Tallers d'art digital de Laura Ginès i Alba G. Corral amb alumnes d'Ilerna, l'EAM i l'EPS_UdL
Dins de la programació d’INTANGIBLE_Lab per promoure la mirada formativa i connectar estudiants amb l’avantguarda creativa i la cultura digital
Dins de la programació d’INTANGIBLE_Lab per promoure la mirada formativa i connectar estudiants amb l’avantguarda creativa i la cultura digital
Dues de les artistes convidades a la segona edició de l’INTANGIBLE_festival d’art_tecnologia, Laura Ginès i Alba G. Corral, van encetar dilluns una sèrie de tallers en diversos centres formatius de Lleida amb l’objectiu de connectar els estudiants amb l’avantguarda creativa i la cultura digital.
Laura Ginès, directora d’art i animació, ofereix als alumnes de l’EAM el taller Sortir de l’arca, que està directament lligat a la instal·lació artística que va inaugurar la setmana passada a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida amb el títol Grafia animada per a després del diluvi, una obra visual interactiva en la qual un piano accionat pel visitant esdevé un film.
“Partint de la metàfora del diluvi i l’Arca de Noé i del tancament que vam patir durant la pandèmia, el que proposo als estudiants és que dibuixen motius visuals relacionats amb aquest relat, amb diferents tècniques com per exemple, el paper mullat”, explica Ginès. El pas següent és processar els dibuixos digitalment i, mitjançant un programa elaborat expressament per a la instal·lació que exposa l’artista a INTANGIBLE –el piano amb un software adaptat que dispara imatges i sons–, associar cada tecla a una seqüencia d’imatges. “Els dibuixos dels alumnes substituiran els meus a la instal·lació i, per tant, el públic podrà interactuar amb el piano i visualitzar l’obra dels participants en els tallers”, comenta Ginès. “El taller treballa la tècnica animada, la construcció de les metàfores visuals que responguin al guió que preparem i la reflexió tècnica del que implica incloure aleatorietat a un film animat”, conclou.
Cal recordar que el dijous 26, dins de les activitats programades pel festival, es presentaran els resultats dels treballs que l’artista ha fet amb els alumnes a l'espai de la seva instal·lació, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida.
Laura Ginès destaca per treballs a mig camí entre el cinema experimental i la narració visual animada que combinen diferents llenguatges gràfics. Alguns dels seus films formen part de l’Arxiu Xcèntric del CCCB, i s’han projectat en centres de referència internacional. Fa de docent i divulgadora d’animació experimental per a equipaments culturals. Un dels seus projectes animats formà part de la web sèrie Mon œil, que produeix i difon el Centre Pompidou (París).
De la seva banda, L’artista visual Alba G. Corral, ha desenvolupat del 16 al 18 d’octubre, el taller Dibuix en directe. Univers digital_Joan Oró, adreçat a l’alumnat d’ILERNA i l’EPS de la UdL. Han treballat amb materials de l’arxiu gràfic de la vida del bioquímic lleidatà Joan Oró, amb motiu del centenari del seu naixement, dins la commemoració de l'Any Oró, i el resultat serà un directe audiovisual que es podrà contemplar al Turó de la Seu Vella el dissabte dia 28. Es tracta d’una activitat prèvia a la performance que Corral i la violoncel·lista Björt Rùnars oferiran posteriorment: un espectacle audiovisual, a partir de la codificació, el dibuix en temps real i la música en viu, on es crearà un diàleg ple d’atmosferes amb referències a la natura.
Alba G. Corral, que exposa la seva obra Papallona de l’Alfacada a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, a més d’artista visual és desenvolupadora de codi i docent. Ha estat creant art utilitzant el programari durant l'última dècada. Explora narratives abstractes i s'ha donat a conèixer mitjançant les seves actuacions audiovisuals en viu on integra la codificació i l'elaboració, en col·laboració amb músics en temps real. En l’àmbit de la docència ensenya programació visual enfocada a dissenyadors i artistes en diferents espais, en xerrades, tallers i workshops dedicats al codi creatiu amb eines de programari Obert (processing).
Aquests tallers s’emmarquen dins de l’INTANGIBLE_Lab, que se celebra a Lleida del 5 al 29 d’octubre, i que aglutina instal·lacions artístiques, xerrades i tallers formatius a càrrec d’artistes participants en l’INTANGIBLE_festival d’art_tecnologia, que tindrà lloc del 25 al 29 d’octubre. El festival està dirigit per Antoni Pinent, curador d’art contemporani i artista multidisciplinari, i és organitzat per l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Fundació La Caixa, la Fundació Sorigué, la Fundació Joan Oró, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.