Uns 1.200 joves es reuneixen a Lleida a la TrocaJove 2023 per “capgirar el futur”
Uns 1.200 joves es reuneixen a Lleida a la TrocaJove 2023 per “capgirar el futur”. Enguany la trobada té com a fil conductor els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), centrats en les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances. Durant el cap de setmana faran activitats, a diferents espais de la ciutat com al Seu Vella, el Centre Històric o centres educatius, entorn als ODS per decidir el futur que volen i sobre la transforació social a través de l’educació en el lleure.
Uns 1.200 adolescents i joves d’arreu del territori de Catalunya, el País Valencià, Andorra i les Illes Balears participen en la TrocaJove 2023 que té lloc aquest cap de setmana a Lleida. Enguany el fil conductor de la trobada és els ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, centrats sobretot en cinc blocs: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances. A partir d’aquí, hauran de decidir el futur que volen per “capgirar el futur”, com indica el lema de la trobada. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà, i del regidor Ignasi Amor, han donat la benvinguda a aquest jovent gaudeixen de la trobada i la ciutat que els acull aquests dos dies.
Pueyo ha apuntat que l’eix de la trobada és un dels eixos que també comparteix l’ajuntament de Lleida, amb els ODS i l’Agenda 2030, i la responsabilitat de liderar i de fixar uns objectius que contribueixin a la transformació social. L’alcalde ha remarcat la importància de treballar per aquests ODS perquè retorni en positiu, ja que, com a joves que més endavant ocuparan càrrecs de responsabilitat, hauran de ser empàtics i mantenir una escolta activa per millorar la vida de les persones i del planeta.
L’acte de benvinguda s’ha fet a la plaça de la Sardana, a la Seu Vella, i ha comptat amb el bisbe de Lleida, Salvador Giménez; la secretària d’Infància i Adolescència i Joventut de la Generalitat, Núria Valls, i la presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), Anna Grau.
La TrocaJove és un punt de trobada del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, que permet el jovent de diferents centres i clubs d’esplai reunir-se i conèixer-se entre ells per establir lligams i compartir moments vinculats a l’educació en el lleure. La iniciativa ha reprès l’activitat després dels anys de pandèmia i la d’aquest cap de setmana s’ha organitzat com l’anterior de les mateixes característiques a Riudoms, el 2019. Així, aquest dissabte i diumenge hi haurà activitats i formacions perquè els i les participants (jovent i monitors/es) puguin decidir el model de societat que volen i començar-la a construir. El centre d’interès de la jornada s’ha situat en un futur distòpic en què els i les joves han de repoblar la terra tenint present els cinc blocs esmentats dels ODS. Les activitats tindran lloc a diferents escenaris de la ciutat, com al Seu Vella, el Centre Històric, la Universitat de Lleida o centres educatius de la ciutat.