20/6/2017
De conformitat a les previsions de l'article 206 del vigent Reglament d'organització i funcionament dels ens locals, cal fer constar que el redactat del text d'aquests acords no és definitiu fins que no s'aprovi l'acta per part del plenari de la Corporació.
L'objectiu de la reproducció de les actes mitjançant aquest sistema té un caràcter eminentment informatiu. De conformitat amb les previsions del vigent Reglament d'organització i funcionament dels ens locals, la forma ordinària d'acreditació dels actes i acords municipals és mitjançant una certificació administrativa expedida per la Secretaria de la corporació o funcionari autoritzat a tal efecte.
Ordre del dia
Acords adoptats
Per unanimitat s’acorda aprovar l’acta de la sessió extraordinària feta el dia 22 de juliol de 2016.
2.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL COMÚ DE LLEIDA SOBRE LA REGULARITZACIÓ DELS ELEMENTS CONSTRUCTIUS EN TERRENYS DE NATURALESA RÚSTEGA
Amb 4 vots a favor dels grups municipals Comú de Lleida i Crida per Lleida-CUP, 16 vots en contra dels grups municipals PSC, C’s, ERC-Avancem i PP i 6 abstencions del Grup Municipal de CiU, s’acorda rebutjar la proposta següent:
"Proposta d'esmenes a l'Ordenança de l'IBI de naturalesa rústega:
1r. Esmena d'addició de punt: IBI Rústic
6 bis. Tindran dret a una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’impost els béns rústics de les cooperatives agràries i d’explotació comunitària de la terra, en els termes establerts a la llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives.
2n. Esmena d'addició de punt: IBI Rústic
6 ter. D'acord a l'article 74.2 de la Llei d'Hisendes Locals TRLHL 2/2014 Els bens immobles de caràcter rústics tindran una bonificació en la quota íntegra equivalent a la diferència positiva entre la quota íntegra de l'exercici actual i la quota líquida de l'exercici 2016 multiplicada pel coeficient fixat per l'IBI rústic en l'article 4 de la present ordenança.
La durada màxima no podrà excedir de tres períodes impositius i tindrà efectivitat a partir de l'entrada en vigor de nous valors cadastrals de béns immobles d'una mateixa classe, resultants d'un procediment de valoració col·lectiva de caràcter general d'àmbit municipal.
3.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL COMÚ DE LLEIDA PER UN PLA INTEGRAL DE CIUTAT-PLA DE LA MOBILITAT I URBANISME AMABLE
Per unanimitat s’acorda aprovar la proposta següent:
1r. L’Ajuntament de Lleida tindrà en compte i prioritzarà en totes les actuacions d’urbanització futures una racionalització de l’espai públic. Efectuant actuacions de forma integral que contemplin en tots els casos l’ús de la bicicleta, ampliació de zones per a vianants, desincentius de l'ús del vehicle privat, foment del transport públic i ampliació d’arbrat i ombres.
2n. L’Ajuntament de Lleida impulsarà la racionalització de l’aparcament disponible per a vehicle privat. Recuperant espai públic per a l’ús de vianants, ampliant la xarxa de pàrquings dissuasoris a barris i millorant la connectivitat amb el transport públic i amb la xarxa de carrils bici.
3r. Es redactarà un projecte per la complerta pacificació del centre històric a mitjà termini, prioritzant els recorreguts a peu, el transport públic i la bicicleta, reduint el trànsit de vehicle privat de pas i fomentant el desenvolupament residencial de qualitat, el comercial i de lleure en tot el cas antic.
4t. L'Ajuntament fomentarà de forma decidida la bicicleta i els desplaçaments a peu mitjançant la creació de nous circuits segurs, i l'extensió de carrils bici a tota la trama urbana. S'incrementaran el nombre d’aparcaments per a bicicletes en la xarxa de carrils bicis i en els edificis municipals i s'optimitzarà el temps dels semàfors tant per vianants com per ciclistes, amb especial atenció en aquells amb proximitat a centres sanitaris, escolars i habituals de gent gran o de persones amb mobilitat reduïda.
5è. L'Ajuntament seguirà implantant les Zones 30km/h a les vies secundàries de la ciutat, amb especial atenció a les zones periurbanes, als accessos de zones escolars i on la presencia d’espais cívics i de dotacions així ha faci necessari.
6è. Els serveis tècnics de l'Ajuntament elaboraran un Pla de voreres, per tal d’ampliar aquelles voreres del carrers que sigui necessari, d’acord amb la planificació de mobilitat, les normatives vigents i les peticions dels veïns. S'establirà en aquest sentit, un pla pressupostari i d'intervenció a mitjà termini. Es tindran en compte solucions com la plantació de nou arbrat i enjardinament, reducció de l’espai destinat a l’aparcament de vehicles privats o la vianalització dels carrers.
7è. L'Ajuntament destinarà el sòl públic previst al planejament urbanístic per crear zones verdes i d’esbarjo a la ciutat, incrementant decididament les plantacions arbòries i arbustives, fomentant la creació de jardins esglaonats amb arbres que absorbeixin el soroll, per millorar tant la contaminació acústica com l’ambiental.
8è. L’Ajuntament de Lleida, juntament amb l’Administració General de l’Estat, de la Generalitat, els propietaris dels terrenys i els industrials que hi operen, redactarà un Pla de regeneració i manteniment de polígons industrials amb especial atenció a les necessitats urgents de reparació de les principals vies del polígon Industrial del Segre. En aquest sentit es prepararà un pla pressupostari d’intervenció a mitjà termini.
9è. L’Ajuntament de Lleida prepararà un pla de millora dels camins de l’Horta de Lleida. Tindrà en compte aspectes com la pavimentació adequada del camins de terra, ampliació de marges, creació de corredors per a vianants i bicicletes, millora de la seguretat i enllumenat públic. En aquest sentit es prepararà un pla pressupostari d’intervenció a mitjà termini.
4.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL COMÚ DE LLEIDA PER UN PLA INTEGRAL DE CIUTAT PER L’EFICIÈNCIA I LA SOSTENIBILITAT ENERGÈTICA
Amb 24 vots a favor dels grups municipals de Comú de Lleida, PSC, CiU, C’s, ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 2 abstencions del Grup Municipal del PP, s’acorda aprovar els punts següents:
1r. L'Ajuntament de Lleida incorpori sistemes de generació d’energies renovables on sigui tècnicament viable i sostenible econòmicament, amb la promoció de l’autoconsum.
2n. L'Ajuntament afavorirà la rehabilitació energètica dels edificis aprofitant programes com el Rehab+ amb incentius fiscals i amb l’adaptació de les normatives urbanístiques municipals, de manera que es permeti invasió de la via pública uns centímetres amb instal·lació de proteccions solars, espais intermedis i altres element d’estalvi energètic.
Amb 16 vots a favor dels grups municipals de Comú de Lleida, CiU, C’s , ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 10 abstencions dels grups municipals del PSC i PP, s’acorda aprovar el punt següent:
3r. L'Ajuntament de Lleida sol·licitarà formar part de la «Taula d’Impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya».
Amb 6 vots a favor dels grups municipals de Comú de Lleida, ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 20 vots en contra dels grup municipals PSC, CiU, C’s i PP s’acorda rebutjar el punt següent:
4t. L'Ajuntament realitzarà una campanya a la tardor de 2017, 2018 i 2019 de difusió massiva sobre la llei 24/2015. Aquesta campanya hauria de començar amb una convocatòria a totes les associacions interessades de la ciutat i amb la formació pertinent per tal es constitueixin com a punts d’informació. L’ajuntament destinarà els diners que rep la Paeria del fons de Pobresa Energètica de la Generalitat per realitzar auditories massives a llars vulnerables i a cobrir petites inversions en estalvi energètic a les famílies, en comptes de destinar-ho a pagar factures.
Per unanimitat s’acorda aprovar els punts següents:
5è. L’Ajuntament controlarà la despesa energètica dels edificis públics, implementant un PROTOCOL d’ús correcte del sistema de calefacció, refrigeració, i il·luminació, impulsant de campanyes de sensibilització pel bon ús de l’energia en els llocs de treball.
6è. L’Ajuntament encarregarà una avaluació i revisió de l’actual PAES com a diagnosi del Pla d’acció de l’energia sostenible i el clima (PAESC) que incorporarà la mitigació del canvi climàtic i preveu l’objectiu de reduir les emissions del 40% per a l’any 2030.
[...]
8è. Que es regulin les competències de l’Agenda de l’Energia de Lleida, que ha de dependre directament de l'Ajuntament de Lleida, per desplegar els acords adoptats.
Amb 6 vots a favor dels grups municipals de Comú de Lleida, ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP, 14 vots en contra dels grup municipals PSC, C’s i PP i 6 abstencions del Grup Municipal de CiU, s’acorda rebutjar el punt següent:
7è. L’Ajuntament de Lleida aplicarà el compliment estricte de l’Ordenança Municipal Reguladora de la incorporació de sistemes de captació d’energia solar per a usos tèrmics en el municipi de Lleida. Tanmateix, començaran els treballs per ampliar l’ordenança als sistemes de captació fotovoltaica i adequar el text actual als avenços tècnics.
5.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PP PER A LA IMPLANTACIÓ D’UN SERVEI DE BUS NOCTURN A LA CIUTAT DE LLEIDA
Amb 24 vots a favor dels grups municipals del PP, PSC, CiU, C’s, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 2 vots en contra del Grup Municipal d’ERC-Avancem, s’acorda aprovar la següent proposta:
L’Ajuntament de Lleida encomanarà a l’empresa concessionària del servei de transport urbà col·lectiu un estudi que contempli el model econòmic i tècnic per a la implantació d’un nou servei de transport urbà nocturn durant els caps de setmana i vigília de festius de tot l’any que connecti els diferents barris amb els centres d’oci de la ciutat de Lleida.
6.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PP PER A LA IMPLANTACIÓ D’UN PROGRAMA DE MILLORES ALS PARCS, JARDINS I FONTS PÚBLIQUES DE LA CIUTAT DE LLEIDA
Amb 18 vots a favor dels grups municipals del PP, PSC, C’s, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 8 abstencions dels grups municipals de CiU i ERC-Avancem, s’acorda aprovar la següent proposta:
1r. L’Ajuntament de Lleida procedirà a executar un programa de millora dels parcs, jardins i fonts públiques a la ciutat de Lleida amb l’objectiu de millorar l’aspecte, la qualitat estètica i ambiental d’aquests equipaments.
2n. L’Ajuntament de Lleida procedirà a la rehabilitació del mobiliari urbà de parcs i jardins així com de les zones de joc infantil degradades per actes vandàlics o pel ús inadequat dels mateixos, en la mesura de la disponibilitat pressupostària.
7.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PP PER A LA ADEQUACIÓ DE PLACES A LES ESCOLES BRESSOL DE LA CIUTAT DE LLEIDA
Amb 24 vots a favor dels grups municipals del PP, PSC, CiU, C’s, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 2 vots en contra del Grup Municipal d’ERC-Avancem, s’acorda aprovar el punt següent:
1r. L’Ajuntament de Lleida reajustarà l’oferta de les places d’infants de 0 a 3 anys de les Escoles Bressol Municipals, en el context de les necessitats d’escolarització per part de les famílies, sempre en el marc del manteniment dels estàndards de qualitat educativa de les instal·lacions, equipaments, serveis i personal altament qualificat, amb una oferta educativa d’excel·lència i amb l’objectiu de donar cobertura als barris amb més demanda de places.
Amb 18 vots a favor dels grups municipals del PP, PSC, C’s, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida, 2 vots en contra del Grup Municipal ERC-Avancem i 6 abstencions del Grup Municipal del CiU, s’acorda aprovar el punt següent:
2n. L’Ajuntament de Lleida en la mesura de la disponibilitat pressupostària i de les necessitats educatives del barri, reprendrà el projecte per a la construcció d’una nova Escola Bressol al barri de Cappont.
8.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CRIDA PER LLEIDACUP PER A LA REBUDA DE TEMPORERS A LA CAMPANYA AGRÀRIA
Amb 16 vots a favor dels grups municipals de Crida per Lleida-CUP, PSC, C’s i PP i 10 abstencions dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem i Comú de Lleida, s’acorda aprovar la següent proposta:
Que l’Ajuntament de Lleida faci cada any una recepció institucional al col·lectiu de persones temporeres a l’inici de la campanya de la fruita.
9.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CRIDA PER LLEIDACUP PER DEBATRE I DECIDIR LA GESTIÓ DEL SERVEI DE NETEJA VIÀRIA I RECOLLIDA DE RESIDUS
Amb 6 vots a favor dels grups municipals de Crida per Lleida-CUP, ERC-Avancem i Comú de Lleida i 20 vots en contra dels grups municipals de PSC, CiU, C’s i PP, s’acorda rebutjar la següent proposta:
1r. Que la Paeria realitzi un estudi amb dades concretes i que contempli les diferents sensibilitats, sobre el que suposa la gestió d’aquest servei de manera directa o en règim de concessió, que es posarà a disposició de les regidores i regidors un mes abans del ple que ha de decidir la gestió del servei.
2n. Que la decisió sobre el tipus de gestió del servei (directa o via concessió) es dugui a terme abans de finalitzar l’any en curs per assegurar que a decisió presa es pugui implementar de la manera mes eficient.
3r.Que en el cas que la Paeria es decideixi per la gestió directa d’aquest servei, es durà a terme, abans de finalitzar el gener del 2018, un pla de municipalització del de neteja viària i recollida de residus calendaritzat.
10.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CRIDA PER LLEIDACUP PER GARANTIR LA CELEBRACIÓ DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ
Amb 12 vots a favor dels grups municipals de Crida per Lleida-CUP, CiU, ERC-Avancem i Comú de Lleida i 14 vots en contra dels grups municipals de PSC, C’s i PP, s’acorda rebutjar la següent proposta:
1r. La Paeria emplaça a la Generalitat de Catalunya a què es comprometi de manera efectiva en la celebració del referèndum i que garanteixi que tots els mecanismes per dur-lo a terme es faran efectius malgrat, si fos el cas, l’oposició de l’Estat Espanyol.
2n. La Paeria manifesta el seu compromís ineludible amb la democràcia i la lliure determinació de les catalanes i catalans, per la qual cosa participarà activament en la realització d’aquesta consulta amb, entre d’altres, cedint els centres cívics i d’altres espais municipals per dur-la a terme si fos el cas.
11.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC-AVANCEM SOBRE PERSONES FUNCIONÀRIES MUNICIPALS QUE VAN PATIR LA REPRESSIÓ FRANQUISTA
Amb 24 vots a favor dels grups municipals de ERC-Avancem, PSC, CiU, C’s, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 2 abstencions del Grup Municipal del PP, s’acorda aprovar la següent proposta:
1r. Iniciar els tràmits per a l’elaboració d’un treball de recerca que ajudi a identificar totes aquelles persones funcionàries municipals que van patir la repressió franquista.
2n. Restituir la dignitat de totes aquelles persones funcionàries municipals que es pugui determinar que van ser víctimes del franquisme.
3r. Donar compte a les famílies d’aquestes persones del rescabalament de la dignitat dels seus familiars.
12.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC- AVANCEM PER INICIAR EL PROCÉS D’AVALUACIÓ DE L’ANTIC PROJECTE EDUCATIU DE CIUTAT
Per unanimitat s’acorda aprovar la següent proposta:
1r. Iniciar el Procés d’avaluació de l’antic Projecte Educatiu de Ciutat
2n. Redactar, sota la coordinació de la Regidoria d’Educació, un nou Projecte Educatiu de Ciutat.
3r. Iniciar un procés participatiu al més ampli i transversal possible per a la redacció d’aquest nou Projecte Educatiu de Ciutat.
4t. Definir d’un pla de treball que pauti el procés participatiu i establir un calendari que permeti la seua redacció i aprovació definitiva en el termini marcat.
5è. Fixar la tardor de 2018 com a límit de la seua presentació davant de la Comissió Informativa corresponent i, posteriorment, el Ple per a la seua aprovació.
13.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC-AVANCEM SOBRE COMPLIMENT D’ACORDS, MOCIONS I PROPOSTES DE RESOLUCIÓ
Amb 12 vots a favor dels grups municipals de ERC-Avancem, CiU, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 14 vots en contra dels grups municipals del PSC, C’s i PP, s’acorda rebutjar els punts següents:
1r. Elaborar, redactar i endegar el debat, per tal de poder aprovar, si s’escau, durant l’any 2017 el Pla Estratègic Municipal de l’Esport, com també el del comerç i el de la cultura.
[...]
7è. Donar compliment a totes i cadascuna de les mocions que s’han aprovat en el ple. Per tal de poder comprovar el seu grau de compliment, s’elaborarà un informe per part del Govern, que es presentarà a la comissió propera de la transparència, on es detalli l’estat d’execució de totes i cadascuna de les mocions aprovades, així com, les raons per la seva no implementació, si és el cas.
8è. Donar compliment, en els propers mesos de l’any en curs, totes i cadascuna de les Propostes de Resolució que s’han aprovat en les comissions i estiguin pendents de realització. Per tal de poder comprovar el seu grau de compliment, s’elaborarà un informe per part de la presidència de cada comissió, a presentar a la propera sessió de la comissió corresponent, on es detalli l’estat d’execució de totes i cadascuna de les propostes de resolució aprovades, així com, les raons per la seva no implementació, si és el cas.
Amb 22 vots a favor dels grups municipals de ERC-Avancem, PSC, CiU, Crida per Lleida-CUP, PP i Comú de Lleida i 4 abstencions del Grup Municipal de C’s, s’acorda aprovar els punts següents:
[...]
2n. Emprendre les accions necessàries per tal d’enllestir la revisió del POUM, per tal de poder aprovar, si s’escau, durant l’any 2017 el nou Pla d’Ordenació Urbana de Lleida.
3r. Endegar el debat, un cop efectuat el treball de camp, per tal de poder aprovar, si s’escau, la revisió del Pla de mobilitat de la ciutat.
4t.Endegar el debat, un cop efectuat el treball de camp, per tal de poder aprovar, si s’escau, durant l’any 2017 el Pla d’Usos de l’Horta de Lleida.
5è. Reiniciar el procés participatiu per a la redacció del nou Reglament de Participació ciutadana.
6è. Iniciar els treballs per a l’adequació als principis acordats en la Declaració institucional per la compra pública ètica i sostenible (i recollits en successives mocions al respecte aprovades) de la normativa municipal, ajustant-hi el Plec de clàusules administratives generals de contractació aplicables als contractes d'obres i instal·lacions i als de concessió d'obres públiques i el Plec de clàusules administratives generals de contractació aplicables als contractes de serveis, de subministraments, a altres contractes administratius i als privats.
[...]
14.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE C’s PER LA FIRMA DE CONVENIS ENTRE AJUNTAMENTS AL VOLTANT DE LLEIDA
Amb 14 vots a favor dels grups municipals de C’s, PSC i PP, 6 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 6 abstencions del Grup Municipal de CiU, s’acorda aprovar la següent proposta:
1r. Fomentar l’intercanvi d'actes culturals, turístics, esportius i gastronòmics entre tots els ajuntaments del voltant de la ciutat de Lleida.
2n. Realitzar convenis per difondre la programació artística amb els ajuntaments que estiguin interessats, tant de Catalunya com d'Aragó.
3r. Aprofitant que la direcció artística la gestiona directament l'Ajuntament, difondre tota la programació artística en els ajuntaments del segon punt. Especialment disposar d'aquesta programació en les dues llengües oficials, el català i el castellà.
4t. Oferir packs de visites a preus atractius, per exemple "packs culturals'' i / o packs gastronòmics", que es difondran en tots els consistoris.
5è. Convidar a reflectir tots aquests continguts en una signatura amb els alcaldes deis municipis, amb l'objectiu de promocionar i difondre els acords.
15.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE C’s PER AVANÇAR LLEIDA CAP A UNA SMART-CITY
Amb 14 vots a favor dels grups municipals de C’s, PSC i PP, 8 vots en contra dels grups municipals de CiU i Comú de Lleida i 4 abstencions dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP, s’acorda aprovar el punt següent:
1r. Licitació de punts d’accés Wi-Fi en els llocs més coneguts i freqüentats de Lleida (com la Pla9a Sant Joan, la pla9a Ricard Vinyes, la plaça de la Catedral, la Seu Vella, Museus, Biblioteques, Centres Cívics, Auditoris, Conservatori, Castell de Gardeny, Pavellons, etc...) a operadors de telecomunicacions per donar compliment a la legislació vigent en matèria de telecomunicacions.
Amb 14 vots a favor dels grups municipals de C’s, PSC i PP, 6 vots en contra del Grup Municipal de CiU i 6 abstencions dels grups municipals d’ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida, s’acorda aprovar el punt següent:
[...]
5. Avançar en la implantació de l'enllumenat LED a tota la ciutat, respectant el projecte que s’està desenvolupant.
[...]
Amb 16 vots a favor dels grups municipals de C’s, PSC, PP i Comú de Lleida, 6 vots en contra del Grup Municipal de CiU i 4 abstencions dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP, s’acorda aprovar els punts següents:
2n. Aprofitar el portal Wi-Fi per donar informació de la ciutat, ofertes, promoc ions, actes culturals i esportius, oferir notícies del comerç i la ciutat en general. Així com promocionar els punts d'accés Wi-Fi en els comerços de la ciutat, oferint informació sobre els mateixos.
3r. Implementar els primers passos de vianants amb llums LED en els punts amb més risc d'atropellaments i estadísticament més perillosos, amb l'objectiu d'implementar millores en la seguretat viaria.
4. Incrementar els punts de càrrega de vehicles elèctrics de la ciutat, ja que cada vegada són més els vehicles híbrids i elèctrics que circulen per ella.
[...]
6. Sol·licitar l'adhesió de Lleida a la "Xarxa espanyola de ciutats intel·ligents; per intercanviar experiències i treballar conjuntament en un model de gestió sostenible i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. I de traslladar aquesta proposta d'aprovació en el pròxim ple ordinari de l'Ajuntament de Lleida.
7. Fixar una partida econòmica en els pròxims pressupostos municipals amb l'objectiu d'implementar les mesures previstes del primer al sisè punt d'aquesta proposta.
16.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE C’s PER PROMOCIONAR LA SELECCIÓ ESPANYOLA DE FUTBOL A LLEIDA
Amb 14 vots a favor dels grups municipals de C’s, PSC i PP i 12 vots en contra dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida, s’acorda aprovar la proposta següent:
1r. Petició formal a la Real Federació Espanyola de Futbol i altres organismes responsables perquè la Selecció Espanyola de Futbol o la Selecció Espanyo de Futbol Sub-21 jugui un partit al Camp d'Esports municipal de Lleida.
2n. Cedir el terreny del Camp d'Esports municipal de Lleida a la Selecció Espanyola amb motiu del partit, el dia i hora convingut.
3r. Fixada la data i hora del partit, fer-ne la màxima difusió a través dels canals de comunicació municipals i animar als comerços i entitats de Ia ciutat a difondre-ho.
4t. A fi de promocionar la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la Humanitat, realitzar per part de la Regidoria de Promoció de la Ciutat i del Turisme i la Regidoria d'Esports, la presentació de l'esdeveniment al Turó i organitzar una visita deis jugadors de la Selecció al monument durant el dia o dies del partit.
17.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CiU EN DEFENSA DE L’ÚS PREFERENT DEL CATALÀ A L’AJUNTAMENT DE LLEIDA
Amb 12 vots a favor dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 14 vots en contra dels grups municipals del PSC, C’s i PP, s’acorda rebutjar la següent proposta:
1r. Que l’Ajuntament de Lleida ratifiqui el seu compromís amb la llengua, de manera que el català sigui i continuï sent la llengua d’ús preferent a la Paeria.
2n. L’Ajuntament de Lleida manifesta que, en el context de la normativa vigent, considera innecessària la modificació del Reglament d’usos lingüístics a la Paeria.
3r. L’Ajuntament de Lleida, donant compliment a la recomanació més concreta feta pel Síndic de Greuges de Catalunya, emprarà la llengua catalana en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català.
4t. L’Ajuntament de Lleida prendrà les mesures necessàries perquè la informació complementària dels senyals de trànsit estigui en llengua catalana, d’acord amb les recomanacions emeses a tal efecte per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
5è. Que la Paeria renovi el seu compromís amb la normalització de la llengua catalana i en el seu ús preferent en el si de la institució i en la relació amb totes les lleidatanes i tots els lleidatans.
6è. Que l’Ajuntament de Lleida apliqui aquells articles previstos des de l’any 1998 a la Llei de política lingüística, com l’article 30.1, pel qual l’ajuntament i les empreses concessionàries de la Paeria, incloses en les activitats, en esdeveniments i en equipaments municipals, només poden vendre productes etiquetats en català o l’article 35.2 sobre publicitat a la via pública.
7è. Que no es dugui a terme cap modificació del Reglament d’Usos Lingüístics i que s’aturi el procés que s’està duent a terme de bilingüització impulsat pels grups municipals del PSC, C’s i PP a la Paeria.
18.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CiU PEL COMPLIMENT DELS ACORDS APROVATS EN EL SI DE L’AJUNTAMENT DE LLEIDA
Amb 12 vots a favor dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 14 vots en contra dels grups municipals del PSC, C’s i PP, s’acorda rebutjar la següent proposta:
1r. Que l’Ajuntament de Lleida a través de la seva pàgina web principal faci pública, i actualitzi mensualment, la relació d’acords aprovats, de precs i/o propostes de resolució assumits en comissió o en sessió plenària, que inclogui la data d’aprovació i els terminis d’execució previstos i/o el compliment dels mateixos, així com un breu resum de l’acord, des de l’inici del mandat el juliol de 2015 fins a l’actualitat. A la vegada hi haurà de figurar el grup proposant i el resultat de les votacions, en cas que es produeixin.
2n. Que l’Ajuntament de Lleida a través de la seva pàgina web principal faci publiqui aquelles reclamacions que s’han presentat davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), així com el grup municipal que ha interposat la reclamació, l’estat de les mateixes, el resultat i resolucions d’aquestes reclamacions i el grau de compliment. Tot això, des de l’inici del mandat fins a l’actualitat i amb actualització mensual.
3r. Que l’Ajuntament de Lleida, a través de la seva revista publiqui mensualment la relació d’acords aprovats, de precs i/o propostes de resolució assumits en comissió o en sessió plenària, que inclogui la data d’aprovació i els terminis d’execució previstos i/o el compliment dels mateixos, així com un breu resum de l’acord, a partir de l’aprovació d’aquest acord. Que a més, hi figuri el grup proposant i el resultat de les votacions, en cas que es produeixin.
4t. Que els presidents de les diferents comissions informatives incloguin a l’ordre del dia, mensualment, un punt destinat a informar als grups municipals sobre el grau d’execució, les actuacions iniciades, les incidències, i en el seu cas, els motius de no compliment de les mocions i propostes de resolució i precs aprovats.
