Una vintena de persones participen en la visita guiada per conèixer els arbres de la ciutat i la contribució que fan a la biodiversitat
Les Ecoactivitats formen part del projecte URBAN-NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que compta amb un ajut de la convocatòria de subvencions per a la renaturalització i resiliència de ciutats de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU
Les Ecoactivitats formen part del projecte URBAN-NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que compta amb un ajut de la convocatòria de subvencions per a la renaturalització i resiliència de ciutats de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU
Una vintena de persones van participar aquest dissabte en l'Ecodescoberta "Coneixes els arbres dels carrers de Lleida?", una iniciativa emmarcada en les Ecoactivitats i que té com a objectiu mostrar les diferents espècies d'arbrat que hi ha a la ciutat i la seva contribució a millorar la qualitat dels entorns urbans.
Així, els tècnics que van desenvolupar l'Ecodescoberta van indicar alguns del molts beneficis que té comptar amb arbrat a les ciutats: l'increment de la biodiversitat, ja que aporten aliments i recer a insectes i aus; augmenten la humitat de l'ambient amb la seva transpiració, capturen partícules contaminants, esmorteixen els sorolls i embelleixen els carrers, , entre altres.
L'activitat, amb un recorregut de poc menys de 2Km que ha servit per veure unes 30 espècies d’arbres, va arrencar des de la plaça Víctor Siurana, on els tècnics van fer una introducció del marc general pel que fa a l'arbrat de Lleida, que compta amb 189 espècies diferents. Seguidament, van identificat les presents a la plaça, com per exemple els plataners (Platanus x hispànica), que són els majoritaris. Es tracta d’una espècie de port gran, que ofereix molta ombra a l’espai. També s’hi troba, a la porta del rectorat de la Universitat de Lleida, l’arbre de l’amor (o de Judes), amb una floració rosa molt vistosa durant la primavera.
La visita va continuar pel carrer Ramon i Cajal on es van observar moreres sense fruit (Morus alba fruitless) creades específicament per a jardineria i que eviten la presència d’aquests fruits al carrer. Des d’aquí, es va arribar al carrer Doctor Combelles, que compta amb una varietat de pruneres (Prunus x blireana). Després, els participants van arribar a la plaça de l'Escorxador on van veure castanyers d'índies (Aesculus hippocastanum) i melies (Melia azedarach); també les pruneres, de fulles vermelles, que donen color al carrer Lluís Companys.
L'Ecodescoberta va seguir fins al carrer Unió, on hi ha presents els liquidàmbars (Liquidambar styraciflua), que a la tardor té un fullatge molt típic d'aquesta estació de l'any, amb colors molt vius. A més, els discrets ginkos (Ginkgo biloba), a tocar del Passeig de Ronda, fòssils vivents presents als nostres carrers. La següent parada va ser a la plaça de l'Exèrcit on l'arbrat és de diferents espècies, amb l'Àlber (Populus alba) com el més predominant. En aquest emplaçament, els tècnics van explicar també les espècies presents a la falda nord-est del turó de Gardeny com el pi blanc (Pinus halepensis).
L'activitat ha anat fins als jardins d'Ernest Lluch, un dels punts on hi ha més varietat d'arbrat, per exemple el Lledoner (Celtis australis), una espècie autòctona que s'adapta perfectament al clima de Ponent per la seva resistència a les altes temperatures. Un arbre que, a més, dona petits fruits negres, els lledons, que es mengen els ocells.
En aquest punt, la sòfora (Sophora japonica) és l'arbre predominant. L'últim punt de la visita va ser a la passarel·la de la Universitat, un punt que permet observar els dos marges del riu Segre i des d'on es va visibilitzar les diferències entre aquests: al dret s'hi troba arbrat i arbustiva de lliure implantació i a l'esquerre, l'extensa zona enjardinada.
Durant l’Ecodescoberta, a més, els tècnics van exposar la idiosincràsia de la ciutat com, per exemple, en l’àmbit de la jardineria, herència de les tendències que hi ha hagut en les dècades i que, actualment, estan donant pas a nous criteris sobre les plantacions, amb una línia d’actuació molt clara: prioritzar espècies autòctones, adaptades al clima, amb menys requeriments hídrics (amb reg soterrat), gestionades amb menys intervenció, com l’esporga, que només es fa per evitar afectacions en enllumenat o façanes
Les Ecoactivitats formen part del projecte URBAN-NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que compta amb un ajut de la convocatòria de subvencions per a la renaturalització i resiliència de ciutats de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.
Podeu consultar el programa i inscripcions a: Ecoactivitats 2023 — Regidories d’Urbanisme, Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta i d’Habitatge i Transició Ecològica – La Paeria – Ajuntament de Lleida