Uns 1.200 cantaires de 41 corals catalanes ompliran de música sis espais expositius de Lleida
El “Lleida canta” celebra diumenge la 15a edició cantant al MORERA, la Panera, el Roda Roda, la Casa dels Gegants, el Museu de Lleida i l’IEI
La plaça Sant Joan acollirà el cant comú, que combinarà música i teatre i estarà dedicat al Centenari de Lluís Virgili i Farrà
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, afirma que l’activitat serà “un atractiu més de la ciutat”
El “Lleida canta” celebra diumenge la 15a edició cantant al MORERA, la Panera, el Roda Roda, la Casa dels Gegants, el Museu de Lleida i l’IEI
La plaça Sant Joan acollirà el cant comú, que combinarà música i teatre i estarà dedicat al Centenari de Lluís Virgili i Farrà
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, afirma que l’activitat serà “un atractiu més de la ciutat”
El pròxim diumenge, 6 d’abril, el MORERA, Museu d’Art Modern i Contemporani Lleida, el Centre d’Art la Panera, el Roda Roda Museu de l’Automoció de Lleida, la Casa dels Gegants, el pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Museu de Lleida es convertiran en escenari de l’activitat “Lleida canta”, que aquest any cantarà als museus i a Lluís Virgili i Farrà, amb motiu del centenari del seu naixement. La XV Trobada de Corals de Catalunya reunirà, entre cantaires i acompanyants, unes 1.500 persones. Aquest matí s’ha presentat la programació al MORERA, a càrrec de Pilar Bosch, regidora de Cultura; Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI; Francesc Balcells, de la Coral Maristes; i Jesús Navarro, director del MORERA.
Bosch ha destacat que l’activitat serà “un atractiu més de la ciutat” i ha convidat els i les cantaires a gaudir de Lleida i a enamorar-se amb els seus espais museístics, mentre que Navarro ha qualificat la trobada d’”experiència única i captivadora” i ha recordat que l’activitat és oberta a tothom.
En el mateix sentit, Balcells ha afirmat que un dels objectius és difondre els museus i la ciutat, així com la gastronomia local aprofitant que Lleida participa en el programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, en referència a l’esmorzar i el dinar que s’oferirà als participants (coca de recapte i cassola de tros). També permetrà escoltar diferents sonoritats en espais que normalment no acullen concerts de cant coral per celebrar “l’art i la cultura” i es demostrarà que "el cant és una manifestació cultural ben viva".
D’altra banda, Rufach ha agraït la iniciativa, que ajuda a “impulsar la cultura i el territori”.
Els cantaires es trobaran a la plaça Sant Joan i a les 10.30 h es distribuiran en grups d’unes 200 persones per anar als museus assignats en cada itinerari. A les 13.50 h es retrobaran a la plaça Sant Joan per fer un cant comú que barrejarà música, teatre i pintura, emmarcat en la commemoració dels 100 anys del naixement del director musical i pedagog Lluís Virgili i Farrà. Les cançons que les corals interpretaran conjuntament són l’Himne del Lleida Canta, El Cant del Poble i Els Segadors. Durant tota la jornada s’interpretaran un centenar de cançons.
De les 41 corals d’arreu de Catalunya que hi participen, una desena són de Lleida: Coral Maristes Montserrat, Coral Infantil Maristes Montserrat, Amunt i a Ball (Dalcroze), Cants i Rialles (àrea de la dona de Cappont), Coral de l'Associació contra el càncer, Coral l'Estel de Lleida, Llum de veus, Scola Cantorum, Unicorn, Xiroia (Ateneu Popular de Ponent) i la Coral Montserratina de Raimat.
L’activitat l’organitza la Coral Maristes Montserrat de Lleida i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), amb la col·laboració de la Paeria i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida.