianes i la programació d’algunes estrenes.
Així els films valencians presentats a les diferents seccions oficials són els llargmetratges de ficció L’àvia i el foraster, de Sergi Miralles; La vacances de Mara, d’Elena Escura; i Valenciana, de Jordi Núñez; els llargmetratges documentals Noah, de Louise Brix Andersen; Hágase tu voluntad, d’Adrián Silvestre; i Negar la Pau, d’Òskar Navarro i Sergi Tarín; i els curts de ficció Troleig, de Lluís E. Pérez Cuevas; i Perdón por el amianto, de Sergi Llàcer.
Pel que fa a les estrenes, al festival es podran visionar Valenciana, de Jordi Núñez (que s’estrenarà el mateix dia 17 a tot Catalunya); Societat Negra, de Ramon Térmens; i SinÉl, d’Emilio Martínez-Borso.
La directora del festival ha explicat que la projecció del llargmetratge Reir, cantar, tal vez llorar, de Marc Ferrer, el dia 19, comptarà amb suport del col·lectiu LGBT, mentre que el treball Negar la Pau, d’Òskar Navarro, se centra en el tema de la memòria històrica. També ha remarcat la presència de molts curts de tema fantàstic o terrorífic, com O que me parta un rayo, de Karen Joaquín; Troleig, de Lluís E. Pérez Cuevas; Imago, de Rafa Dengrà; i Jump!, de Ramon Catà.
Andreu Vázquez, director de l’IEI, ha destacat durant l’acte que Som Cinema “converteix la ciutat de Lleida en la capital del cinema dels Països Catalans”, mentre que Estanis Fons, coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL, ha comentat que el festival serveix per atansar el cinema a alguns dels 10.000 estudiants universitaris de Lleida.
Produccions amb segell lleidatà
Entre les produccions amb segell lleidatà, podem citar els curts fets a les Terres de Ponent per directores lleidatanes Vera i Mai oblidis que t’estimo, de Lluna Gasión i Gemma Capdevila, respectivament; el llargs Societat Negra, dirigida pel lleidatà Ramon Térmens, i Noah, produïda pel també lleidatà David Delgado, i el llargmetratge Casa Reynal, que té com a marc el Pla d’Urgell. Finalment, al film SinÉl apareix l’actriu lleidatana Aida Flix
El festival compta amb 4 seccions oficials (llargmetratges de ficció, curts de ficció, llargs documentals i curtmetratges documentals) i enguany, a més, s’han implementat dues categories noves dins de l’apartat de Som Secundària, la de Curtmetratges realitzats per alumnes d’ESO i la de Curtmetratges realitzats per alumnes de Batxillerat i cicles formatius. A la Secció Oficial s’exhibiran 6 llargmetratges i 12 curtmetratges (àmbit de la ficció) i 7 llargmetratges i 5 curtmetratges (àmbit dels documentals). El festival comptarà amb dos jurats, un per a les obres de ficció i un altre per als documentals. La pel·lícula de ficció guanyadora rebrà un guardó de 2.000 €.
La programació s’arrodoneix amb els curtmetratges de la secció Som Secundària (Categoria ESO i Categoria Batxillerat/CFGS), del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna i de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió.
Som Cinema està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.
Inauguració amb una estrena
La inauguració del festival serà l’estrena absoluta del film SinÉl, el primer llargmetratge del director barceloní Emilio Martínez-Borso, una singular pel·lícula que planteja la situació “límit i extrema” d’una dona, una infermera, que ha de conviure a casa seva durant la pandèmia amb el cadàver de la seva parella. El llargmetratge es projectarà el dimecres, 16 d’octubre, a les 19.00 h, a l’Auditori Campus de Cappont de la UdL, amb la presència del director i de l’elenc artístic de la pel·lícula.
El mateix dimecres, a les 22 h, el Beat Soul Cafè acollirà Soul Montain, un projecte únic i sense precedents que fusiona la música i l’alpinisme i que inclourà la projecció de diversos curts.
Presentació del col·lectiu CLAC i jornada de Networking
Entres les activitats paral·leles de caire professional, cal citar la presentació de CLAC (Col·lectiu Lleidatà d’Audiovisuals i Cinema) en el marc d'una trobada. El CLAC és un grup de professionals audiovisuals lleidatans que col·labora amb el Som Cinema organitzant una jornada d’indústria audiovisual al Turó de la Seu Vella, amb el suport de la Regidoria de Cultura de la Paeria.
El dissabte, 19 d’octubre, a les 11 h, es farà la presentació del col·lectiu oberta a tothom, on s’explicarà la seva raó de ser, els seus objectius i les necessitats del sector. A les 12 h s’iniciarà un espai de networking per crear sinergies entre cineastes, que inclourà un tast de vermut.
Més informació del festival a https://www.somcinema.cat/.