Tot a punt per a la modernització del Mercat de Ronda – Fleming
La Paeria impulsa la concessió de la reforma integral i l’explotació del mercat de Ronda-Fleming. El Ple de febrer de l’Ajuntament de Lleida ha d’aprovar traure a concurs la recuperació d’aquest equipament municipal per adaptar-lo i integrar-lo a les necessitats del segle XXI. Al mercat hi queden 9 activitats econòmiques en actiu, 5 de les quals tenien vençuda la concessió des del 2020, tot i que se’l va fer una pròrroga, perquè no cessessin l’activitat comercial fins arribar a la nova licitació.
La Paeria impulsa la concessió de la reforma integral i l’explotació del mercat de Ronda-Fleming. El Ple de febrer de l’Ajuntament de Lleida ha d’aprovar traure a concurs la recuperació d’aquest equipament municipal per adaptar-lo i integrar-lo a les necessitats del segle XXI. Al mercat hi queden 9 activitats econòmiques en actiu, 5 de les quals tenien vençuda la concessió des del 2020, tot i que se’l va fer una pròrroga, perquè no cessessin l’activitat comercial fins arribar a la nova licitació.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el primer tinent d’alcalde, Antoni Postius, han presentat el projecte d’adequació i recuperació del Mercat Municipal de Ronda – Fleming que l’Ajuntament de Lleida té previst treure a concurs de manera immediata. El nou mercat respon a un model capaç d’adaptar-se als hàbits de consum actuals i esdevindrà un equipament integrat i dinamitzador de l’estructura comercial de la Zona Alta i Joc de la Bola.
El projecte per a la reforma integral i explotació del Mercat de Fleming, que haurà d’aprovar la propera sessió plenària de la Corporació, ha estat presentada avui a les entitats veïnals i comercials de la ciutat de Lleida. Es concreta en una concessió de l’edifici, que mantindrà el format de parades de productes locals i de proximitat, però també comptarà amb una superfície comercial perquè actuï com a locomotora de l’activitat comercial i aixoplugui un nou concepte d’oferta que abasti des de la comercialització de productes d’alimentació, principalment, fins a la seva degustació.
L’alcalde Pueyo que ha afirmat que “un cop resolts els principals requeriments que va deixar la pandèmia, no es pot allargar més la situació deficitària i de decadència que viu el Mercat de Fleming”, ha detallat que ara es planteja “un model de mercat en el que convisquin, en un mateix espai comercial renovat, tant parades de producte fresc, com espais per a l’elaboració i per a la cuina així com àrees per a la gastronomia i la seva degustació. Un espai experiencial on el comerç i la gastronomia s’interrelacionen i convergeixen per generar un lloc viu, actiu i dinàmic”.
La proposta de gestió de l’equipament es basa en la col·laboració publico privada un cop posat en marxa l’inici de l’activitat i del model comercial. El tinent d’alcalde Postius ha explicat que l’expedient per a la reforma del mercat és un projecte de mandat que s’ha parlat amb els grups municipals i amb els principals actors socioeconòmics de la ciutat”. A més, ha indicat que “es tracta d’un model en què una part de la superfície comercial destinada a parades sigui objecte d’explotació i gestió directa per part de l’Ajuntament, i la resta de la superfície comercial, de parades i de serveis, concessionada, sigui objecte de la concessió demanial per a l’explotació i gestió directa per part del titular”.
En aquests moments, al mercat només hi ha una 9 parades i locals comercials en actiu actives, d’un total de 28 espais. Les obres de recuperació afectaran tot l’edifici, sense enderrocar-lo.
Tant l’alcalde, com el tinent d’alcalde han coincidit a afirmar que el nou Mercat de Ronda – Fleming, que es concretarà en una concessió a 25 anys no prorrogables, configurarà “un equipament que millorarà l’entorn urbanístic de la zona. Estarà especialitzat en el comerç al detall de productes alimentaris i consolidarà un model ajustat i adaptat a les necessitats i realitats de consum del segle XXI”.
Al mateix temps, també es preservarà que el nou mercat s’integri en el mix comercial i en l’estructura humana i urbanística del barri. La renovació del Mercat Ronda-Fleming reforçarà la cadena valor del proximitat i la necessària exigència de sostenibilitat econòmica, ambiental i social.
Condicions previstes per a la concessió
El cànon de la concessió queda fixat en un mínim de 49 euros per metre quadrat i any, tot i que els licitadors poden oferir preus superiors com a millora. La superfície que es objecte de la concessió demanial és de 3.160,88 m2
No obstant això, la concessió exclourà inicialment 4 espais comercials que compten amb contractes de concessió administrativa vigent, amb una superfície conjunta de 396,49 m². L’adjudicatari podrà incorporar-los de forma voluntària en funció dels acords privats amb els seus titulars i d’acord amb l’Ajuntament.
El contracte preveurà la possibilitat d’incrementar en un 30% la superfície total de la concessió, sempre que es tramiti un pla de millora urbana per ampliar l’edificació existent, garantint que la proposta de composició volumètrica i de façanes s’adeqüi a l’entorn i quedi justificada, d’acord amb la normativa urbanística.
Els criteris de valoració de les ofertes tindran en compte la proposta econòmica (25 punts), la proposta arquitectònica i d’inversió estructural en l’equipament (20 punts ), el projecte de gestió i explotació comercial de l’edifici (35), la determinació de la localització i dimensionament de la superfície de mercat de gestió i explotació directa municipal: Fins a 5 punts , la incorporació a la proposta d’operadors o paradistes de l’actual mercat (5), la implantació de serveis de fidelització i atenció a la demanda (5 punts) i el grau de contribució al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU (5).
La situació dels actuals paradistes
Després de 35 anys d’història, al mercat hi queden 9 activitats econòmiques (3 en format locals a l’exterior del mercat i 6 parades interiors) de les quals algunes tenien vençuda la concessió des del 2020, tot i que se’l va fer una prorroga perquè no cessessin l’activitat comercial fins aquest any en què es posa en marxa la licitació. Això genera dues tipologies d’operadors.
D’una banda, n’hi ha 4 que disposen de contractes en vigor, per tant, la concessió municipal continua. Es tracta de 3 locals exteriors i també 1 parada interior. En aquests casos l’empresa licitadora podrà negociar com integrar-los en la nova proposta comercial o rescatar-ne la concessió. A més, donada la vigència de 4 activitats econòmiques, també està prevista la creació d’una comissió gestora entre l’adjudicatari de la licitació i l’Ajuntament per a la gestió comuna de serveis.
De l’altra, hi ha 6 parades més que, des del mes de novembre de l’any 2020, tenen vençuda la seva concessió. Tot i així, per tal d’evitar que haguessin de cessar la seva activitat comercial, La Paeria els va informar individualment i col·lectivament i es va decidir prorrogar els contractes fins aquest 2023 en què es posa en marxa la licitació i es concreta el nou model al que poden decidir optar. També en aquests casos, l’empresa licitadora podrà integrar-los i comptaran amb punts de cara a l’avaluació de la seva proposta.
El projecte de renovació que impulsa la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats e l’Ajuntament de Lleida es pot descriure com un ecosistema capaç d’integrar la tradició amb la innovació, perquè la ciutadania s’integri en un univers saludable, còmode, sostenible, actiu i innovador que contingui espais gastronòmics o de serveis 2.0 vinculats al mateix dia a dia del mercat.
La licitació per a la modernització d’aquest mercat, que ha de refermar el Ple de febrer, culminarà amb un nou Mercat Municipal Ronda-Fleming que serà una realitat l’any que ve.