Tècnics de la Paeria viatgen a Algèria per conéixer la realitat del poble sahrauí
Els 14 membres de la delegació segueixen una agenda de visites a centres educatius, hospitals i equipaments diversos, i mantenen contactes amb representants sahrauís
Els 14 membres de la delegació segueixen una agenda de visites a centres educatius, hospitals i equipaments diversos, i mantenen contactes amb representants sahrauís
Una delegació de 13 tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Lleida i una representant de Sàhara Ponent porten a terme una estada de 5 dies als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, situats a Algèria, per conviure amb famílies locals i conèixer de prop la realitat del poble sahrauí. La iniciativa s’emmarca en un projecte de formació sobre Drets Humans i està coorganitzada per la Paeria i Sàhara Ponent.
Durant l’estada al desert, els membres de la delegació s’allotgen amb famílies dels campaments i segueixen una agenda de visites a equipaments diversos, alhora que mantenen contactes amb membres d’organitzacions defensores dels Drets Humans i amb líders de la comunitat sahrauí.
Entre els equipaments visitats figuren escoles, escoles bressol, centres d’educació especial, un hospital (on han pogut conèixer el funcionament de la sanitat als campaments), edificis oficials i el sistema de distribució i reciclatge de l’aigua.
La delegació lleidatana també s’ha reunit amb representants de la Mitja Lluna Vermella (els quals han explicat com es gestiona la distribució d’aliments i de l'ajuda humanitària als campaments) i de l’Associació de Famílies de Presos i Desapareguts Sahrauís, en aquest cas per conèixer totes les accions legals que s’intenten executar a través de les lleis internacionals de defensa de Drets Humans i informes de la ONU.
Igualment, els components de la delegació han conegut de primera mà projectes desenvolupats per joves amb microcrèdits finançats per diferents ONG, com una pizzeria, un molí de farina i un taller de cotxes.
Al Museu de la Resistència la delegació lleidatana ha rebut informació sobre la lluita del poble sahrauí i de les incidències de la guerra al territori ocupat, ha pogut veure armament capturat al Marroc com mines antipersones, una de les múltiples estratègies de vulneració dels Drets Humans que ve patint la població sahrauí per part del país ocupant.
Un projecte basat en la defensa dels Drets Humans
Els tècnics municipals participants en l’expedició, pertanyents a diferents departaments de l’Ajuntament de Lleida, han rebut el mes de gener formació en matèria de Drets Humans, i més concretament sobre cooperació Internacional, ajudes oficials al desenvolupament, causes estructurals de la pobresa, estereotips i tòpics i sobre l’enfocament de gènere basat en Drets Humans.
A més de l’aprenentatge teòric general, els inscrits han rebut formació sobre el conflicte sahrauí, la situació dels camps de refugiats i allò que significa ser refugiat, una formació ara complementada amb l’experiència pràctica de visitar els camps de refugiats sahrauís. L’objectiu és que els professionals de l'Administració, des dels seus respectius departaments, treballin en el futur en aquesta àmbits solidaris i divulguin la importància de la cooperació internacional en general i la problemàtica sahrauí en concret.
Aquest viatge sorgeix a partir dels “Cicles formatius a Terreny”, un projecte de formació i sensibilització per a la solidaritat dirigit a l’alumnat i professorat lleidatans de Cicles Formatius de Grau Superior. El projecte, que Ajuntament de Lleida i Sàhara Ponent executen des de fa anys a través d’un conveni de col·laboració, inclou viatges a campaments de refugiats sahrauís.
Un llarg vincle amb el poble sahrauí
L'Ajuntament de Lleida manté des de fa quasi tres dècades un fort vincle amb la població sahrauí, col·laborant en projectes com les Vacances en Pau (acollida estiuenca d’infants dels campaments) i els Cicles Formatius a Terreny, gràcies al qual joves de la ciutat adquireixen formació i experiència sobre el terreny per esdevenir posteriorment agents de divulgació d’aquests conceptes solidaris.
Sàhara Ponent coordina durant l’any, generalment en col·laboració amb altres entitats, diversos viatges als campaments sahrauís per portar ajuda material, aportar formació i assessorament en diversos àmbits i contribuir a difondre la situació del poble sahrauí. Sense anar més lluny, cal recordar que el passat mes de desembre una delegació lleidatana d’assistència primària formada per metges, infermeres i estudiants d’Infermeria de la UdL es van desplaçar fins als campaments per desenvolupar un projecte de suport i ajuda mèdica a la població local.