Solars vius: transformació temporal d'espais urbans al Centre Històric
El Centre Històric de Lleida ha estat l’escenari principal de la vida urbana a la nostra ciutat. Des del seu posicionament topogràfic clau, entre el turó de la Seu i el Riu, s'han anat succeint èpoques de construcció, destrucció cícliques; com l’establiment de la primera universitat de la Corona d’Aragó: l’Estudi General, els setges de la guerra dels Segadors i posterior fortificació i militarització de 19 hectàrees al voltant de la Seu convertida en Caserna per Felip V. Les construccions modestes i sobre ocupades del barri del Canyeret i les mesures urbanístiques del Primer Ajuntament democràtic, han anat configurant l’estat actual del barri.
El 21% de les edificacions estaven en estat ruïnós i es van enderrocar, per mesures de seguretat alguns d’aquests edificis, comptabilitzant-se més d’una trentena de solars buits.
La normativa urbanística preveia la obligació de tancar els solars amb tanques metàl·liques mentre no s'iniciaran les obres. Indirectament es va generar un nou focus de problemes donat que s’hi acumulava brutícia, runes i actituds incíviques a causa de l’amagatall que oferien.
Donades les dificultats econòmiques que no feien preveure la construcció immediata en aquests solars, i per tal d’aturar la degradació física i social que comportaven aquests buits urbans, es plantejà el projecte de SOLARS VIUS. Un projecte multidimensional que demanava la col·laboració entre veïns, associacions, Administració, empreses, propietaris particulars i ciutadans en general per reconduir la regeneració de l’àmbit primigeni de Lleida.
Es va proposar la reutilització d’aquests nous espais d’una forma temporal i amb diferents usos que tornessin a activar el barri. L'economia de recursos no es renyeix amb l'imaginari de solucions capaces d'aturar la degradació física. En els contractes de cessió temporal que porten a terme entre Ajuntament i propietaris queda pal·lessa la temporalitat limitada.
L’obertura d’aquest nous espais havia d’anar acompanyada d’una programació d’activitats constant que dinamitzessin el barri.
Les propostes del nous usos es recollien a través de diferents plataformes destinades a la participació ciutadana. Des de reunions amb les associacions, grups de població o enquestes via internet. Tot plegat, es va coordinar des de l’EMU amb la intenció d’establir una nova relació entre els diferents agents i una nova identitat pel barri.
Notícies relacionades: