Presentació
Enguany es compleixen cent anys del naixement de Jaume Magre i Servet, qui fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, director de l’Aliança Francesa i de la Petite Gallerie i, sobretot, el polític –la persona, podríem dir sense equivocar-nos- que més ha influït en el desenvolupament cultural de Lleida després de la Guerra Civil.
Magre ha estat reconegut en vida i després que ens deixés. Va rebre la Creu de Sant Jordi (sol·licitada a iniciativa popular), la Medalla d’or de la ciutat de Lleida, a més dels homenatges que es van organitzar després de la seva mort. És a dir, aquest any 2024 dedicat a la figura de Jaume Magre no vol ser una reparació, perquè no és necessària, sinó que és una oportunitat, la de tornar a recuperar els valors dels que Jaume Magre havia fet bandera al llarg de la seva vida: el respecte, el compromís, la tolerància, la generositat, perquè això és el que necessita la societat, recuperar els valors de convivència, de cultura i de respecte que van ser la divisa del polític cerverí.
És imprescindible vincular la figura de Magre a la cultura francesa i al model educatiu que ell sempre destacava: ensenyar a pensar, en contraposició al paradigma franquista d’ensenyar a memoritzar coneixements de forma rutinària. Aquesta voluntat d’ensenyar a pensar, a sentir, a gaudir de la cultura, a conviure en la tolerància, forma part fonamental d’allò que volem compartir i recordar en el centenari de Jaume Magre i Servet. El desig és, en conseqüència, ajudar la societat lleidatana a enfortir els seus principis, els valors de convivència i la seva riquesa cultural a partir de l’exemple de qui ha estat un dels seus ciutadans més estimats.