Voluntariat sènior i persones sense llar en un projecte conjunt de mentoria de l’àrea d’Inclusió de La Paeria
El mentor o la mentora sènior proporciona coneixements, eines, habilitats i acompanyament
Les persones mentorades per la seva història personal i social aporten valor
La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones que, voluntàriament, s’ofereixen per proporcionar-se suport
El mentor o la mentora sènior proporciona coneixements, eines, habilitats i acompanyament
Les persones mentorades per la seva història personal i social aporten valor
La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones que, voluntàriament, s’ofereixen per proporcionar-se suport
L’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea d’Inclusió de la Regidoria d’Acció i Innovació Social, treballa un projecte de mentoria de voluntariat sènior amb persones sense llar. La mentoria és una eina d’intervenció social que promou la relació entre persones que, voluntàriament, s’ofereixen per proporcionar un suport a una altra persona. És un procés de comunicació un a un, durant un període de temps, basat en la trobada cara a cara.
En aquest cas, el mentor o la mentora proporciona coneixements, eines, habilitats i acompanyament que ajuden a millorar el procés d’inserció de les persones mentorades des del suport, el consell, l’amistat o reforç que esdevenen un exemple positiu cap a les persones mentorades.
Aquestes sessions, en què hi participen sis persones sense llar residents dels tres habitatges d’inclusió social municipals i sis mentors o mentores de la Coordinadora de Lleida - Voluntariat sènior, es realitzen cada dimecres a partir de les 18 hores a la Llar de Santa Tereseta amb supervisió professional. Es tracta d’una forma d'intervenció basada en la voluntarietat d'ambdues parts, en la que totes dues persones s'enriqueixen del procés i creixen a nivell individual i també grupal.
El projecte de mentoria amb persones sense llar de Lleida s’inicià l’any 2022, actualment ja està consolidat, i cerca generar reciprocitat afectiva entre persones grans que estan jubilades i disposen de temps i expertesa, que són voluntàries sèniors de la Coordinadora de Lleida, amb persones en situació de sense llar, que per la seva història personal i social també poden aportar valor i afecte al dia a dia de les persones grans mentores.
Les sessions, entre altres aspectes, permeten realitzar activitats grupals entre tots els mentors o mentores i les persones mentorades en què s’aborden temes comuns o aspectes d’interès grupal. També es planifiquen activitats de caràcter lúdic com ara sortides i passejos, excursions, dinars a l’aire lliure, visites culturals, participació en activitats comunitàries de la ciutat, museus, cinema, fer un cafè, etc. També s’aconsegueix crear un ambient positiu que permet una comunicació sincera i oberta, que va més enllà dels vincles professionals habituals en els serveis d’atenció. I, amb l’ajuda professional, es determinen els interessos i les necessitats dels mentorats per ajudar-los i detectar quines són les seves fortaleses i valors per potenciar-les al màxim.