5è. Que l’Ajuntament de Lleida informi a través dels plafons informatius dels diferents centres cívics de la ciutat d’aquelles propostes presentades i aprovades dels diferents grups municipals que afectin al barri, així com l’estat d’execució de les mateixes.
19.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CiU PER IMPULSAR UN FONS D’AJUTS I BONIFICACIONS EN LES VARIACIONS DE L’IMPOST BÉNS IMMOBLES DE CARÀCTER RÚSTIC I L’ELABORACIÓ DE LES PONÈNCIES DE VALORS PROPIS PER A DETERMINAR
Amb 12 vots a favor dels grups municipals de CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 14 vots en contra dels grups municipals del PSC, C’s i PP, s’acorda rebutjar la següent proposta:
1r. Que l’equip de govern municipal de l’Ajuntament de Lleida doni compliment a la moció presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida en el ple de juliol de 2016 i que va ser aprovada per unanimitat i es faciliti un punt d’informació i assessorament gratuït als interessats i/o afectats com a conseqüència de l’actualització cadastral.
D’ofici l’Ajuntament de Lleida procedirà a actualitzar aquells valors cadastrals que no s’ajustin a la realitat de les valoracions reals. A tal efecte, durà a terme totes les accions necessaris per rescabalar dels danys i perjudicis als veïns afectats.
2n. Que l’Ajuntament de Lleida, en les properes ordenances fiscals, contempli que els béns immobles de naturalesa urbana ubicats a l’Horta, Sucs i Raimat gaudeixin d’una reducció de la quota íntegra de l’impost, donat que, en aquests immobles, hi concorren les condicions exigides per l’article 74.1 de la Llei d’Hisendes Locals. Aquesta bonificació haurà de compensar l’excés de tributació que pateixen els veïns i veïnes de l’Horta, Sucs i Raimat conseqüència d’aquesta actualització cadastral però també per la mancança de serveis que tenen.
3r. Que s’insti a l’Estat i a l’Oficina del Cadastre a que elabori les ponències de valors propis de les construccions en sòl rústic tant d’ús agrari, com ramader, forestal o residencial a fi i efecte que tothom pagui els impostos pel valor real dels seus béns.
4t. L’Ajuntament de Lleida es compromet que en cap cas es dugui a terme revisions de liquidacions d’IBI dels últims anys com a conseqüència d’aquesta actualització cadastral.
20.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PSC SOBRE L’HORTA DE LLEIDA, UN PULMÓ VERD ESTRATÈGIC PER A LA CIUTAT
Amb 14 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s i PP, 4 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 8 abstencions dels grups Municipals de CiU i Comú de Lleida, s’acorda aprovar els següents apartats del 1r. punt:
1r. Instar al Govern de la Generalitat:
En l’àmbit de les infraestructures:
A) A participar econòmicament en la redacció, execució i finançament del programa HORTOS.
[...]
C) Organitzar les línies del transport públic interurbà regulars i a la demanda perquè donin cobertura a les zones habitades de l’horta, senyalitzant les parades i informant als usuaris del servei.
Amb 16 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s, PP i Comú de Lleida, 4 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 6 abstencions del Grup Municipal de CiU, s’acorda aprovar els següents apartats del 1r. punt:
Instar al Govern de la Generalitat:
En l’àmbit de les infraestructures:
[...]
B) Assegurar el funcionament de les Escoles de Rufea, Llívia i Butsènit que formen part de la ZER Horta de Lleida, donant-ne suport i visibilitat i posar en marxa una escola de capacitació i de foment de l’emprenedoria agrària a l’Horta de Lleida.
[...]
En l’àmbit de la custòdia del territori
D) Revisar la normativa urbanística de caràcter general, amb motiu de la tramitació de la nova Llei de territori, en fase d’Avantprojecte aprovat, per a permetre la reconstrucció, reforma i ampliació dels habitatges familiars preexistents en l’Horta, quan exerceixen funcions de vigilància i control del territori o quan siguin necessaris per al desenvolupament, la transformació o la consolidació de l’activitat productiva de caràcter agrícola del territori.
Al mateix temps, revisar la normativa urbanística de caràcter general per a potenciar el reciclatge de les construccions existents, així com la preservació del paisatge.
E) Desenvolupar mesures legislatives, a través del projecte de llei del Sol de l’Ús Agrari, que desincentivin l’abandonament de terres agràries i facilitin als agricultors l’accés a les terres no conreades.
F) Augmentar la dotació dels efectius dels mossos d’esquadra que patrullen per l’horta de Lleida i incorporar altres actuacions complementàries en matèria de seguretat.
