Tot a punt per celebrar els 25 anys del Teatre Municipal de l’Escorxador
Entrades esgotades per a l’espectacle de demà “Pongo”. Per al diumenge, propostes de dansa i vermut popular a la plaça d’Esteve Cuito
Artistes de renom, companyies lleidatanes i professionals d’arreu han pujat a l’escenari d’aquest equipament municipal en aquest quart de segle, esdevenint un espai de referència de les arts escèniques a la ciutat
Entrades esgotades per a l’espectacle de demà “Pongo”. Per al diumenge, propostes de dansa i vermut popular a la plaça d’Esteve Cuito
Artistes de renom, companyies lleidatanes i professionals d’arreu han pujat a l’escenari d’aquest equipament municipal en aquest quart de segle, esdevenint un espai de referència de les arts escèniques a la ciutat
El Teatre Municipal de l’Escorxador ho té tot a punt per celebrar aquest cap de setmana 25 anys en funcionament. La Regidoria de Cultura ha preparat un cap de setmana festiu per compartir amb la ciutadania aquesta efemèride, ja que l’equipament s’ha convertit en aquests anys en un espai cultural de referència en les arts escèniques de la ciutat. Alhora, és el complex modernista més important de la ciutat que aporta al patrimoni arquitectònic i industrial de Lleida.
L’espectacle “Pongo” programat per demà ja ha esgotat les entrades. Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros estan al capdavant d’aquesta peça d’humor per riure i per gaudir de l’enginy de la improvisació, en què s’ha demanat públic assistent que porti a l’espectacle objectes sense utilitat, absurds i sense gust, el que es coneix com “pongo”.
Diumenge al matí, la jove ballarina, professora i creadora de dansa contemporània i improvisació, Carla Sisteré, oferirà la proposta “The Sad-Man Method”, una peça amb pinzellades de teatre físic, que gira a l’entorn de l’autodestrucció d’una mateixa, amb tocs de comicitat. L’activitat comença a les 11 h i és gratuïta.
A les 12 h, a la plaça d’Esteve Cuito, es farà un vermut popular obert a tothom perquè la ciutadania pugui celebrar en comunitat els 25 anys d’aquest equipament.
La dansa contemporània també serà la protagonista a la tarda, amb l’espectacle per a infants “Terra” (per a +3 anys), de la companyia SilverDropsDansa, que s’inclou dins el cicle Amb la tribu.
S’ha de recordar que per celebrar aquesta efemèride, els lleidatans i lleidatanes nascuts el 1999 tindran accés gratuït als espectacles de LaTemporada que es programin al Teatre Municipal de l’Escorxador aquest 2024.
Espai referent en les arts escèniques a la ciutat
Inaugurat l’any 1998, el Teatre Municipal de l’Escorxador ha esdevingut un equipament cultural de referència dins de les arts escèniques a la ciutat de Lleida, a més de ser el complex modernista més important de la ciutat que aporta al patrimoni arquitectònic i industrial de Lleida. Va obrir les seves portes el 8 d’octubre de 1998 amb la VII Mostra de Teatre Ciutat de Lleida i la primera funció es va programar l’1 de gener del 1999 amb la representació de “3 Porquets a la platja”, de la companyia lleidatana La Baldufa.
La inauguració, a càrrec de l’exalcalde Antoni Siurana, es va fer el 26 de febrer de 1999, data que s’ha marcat per a la commemoració dels 25 anys.
Per l’escenari d’aquest equipament han passat professionals de les arts escèniques d’arreu, amb la presència notòria de companyies lleidatanes. En aquest quart de segle, han format part de la programació del teatre artistes com Pere Arquillué, Rosa Maria Sardà, Clara Segura, Jordi Dauder, Juan Echanove, Josep Maria Flotats, Montserrat Carulla, Núria Espert, Pep Bou, Pepa Plana, Javier Gurruchaga, Ara Malikian, Albert Pla, Paco Raval, Carlos Santos, Marta Carrasco i un llarg etcètera, que cada temporada es nodreix d’actors i actrius que porten a Lleida els seus espectacles per al públic lleidatà.
Tenen especial rellevància les companyies lleidatanes, com La Baldufa, Xip Xap, Bulevard Espectacles, Zum Zum, el Centre de Titelles, Talia Teatre, Boira Express, La Pasterada o el Sidral, entre altres, que prenen l’Escorxador com a espai on projectar les seves creacions. Igualment, cal destacar la presència de companyies catalanes i espanyoles, com T de Teatre, Marcel Gros, Los Tirititeros, La Pera Llimonera, Tantarantana Teatre, The Chancletes, Teatre Nacional de Cataluna, Els Joglars, Sol Picó, Teatre de Guerrilla, Anna Roca, La Bleda, Teatre Romea, Dagoll Dagom, La Villaroel, Cabo San Roque, Teatre Lliure, Vol Ras, etc. A més, s’hi han pogut gaudir concerts o òpera, entre altres.
