Tallers familiars, visites nocturnes i cicle de documentals a la fresca, al Centre d’Art La Panera
Tallers familiars, visites nocturnes i cicle de documentals a la fresca, al Centre d’Art La Panera. Durant el mes d’agost La Panera ofereix visites de nit i tallers de dibuix i narració. Els films, amb mirada feminista i LGTBIQ+, es projectaran el 21 i 28 d’agost, i el 4 de setembre, dins la programació de l’Estiu en Viu.
El Centre d’Art La Panera dona continuïtat a la seva programació durant el mes d’agost i ofereix diverses activitats, per a petits i grans. Demà dimarts, dia 5, tindrà lloc a les 17.30 hores el taller “Dibuix i narració en família” a l’Espai miniPanera, a càrrec d’Helena Ayuso, que també es farà els dies 13 i 27 d’agost. La narració i el dibuix són les expressions artístiques protagonistes d’aquesta activitat, que es fa en el marc de l'exposició “Tinta Fina”. L’entrada és gratuïta, amb places limitades, i per això cal fer inscripció prèvia. L'activitat està recomanada a partir de 3 anys.
La Panera de nit
Una altra proposta que ofereix La Panera aquest estiu, per primera vegada, és fer visites nocturnes a l’equipament cultural, també de forma gratuïta. Unes 70 persones han assistit a les sessions del mes de juliol. Les dues properes convocatòries seran els dijous 22 i 29 d’agost a les 21 h. Els visitants tindran l’oportunitat de fer una visita comentada a les exposicions “Només si fa olor de terra”, a cura de Blanca Arias, a l’Espai 0; i “Regina José Galindo. Descolonitzem el món”, a càrrec de Semíramis González, a l’Espai 1.
Cicle de documentals a la fresca
Després de l’èxit d’assistència del cicle de documentals a la fresca que es va fer al Centre d’Art La Panera l’estiu passat, aquest any la programació cultural Estiu en Viu, coordinada per la Regidoria de Cultura de la Paeria, dona continuïtat a la proposta amb tres films que es podran veure a l’agost i principis de setembre. Si bé el vincle entre cinema i música hi tornarà a ser present, en el cas del documental “The punk singer”, s’abordaran principalment temes com la llibertat afectiva i les sexualitats dissidents, amb els documentals “Ocaña retrato intermitente” i “Alteritats”. L’entrada és gratuïta.
El documental de Ventura Pons “Ocaña retrato intermitente” (1978, Catalunya, 85’) obrirà el cicle dimecres 21 d’agost a les 20:30 h. L’obra presenta una visió intimista del pintor andalús José Pérez Ocaña, un personatge que va marcar la vida de la Rambla i la plaça Reial a la Barcelona de finals dels setanta. Malgrat els anys de recorregut del documental, es tracta d’una proposta totalment vigent. Així, es convida a revisitar aquesta pel·lícula d’un artista avançat al seu temps que fou recordat àmpliament durant l’any 2023 amb motiu dels 40 anys de la seva mort.
Dimecres 28 d’agost a les 20:30 h serà el torn de “The punk singer”, de Sini Anderson (2013, EUA, VOSE, 81’). El film és una radiografia personal i artística de l’activista, músic i icona cultural feminista Kathleen Hanna, una de les principals pioneres del moviment “riot grrrl” als anys 90 al capdavant del llegendari grup Bikini Kill. La pel·lícula va obtenir el premi al Millor documental musical en el marc del festival In-Edit 2013.
Tancaran el cicle Alba Cros i Nora Haddad, amb “Alteritats” (2013, Catalunya, 92’), el dimecres 4 de setembre a les 20:30 h. El documental recull la veu de diferents vivències lesbianes de quatre generacions residents a Catalunya. És un recorregut molt íntim de vides que es van entrellaçant i a través de les quals es va descobrint en què consisteix cohabitar en un món estructuralment heterosexual i alhora formar part del col·lectiu LGTBIQ+. L’obra ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura digital i audiovisual 2023 i ha estat nominada als XVI Premis Gaudí.
La projecció d’”Alteritats” anirà precedida per una presentació de la mà d’una de les seves codirectores, Alba Cros, nascuda a Puigverd de Lleida. Pel que fa a les altres dues sessions del cicle, la presentació prèvia la farà Antoni Jové, comissari del cicle.