En l’àmbit de la producció i comercialització agrària,
G) Impulsar els circuits curts de comercialització i la producció de proximitat.
H) Crear figures de mediació per actuar sobre els marges de comercialització dels productes agraris.
I) Incentivar projectes d’innovació i desenvolupament agrari en espais periurbans amb finques i programes pilot d’experimentació en cultius i transformació del producte.
Amb 14 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s i PP, 4 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 8 abstencions dels grups municipals de CiU i Comú de Lleida, s’acorda aprovar els següent apartat del 2n. punt:
2n. Així mateix, instar al Govern de l’Estat,
En l’àmbit de les infraestructures:
A) Assegurar la dotació i periodicitat dels serveis de correus en l’àmbit rural.
Amb 14 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s i PP, 6 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i Comú de Lleida i 6 abstencions dels Grup Municipal de CiU, s’acorda aprovar els següent apartat del 2n. punt:
Així mateix, instar al Govern de l’Estat,
[...]
B) A participar econòmicament en la redacció, execució i finançament del programa HORTOS.
Per unanimitat s’acorda a provar el punt següent:
3r. Comunicar aquesta resolució als Governs de la Generalitat i de l’Estat, així com als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i de les Corts Generals.
21.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PSC SOBRE LA SITUACIÓ DE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA I PROPOSTES DE MILLORA
Amb 16 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s, PP i Comú de Lleida, 4 vots en contra dels grups municipals d’ERC-Avancem i Crida per Lleida-CUP i 6 abstencions del Grup Municipal de CiU, s’acorda aprovar la proposta següent:
Instar a la Generalitat de Catalunya la millora de l’atenció primària de les condicions generals necessàries següents:
1r. Increment significatiu de l’assignació pressupostària per a l’atenció primària (tendir a les recomanacions internacionals que situen la despesa adequada en atenció primària en almenys un 20% de la despesa sanitària). Passar del 16% actual al 20-25% seria ideal.
2n. Plans d’estabilització del personal i polítiques de contractació que posin fi a la precarietat laboral. Eradicant la precarietat laboral en els nous contractes.
3r. Optimitzar l’estructura organitzativa de l’ICS. Cal evolucionar cap a una estructura de gestió més flexible, participativa i descentralitzada. Descentralitzant les decisions i apostant per la participació dels professionals en l’establiment dels objectius i en l’organització de la feina.
4t. Millorar i augmentar els temps de dedicació als pacients: amb més professionals o amb més hores per part dels metges que estiguin disposats a fer-les.
5è. Facilitar i promoure l’accés a la formació mèdica continuada degudament acreditada.
6è. Equiparar, pel que fa a retribucions, l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a la resta d’especialitats. El sou base dels residents de medicina de família és actualment menor.
7è. Disposar de pressupostos reals i ajustats a les necessitats de la població assignada (nivell socioeconòmic i patologies).
8è. Dotar d’autonomia els EAP per gestionar el pressupost. El pressupost s’ha d’assignar directament a l’equip, no a les gerències territorials amb integració hospitalària, en el cas de l’ICS, ni als consorcis hospitalaris. Els EAP de consorcis sanitaris públics són captius dels grans hospitals que absorbeixen el seu pressupost. Elecció dels directors dels EAP per part dels professionals. Els directors han de ser líders acceptats i no haurien de deslligar-se de l’assistència.
22.- PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DEL PSC PER LA QUALITAT I EL FINANÇAMENT DE L’EDUCACIÓ
Amb 18 vots a favor dels grups municipals del PSC, C’s, Crida per Lleida-CUP, PP i Comú de Lleida i 8 vots en contra dels grups municipals de CiU i ERC-Avancem, s’acorda aprovar la següent proposta:
1r. L'Ajuntament de Lleida insta al Govern de la Generalitat a garantir un finançament estable, d’almenys un període de 4 anys, per a tots aquests serveis educatius que esdevenen fonamentals per a la ciutadania i per a la garantia del dret a l’educació
2n. L’Ajuntament insta al Govern de la Generalitat al compliment dels compromisos concrets de finançament suficient, d'acord amb els que estaven vigents abans de l'esclat de la crisis econòmica i que s'adreçaven al sosteniment i finançament dels programes; d'educació infantil de primer cicle, els ensenyaments artístics, escola de música, conservatori i ensenyaments d'arts plàstiques i disseny, l'oficina municipal d'escolarització , així com convocar de nou la línia de subvencions per al foment de les activitats extraescolars, per a la millora de la cohesió social i la igualtat efectiva d’oportunitats.