Tret de sortida a l’Animac més divers
Amb el lliurament del Premi Honorífic a Isabel Herguera i el Premi Animation Master a Barry J.C. Purves
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que Animac és creativitat, talent, joventut i diversitat, alguns dels valors que identifiquen la ciutat de Lleida que es veuen projectats al món gràcies a aquesta mostra internacional
L’Associació Mujeres en la Industria de la Animación (MIA) ha presentat el programa de mentoria MIANIMA i el llargmetratge en procés de producció Rock Bottom, dirigit per María Trénor, un cas d’èxit d’aquesta convocatòria. I avui també conferència del director Toni García, pioner en aplicacions d’RA i animació amb tauletes interactives, sobre la intel·ligència artificial aplicada en la producció d’animació
Amb el lliurament del Premi Honorífic a Isabel Herguera i el Premi Animation Master a Barry J.C. Purves
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que Animac és creativitat, talent, joventut i diversitat, alguns dels valors que identifiquen la ciutat de Lleida que es veuen projectats al món gràcies a aquesta mostra internacional
L’Associació Mujeres en la Industria de la Animación (MIA) ha presentat el programa de mentoria MIANIMA i el llargmetratge en procés de producció Rock Bottom, dirigit per María Trénor, un cas d’èxit d’aquesta convocatòria. I avui també conferència del director Toni García, pioner en aplicacions d’RA i animació amb tauletes interactives, sobre la intel·ligència artificial aplicada en la producció d’animació
La 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l'Ajuntament de Lleida, ha arrencat aquest dijous amb la jornada inaugural al Teatre de La Llotja de Lleida, on s’ha lliurat el Premi Honorífic a la directora donostiarra Isabel Herguera i el Premi Animation Master al creador britànic Barry J. C. Purves. La mostra d'enguany té com a fil conductor la diversitat. L'acte ha estat presidit per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la regidora de Cultura i de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Cooperació de la Diputació de Lleida, Sandra Marco; la responsable de l’Àrea de Festivals de l’ICEC, Carme Puig; la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i la directora d’Animac, Carolina López.
Larrosa, ha destacat que “durant els dies d’Animac, Lleida respira creativitat, amb la projecció de pel·lícules del circuit internacional, amb activitats per impulsar el talent emergent, amb la presència de personalitats de renom al món de l'animació internacional i amb infinitat d’actes paral·lels”. A més, ha fet una menció especial a Isabel Herguera, que no ha pogut recollir personalment el premi, i li ha agraït la seva dedicació durant els seus anys com a directora d’Animac. El paer en cap ha assegurat que Animac és creativitat, talent, joventut i diversitat, alguns dels valors que identifiquen la ciutat de Lleida que es veuen projectats al món gràcies a Animac. Ha felicitat l’equip per la feina en aquests 28 anys, en què s’ha consolidat un projecte, i que s’ha de seguir treballant pels reptes que vindran.
La regidora Bosch ha recordat que, actualment, Animac és l'única mostra que es dedica en exclusiva al gènere d’animació a tot l'estat, “el seu valor rau en la seva especificitat i en la possibilitat de donar a conèixer present, passat i futur d'aquest cinema amb un marcat caràcter independent i artístic, però alhora també amb una vessant oberta a la indústria i a la producció contemporània”, ha dit.
La diputada Marco ha felicitat l’organització per la seva sensibilitat i valentia per donar veu a la diversitat i, en aquest sentit, ha remarcat “l’esforç del cinema, i en especial el d’animació per una major inclusió per reflectir la riquesa i varietat de riqueses humanes”. Igualment, Puig ha destacat el suport que dona el Govern a Animac des dels seus inicis, així com el treball de l’equip organitzador.“Al llarg dels anys s’ha introduït una mirada femenina que ens ha permès conèixer la tasca de la dona en el món de l’animació. Aquest any toca la diversitat, una paraula essencial per entendre el món en el que vivim”, ha afegit. Al seu torn, Crespín, ha reivindicat el valor d’Animac: “Som un festival d’animació de referència, amb caràcter i prestigi internacional i això ho fem aquí, a Lleida, i hem de creure'ns-ho”.
Al seu torn, la directora de la mostra ha convidat tothom a participar en les activitats programades aquests dies, “aprofiteu per compartir, aprendre i inspirar-vos de l’animació contemporània”. En relació a l’eix temàtic d’enguany, la diversitat, López ha remarcat: “volem celebrar el camí recorregut i el que ens queda per caminar” i ha conclòs que “el veritable sentit de la diversitat és fer de cada persona una multitud, perquè la imaginació de tots i totes és sempre millor que la d’uns pocs”. Finalment, ha destacat tot el que es podrà veure a Animac 2024, un festival de referència arreu de l’Estat i al sud d’Europa.
