Sortides i sessions formatives de Nits Q Lleida a l’estiu
Aquest programa, que porta 10 anys en funcionament promovent espais d’oci nocturn saludables i de qualitat, ha organitzat una sessió formativa per a les comissions de festes de Raimat i Pardinyes, amb Punts Lila Rainbow, i intervencions en espais d’oci de la ciutat sobre la reducció de riscos associats a l’alcohol i altres drogues
La reactivació de Nits Q és una de accions que s’inclouen en el programa de 100 mesures de l’equip de govern
Aquest programa, que porta 10 anys en funcionament promovent espais d’oci nocturn saludables i de qualitat, ha organitzat una sessió formativa per a les comissions de festes de Raimat i Pardinyes, amb Punts Lila Rainbow, i intervencions en espais d’oci de la ciutat sobre la reducció de riscos associats a l’alcohol i altres drogues
La reactivació de Nits Q és una de accions que s’inclouen en el programa de 100 mesures de l’equip de govern
El programa Nits Q Lleida, impulsat per la Regidoria de Persones Grans, Salut i Consum i que té per objectiu promoure espais d’oci nocturn saludables i de qualitat, no s’atura a l’estiu. Aquests mesos de juliol i agost ha organitzat una acció formativa sobre la dispensació responsable d’alcohol i prevenció d’actituds sexistes adreçada a les comissions de festes de l’EMD de Raïmat i el barri de Pardinyes, prèvia instal·lació d’un Punt Lila Rainbow a les seves festes majors. A la formació, també hi ha assistit personal de barra i altres persones interessades dels dos barris. En aquesta sessió es van donar pautes per a una dispensació responsable d’alcohol que redueixi els riscos associats al seu consum abusiu, així com per evitar el consum en persones menors d’edat. A més, es va sensibilitzar en mesures de prevenció d’actituds sexistes i es va explicar amb detall com s’activa el protocol d’actuació en casos d’agressions sexistes i LGTBIfòbiques.
Paral·lelament a les festes dels barris, l’oci en espais d’oci nocturn de la ciutat continua. Per aquest motiu, l’equip Nits Q ha organitzat dos intervencions aquest estiu amb informació sobre la reducció de riscos associats al consum d’alcohol i altres drogues. La primera d’elles s’ha fet aquest divendres 28 de juliol, a la nit, a Biloba. La segona es farà al mes d’agost.
En aquestes sortides es reparteixen els “kits plaers” que contenen informació per calcular l’índex d’alcohol en sang, un preservatiu de la Fundació Antisida de Lleida i informació del transport per tornar a casa de manera segura. A més, hi ha diversos serveis d’atenció municipal, com són el servei de Salut Jove de Lleidajove, el SAI (Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGTBIQ+) o el Servei d’informació i atenció a la dona, del Casal de la Dona.
La reactivació del programa Nits Q Lleida és una de les accions que s’inclouen en el llistat de les 100 mesures que l’equip de govern desenvoluparà, en l’eix estratègic de Ciutat Saludable.
10 anys de Nits Q Lleida
El programa Nits Q porta en funcionament des del 2013. Va néixer amb l’objectiu d’aconseguir entorns d’oci nocturn més segurs, atractius, saludables, creatius i de qualitat per a totes les persones de Lleida seguint el model del programa Nits de qualitat impulsat per la Generalitat de Catalunya i una xarxa d’entitats europees sota el nom New Net.
Des dels seus inicis han mantingut tres línies d’intervenció:
-Promoure un espai de diàleg i compromís entre totes les persones, institucions i entitats implicades en l’oci nocturn de la ciutat a través de la Plataforma Nits Q per detectar necessitats i aconseguir un pacte ciutadà de millorar de la convivència i l’oci nocturn objectius i compromisos. Formen part d’aquesta plataforma els locals d’oci de la ciutat, cossos i empreses de seguretat, entitats juvenils i socials, associacions de veïns i veïnes, emergències sanitàries, tècnics de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i de diverses regidories municipals.
-Millora de la qualitat i la imatge de l’oci nocturn mitjançant la implantació de distintius i reconeixements de qualitat per aquells espais d’oci nocturn que compten amb recursos i serveis relacionats amb la salut, el benestar i la qualitat. Actualment, a Lleida hi ha 17 locals amb el distintiu Nits Q Lleida, sent la ciutat que més en disposa de tot l’estat.
-Accions directes de promoció de la salut i reducció de riscos a espais d’oci nocturn i festes populars de la ciutat dinamitzades per joves formades des d’una metodologia de prevenció entre iguals “peer to peer”.
Aquestes línies que es van plantejar en el seu inici s’han mantingut i s’han ampliat incorporant accions de promoció d’un oci inclusiu i amb tot el treball realitzat en col·laboració amb la Regidoria de Polítiques Feministes i el SAI, treballant per a la prevenció d’actituds i agressions sexistes en espais d’oci a través de l’elaboració del “Pla d’actuació contra violències sexistes i LGBTIfòbiques en entorns d’oci nocturn i festes populars del municipi de Lleida”, diferents campanyes de sensibilització com el “Més bon tracte” o “Comptem amb tu”, la instal·lació de Punts Lila Rainbow i la formació de cossos i empreses de seguretat i personal que treballa en espais d’oci nocturn.
També s’han realitzat diferents campanyes de sensibilització ciutadana, com per exemple: “Cap d’any amb Q”, les campanyes “Nitshhhhhh” o “Crides o parles?” per promoure el civisme i el respecte envers els veïns i veïnes que viuen a zones on hi ha locals d’oci. I la darrera, “Incompatible”, impulsada per sensibilitzar respecte als riscos del binomi alcohol i conducció.
De cara als mesos vinents està prevista la renovació del compromís dels locals amb segell Nits Q Lleida i la valoració de possibles nous locals que puguin obtenir aquest distintiu, s’està treballant per a la renovació del Pla d’actuació contra violències sexistes i LGBTIfòbiques, s’impulsaran accions específiques de reducció dels riscos associats al consum d’alcohol a partir de les dades de consum que mostren les darreres enquestes i es resoldrà la licitació per contractar l’entitat encarregada de crear l’equip Nits Q Lleida per seguir realitzant les intervencions en espais d’oci nocturn. Alhora, continuaran les formacions en dispensació responsable d’alcohol i prevenció de conductes i agressions sexistes, tant per al personal de locals d’oci nocturn, com per a persones i entitats que gestionen barres en festes populars i per a cossos i empreses de seguretat.