Un recital que marida patrimoni i versos a l'Auditori obre el festival Poesia Lleida, centrat aquest any en els estrats.

Un recital que marida patrimoni i versos a l'Auditori obre el festival Poesia Lleida, centrat aquest any en els estrats

El Cafè del Teatre acull la presentació d'Edicions La Biennal, una nova editorial especialitzada en arts

El festival ofereix fins diumenge una vintena d’actes, entre els quals destaca una ruta literària dedicada a Rosa Fabregat, amb inscripció prèvia

El Cafè del Teatre acull la presentació d'Edicions La Biennal, una nova editorial especialitzada en arts

El festival ofereix fins diumenge una vintena d’actes, entre els quals destaca una ruta literària dedicada a Rosa Fabregat, amb inscripció prèvia

Un recital a les restes del Domus (casa romana) de l’Auditori Municipal Enric Granados, amb entrada lliure i gratuïta, ha donat el tret de sortida aquesta tarda al festival Poesia Lleida. La proposta ha combinat la recitació de versos amb la “casa” com a inspiració, a càrrec del Grup de Poesia del Cercle de Belles Arts i de Veus en Vers, amb la contextualització històrica de l’espai patrimonial de les restes arqueològiques d’aquest equipament a càrrec d’Ana Loriente, arqueòloga de l’Arxiu Arqueològic. Fins diumenge, 23 de març, el festival acollirà una vintena d’actes diversos que inclouran música, poesia i activitats educatives.

El Grup de Poesia del Cercle de Belles Arts està format per Tere Boncompte, Divina Drudis, Emili Espinet, Josep Fernández, Ramón González, Helena Mesalles, Paco Muñoz, Maite Oriol, María Pijuan, Pablo Sanz, Montse Solé i Marc Torrent i el col·lectiu Veus en Vers, per Joan Miquel Franco i Magda Gabàs.

El recital a les restes del Domus (Estrats 1) és el primer de tres lectures poètiques al voltant del concepte dels estrats i dels diferents nivells culturals i patrimonials que s’enriqueixen entre ells, l’eix central del Poesia Lleida d’aquest any. L’Estrats 2 estarà inspirat en la terra i la pagesia i es farà demà, 19 de març, a les 18 h, al Molí de Sant Anastasi, mentre que l’Estrats 3, dedicat a l’aigua, se celebrarà al Dipòsit de l’aigua (amb aforament limitat) dijous, 20 de març.

D’altra banda, el primer dia de festival també ha tingut lloc la presentació d’Edicions La Biennal, especialitzada en la narrativa de les arts en català, i del seu primer llibre, La memòria del cos, de Patricia Almarcegui. En l’acte, que s'ha fet al Cafè del Teatre de l’Escorxador, hi ha assistit la regidora de Cultura, Pilar Bosch. La nova editorial és una iniciativa de la gestora cultural i musicoterapeuta Natàlia Virgili, neta del director musical i pedagog Lluís Virgili i Farrà, del qual aquest any se celebra el centenari del seu naixement.

El festival l’organitza l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’IEI-Diputació de Lleida i hi col·laboren la regidoria de Promoció de la Ciutat i Consum, Mercats, el Museu de l’Aigua, el Museu arqueològic, l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, el Teatre de l’Escorxador, el Cafè del Teatre, Lleida Turisme, l’Aula de Teatre, l’Auditori Municipal Enric Granados, la Fundació Lo Pardal d’Agramunt, el Cercle de Belles Arts, instituts de la ciutat, la Universitat de Lleida, la Llibreria Caselles, la Llibreria la Irreductible i Lleida TV.

Tota la programació es pot consultar a la pàgina web del festival Poesia Lleida.

Ruta literària per recordar Fabregat

Un dels actes més emotius en el marc del festival Poesia Lleida serà una ruta literària i patrimonial També em sento cigonya/teixint amb branques/nius de paraules, en homenatge a la poeta, escriptora i farmacèutica Rosa Fabregat. La ruta, dissenyada per a l’ocasió, es farà diumenge, 23 de març i serà un passeig per diversos indrets de la ciutat de Lleida reflectits en alguns poemes de l’autora. En el decurs de la ruta hi haurà un guiatge d’aspectes patrimonials de la ciutat a càrrec de Laia Terés i un guiatge d’aspectes literaris sobre la vida i l’obra de Fabregat, de la mà de Rosa Mesalles. A més, prop d’una vintena de poetes i escriptors lleidatans posaran veu a alguns dels poemes de l’autora desapareguda fa gairebé 3 mesos. La creadora literària va néixer a Cervera l’any 1933 però va viure molts anys i fins al darrer moment a la ciutat de Lleida.

La ruta començarà a les 10 h a l’Oficina Turisme de Lleida (c/ Major, 31) i cal inscripció prèvia a la mateixa oficina, al telèfon 973 700 319, per correu electrònic a infoturisme@paeria.cat o en línia, a la pàgina web de Turisme de Lleida. Aquesta és l’única activitat del festival que no és gratuïta. Té un cost de 3 €.