Més de 40.000 espectadors el 2023
El Teatre Municipal de l’Escorxador acull cada any activitats diverses que permeten que milers de persones s’hi atansin a gaudir de les arts escèniques. És un equipament cèntric, públic, social i cultural que pretén donar servei a la ciutadania i que és un referent a Lleida, tant per a activitats escèniques i musicals, com per a usos més lúdics i socials. El 2023 va registrar un assistència de 41.454 espectadors, superant els 27.726 de la temporada anterior.
A més dels espectacles que s’emmarquen dins LaTemporada Lleida (de setembre a maig), l’Aula municipal de Teatre hi fa activitats, assajos i funcions, se cedeixen les sales a entitats culturals per a les seves propostes i s’hi representen obres de caire més tradicional. Cal esmentar també les activitats que s’hi programen des de la Regidoria de Cultura i d’altres departaments municipals, per les prestacions i la ubicació d’aquest complex teatral.
L’Escorxador disposa de dos espais escènics destinats a acollir espectacles de diverses disciplines. La sala 1, amb capacitat per a 310 butaques, acull espectacles de gran format. La sala 2, amb un aforament de 80 places, està destinada a espectacles de petit format.
La direcció de l’Escorxador
La primera directora de l’equipament cultural va ser Margarida Troguet, gestora cultural i vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, qui va estar-ne al capdavant disset anys (del 1998 al 2015).
Li va prendre el relleu l’escenògraf Llorenç Corbella, qui va exercir de director de l’octubre de 2016 fins al 2019.
La direcció en aquesta darrera etapa s’ha desenvolupat a través de comissions programadores. LaTemporada Lleida 2021-2022 va ser confeccionada i configurada per Lara Díez Quintanilla, actriu, dramaturga i directora; Amàlia Atmetlló, de la companyia de comediants La Baldufa, i Marc Cartanyà, actor i un dels impulsors de la companyia Íntims Produccions.
Les Temporades 2022-23 i 2023-24 han estat dissenyades per Marc Cartanyà; Ramon Giné, director artístic de la Mostra d’Igualada i tècnic i dinamitzador cultural de l’Ajuntament de Juneda, i Arnau Vinós, actor, productor, gestor cultural i cap de l’àrea de producció i professionals de la Mostra d’Igualada.
Història de l’Escorxador
El Teatre Municipal de l’Escorxador pren el nom del que va ser fins a la seva conversió en equipament cultural: l’escorxador municipal. Es va edificar per complir amb les condicions d’higiene establertes en aquell moment i per industrialitzar el procés de la matança artesanal de bestiar. La construcció es va fer en dues fases, el primitiu escorxador (1872) amb projecte de l’arquitecte Agapito Lamarca i el conjunt arquitectònic (1912) de l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, que constitueix l'exemple d'arquitectura modernista més important a la ciutat de Lleida i, per tant, forma part del seu patrimoni industrial, a més de representar la nova sensibilitat de començaments del segle XX. Després de modificacions, afegitons i mutilacions, es va tancar definitivament el 1984.
El projecte de restauració i remodelació es va redactar el 1993, a càrrec de l’arquitecte Ezequiel Usón i Guardiola, per transformar-lo en un equipament cultural destinat a les arts escèniques. La destinació principal de l'edifici es va complementar amb instal·lacions destinades a l'equipament del barri on és situat: la seu de l’AV Templers-Escorxador i l'Escola Bressol Municipal El Rellotge. Va obrir portes el 8 d'octubre de 1998 i es va inaugurar el 26 de febrer de 1999.
El 6 de maig de 2013, el pati del Teatre va ser rebatejat amb el nom Plaça d'Esteve Cuito (1944-2012), com a homenatge a aquest actor i dinamitzador cultural, creador de la companyia El Sidral, que va morir l'estiu anterior.
Actes de celebració – 25 anys Teatre de l’Escorxador
Dissabte, 24 de febrer
20 h – “Pongo”, de Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros.
Teatre comèdia. +12
Entrades esgotades
Diumenge, 25 de febrer
11 h– “The Sad-Mad Method”, de Carla Sisteré.
Activitat gratuïta
12 h – Vermut popular per a tothom
17 h – “Terra”, de SilverDropsDansa
Entrada general: 10 € Amic/ga de LaTemporada: 6 €
Dansa. Amb la tribu. +3