Imatge de la projecció de curts a Ilerna.

'Valenciana', una història d'amistat i corrupció al Som Cinema

El director, Jordi Núñez, explica que el film “parla del contrapès entre les relacions de poder abusives i les relacions d’amistat entre les protagonistes”

El director, Jordi Núñez, explica que el film “parla del contrapès entre les relacions de poder abusives i les relacions d’amistat entre les protagonistes”

Valenciana, un film de Jordi Núñez ambientat en la societat valenciana dels anys 90, ha clos aquest dijous la segona jornada del Som Cinema, festival que té lloc del 16 al 20 d’octubre a la ciutat de Lleida. La pel·lícula, segon Núñez, “parla del contrapès entre les relacions de poder abusives i les relacions d’amistat entre les protagonistes”. Adaptació de l’obra homònima de Jordi Casanovas, estrenada en 2019 al Teatre Principal de València i al Festival Grec de Barcelona, la pel·lícula se centra en la vida de tres amigues que intenten trobar el seu lloc a l'Espanya del progrés i els jocs olímpics i que, tot i el seu entusiasme per formar part d'aquesta nova modernitat, es veuen seduïdes per la corrupció, posant a prova la seva integritat.

Núñez explica que la cinta se centra “en una etapa recent de la nostra història, que ens queda molt a prop en el temps i que conec bé, perquè vaig treballar en el televisió autonòmica valenciana” i en la que “les tres protagonistes, amb tres perfils força interessants, es mouen en un context molt específic” marcat per àmbits com l’abús de les dogues, la televisió porqueria i la corrupció política. “Les tres amigues, arrossegades pel corrent del riu dels fenòmens que van marcar la societat valenciana dels anys 90, hauran de lluitar per la seva dignitat i cercar la seva identitat”. “És un retrat d’allò que és individual, les protagonistes, situat en allò que és col·lectiu, la societat”, ha afegit.

Tanmateix, el director assevera que el desenllaç de la pel·lícula és esperançador. “En un país ple de foscor, el final ofereix un espai per a la llum, carregat de possibilitats, el film ve a ser un espill que ens reflecteix per ajudar-nos a ser millors”. La presentació del llargmetratge ha comptat també amb les actrius Conchi Espejo i Sandra Cervera, dues de les protagonistes de Valenciana.

El valencià Jordi Núñez és autor de diversos curtmetratges, vídeos musicals i llargmetratges. El 2021 va estrenar el seu primer llargmetratge, El que sabem, a IFFI Goa, i menys de dos anys després ha rodat Valenciana, la seva segona pel·lícula, que s’estrena ara. La cinta va ser Premi del Públic al Festival Cinema Jove València 2024.

La sessió de curtmetratges d'aquest dijous, que ha combinat films fantàstics, de terror, d’humor i dramàtics, ha comptat amb la presència de la directora Karen Joaquín i l’actriu Carla Dols, les quals han presentat el curtmetratge O que me parta un rayo, que va obtenir el Premi a Millor Guió i una Menció Especial dels Premis SGAE Nova Autoria del Festival de Sitges. Joaquin ha definit el seu treball “com un curt de tocs fantàstics molt humil però amb molta ànima”.

Protagonisme lleidatà

Aquest divendres serà una jornada prolífica en convidats, amb la presència de diversos films i professionals lleidatans. La directora Louise Brix i el productor David Delgado presentaran a la Sala d’Actes del Rectorat de la UdL el documental Noah, acompanyats de les protagonistes, Noah Higón i Maria Lezcano; entre els productors de la cinta figura el lleidatà David Delgado. D'altra banda, Adrià Pagès presentarà al ScreenBox el film dirigit per ell Sólo arrojaron.

A primera hora de la tarda, al ScreenBox, Paula Sánchez i Pepe Rico, directora i actor, presentaran el curtmetratge Co-haunting; mentre que la directora lleidatana Lluna Gasión parlarà del seu curtmetratge Vera; el productor i compositor Liam Colomer presentarà el curtmetratge Mai oblidis que t’estimo, de la també lleidatana Gemma Capdevila, i el director Ramon Catà presentarà el curt Jump!. Mai oblidis que t’estimo i Vera estan realitzats a les Terres de Ponent.

A les 19.00 h la directora Laia Manresa i les productores Sandra Forn i Cristina Galvarriato presentaran al ScreenBox el documental Casa Reynal, fet en localitzacions del Pla d’Urgell.  

Finalment, a les 21.30 h. Ramon Térmens, director i productor lleidatà, acompanyat dels actors David Arribas i Daniel Faraldo, prologaran la pel·lícula Societat negra, que s’estrena precisament el dia 18 a tot Catalunya.

Som Cinema (Festival de l’Audiovisual Català) ha programat en aquesta edició un total de 57 produccions de Catalunya, Balears i València.

L‘organització del festival va a càrrec de Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.