La Paeria organitza Animac amb el suport de la Fundació la Caixa, el Ministeri de Cultura a través de l’ICAA, l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'ICE, entre altres col·laboradors.
Premis Honorífic i Animation Master
Isabel Herguera (Sant Sebastià, 1961). Artista visual, productora i docent de cinema d’animació amb una llarga trajectòria internacional, Herguera és una gran coneixedora d’Animac, ja que en va ser la directora del 2003 al 2011. Animac li atorga el màxim guardó per la seva magnífica carrera com a animadora i per la seva tasca de difusió en l’àmbit de l’animació.
Gianmarco Serra, col·laborador d’Herguera i coguionista del film “El sueño de la sultana”, ha estat qui ha recollit el premi, ja que la guardonada no pot assistir finalment a la Mostra. “Lleida i Animac signifiquen molt per la Isabel”, ha expressat Serra, alhora que ha afegit que els anys que va ser directora d’Animac va ser “un període molt profund”. “És una benedicció que aquest festival existeixi”, ha conclòs.
Barry J. C. Purves (Regne Unit, 1955). Director, animador stop motion i guionista que combina, amb mestratge i un coneixement profund, l’animació més personal amb la direcció escènica per a teatre. Les seves pel·lícules, molt teatralitzades, han guanyat més de setanta premis arreu del món i es podran veure a Lleida en una completa retrospectiva que Animac li dedicarà.
Purves ha expressat que li sembla curiós “que et donin premis per una feina que t’apassiona”. "Potser ja m’he fet vell i el que m’agrada en aquests moments és transmetre”, ha explicat, després de fer referència al taller que ha impartit a l’Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol. “Sempre m’he sentit una mica estranger, però he trobat en l’animació una autèntica família. L’animació, l’art, l’opera o la poesia són una manera de donar sentit a la nostra vida”, ha dit.
La cerimònia ha comptat amb l’actuació de la ballarina i performer lleidatana Mabel Olea que ha interpretat una coreografia exclusiva preparada en ocasió d’Animac i inspirada en el tema d’enguany “Diversity”. Tot seguit, s’han projectat els curtmetratges “La mujer il·lustrada” (Espanya, 2023) dirigit per Isabel Herguera; “Aikāne” (Hawaii, Estats Units, 2023) dirigit per Daniel Sousa, Dean Hamer i Joe Wilson; l’estrena mundial del curt “Felina” (Espanya, 2023) de la directora María Lorenzo; “27” (França, Hongria, 2023) de Flóra Anna Buda, i “Our Uniform” (Iran, 2023) dirigit per Yegane Moghaddam.
Seguidament, s’ha projectat la primera de les sessions retrospectives de Barry J. C. Purves, titulada “Música, mestre!”, que inclou els curtmetratges “Gilbert & Sullivan the Very Models” (Regne Unit, 1998); “Rigoletto” (Regne Unit, 1995), i “Tchaikovski - An Elegy” (Regne Unit, 2012).
Primera jornada d’Animac 2024
La jornada d’avui dijous ha començat amb la primera sessió d’Incubator, l’espai professional d’Animac en el qual s’han presentat sis projectes d’animació en estat embrionari i un panel de professionals de la indústria del cinema animat els ha valorat. Demà tindrà lloc la segona de les sessions d’Incubator, on es presentaran sis projectes més.
A la tarda, l’Associació Mujeres en la Industria de la Animación (MIA) ha presentat el programa de mentoria MIANIMA posat en marxa per fomentar projectes d’animació creats per dones. Yurena Rivero, coordinadora de MIANIMA, ha explicat com funciona aquest programa, que selecciona projectes de llargmetratges, sèries i curtmetratges d’animació per ajudar-los a créixer amb l’objectiu de presentar-los a potencials socis. L’han acompanyat María Trénor i Marta Gil, directora i directora d’animació, respectivament, del llargmetratge musical “Rock Bottom”, un cas d’èxit d’aquesta convocatòria. Han explicat en primícia tot el procés que hi ha darrere del llargmetratge. A través de la música de Robert Wyatt, el film s’endinsa en l’apassionada història d'amor autodestructiva del Bob i l’Alif, dos joves artistes immersos en el remolí creatiu de la cultura hippie dels 70.
I també a la tarda, el director Toni García, pioner en aplicacions d’RA i animació amb tauletes interactives per a sèries com “Canimals” i “Invizimals” amb Aardman, Novarama i Sony, ha ofert una conferència sobre la intel·ligència artificial aplicada a la producció d’animació. Toni García ha estat storyboarder i director creatiu i artístic en prestigioses sèries d’animació i ha dirigit el llargmetratge d’animació “D’Artacan i els tres gosqueters”, nominat als premis Quirino 2022. Actualment dirigeix el film “Súper Bernard”.
Més informació d'Animac 2024