Eix 2. Imatge, projecció i promoció de la ciutat https://www.paeria.cat/ca/serveis/pacte-social-per-lleida/actuacions/accions-fetes/eix-2-imatge-projeccio-i-promocio-de-la-ciutat https://www.paeria.cat/@@site-logo/barra-logo.jpeg
Eix 2. Imatge, projecció i promoció de la ciutat
- Cultura i lleure responsables. Projectar activitats culturals, de lleure i oci amb principis de responsabilitat, alineats amb els d’igualtat i diversitat. Foment d’una cultura saludable i conciliadora amb horaris de descans i de vida en família. Treballar col·laborativament amb altres regidories en aquesta línia, com Joventut, Educació o Serveis Socials
Accions en curs
- Crear un Observatori sociolaboral amb la participació de les parts implicades en tot el procés: anàlisi, diagnosi, difusió i implementació de mesures. Es podria buscar finançament en els ajuts dels plans dels fons econòmic europeu
- Establir i dur a terme polítiques d’integració en el mercat laboral per a les persones en situació de vulnerabilitat (persones amb discapacitat, joves, persones de + de 55 anys, persones immigrades, col·lectiu LGTBI, persones amb el VIH i dones en situació de vulnerabilitat, entre altres). I incloure, també, les persones que arran de la COVID-19 hagin pogut perdre la feina i necessitin formació i acompanyament per una reubicació en el mercat laboral.
Més informació
- Web de l’Institut Municipal d’Ocupació
- L’IMO insereix prop de 1.500 persones el 2020 malgrat la situació de pandèmia
- El programa Treball als Barris assoleix la inserció al mercat laboral de 124 persones al Centre Històric i a Magdalena-Noguerola
- L’IMO ofereix diversos tallers al Saló FormaOcupa per millorar les oportunitats laborals
- Dotar la ciutat d’un Pla Estratègic per establir un catàleg de feines que el mercat laboral en un futur pròxim pugui necessitar, podria anar lligat al projecte Voliana que l’IMO ja està duent a terme (Pla Estratègic Territorial). Amb l’objectiu de crear ocupació de qualitat, reconvertir feines que deixaran d’existir i fer front al possible creixement d’atur, derivat dels inevitables canvis tecnològics i digitals que estan per venir, es podria crear aquest catàleg de feines en perill de transformació, extinció i substitució a Lleida
Més informació
- Fomentar programes de formació i ajuda per a la digitalització de la petita i mitjana empresa de la nostra ciutat
- Continuar i intensificar la participació dels sindicats sotasignats en els programes formatius que es duen a terme a l’IMO
Més informació - Fomentar noves metodologies d’orientació a partir de la col·laboració entre persones desocupades, entitats, empreses, cooperatives, entitats del tercer sector, emprenedors per al rellançament de les empreses vinculades al territori i el foment de l’ocupació i l’autoocupació.
- La responsabilitat social es refereix al compromís o obligació dels membres d’una societat, ja sigui individualment o en grup, tant entre sí com per la societat en el seu conjunt. Ser socialment responsable no només significa complir plenament amb les obligacions jurídiques, sinó també anar més enllà, invertint en el capital humà i en les relacions que operen amb l’entorn i amb la societat.
Més informació
- Dur a terme el seguiment i l’avaluació del Pla Municipal de Responsabilitat Social de la ciutat de Lleida amb la participació dels sindicats sotasignats per poder promoure i defensar els drets de les persones treballadores.
- Els sindicats signants estaran presents al Consell Municipal de persones amb discapacitat, per poder col·laborar i desenvolupar alguns dels eixos i objectius del pla.
- Integració laboral de les persones amb diversitat funcional: exigir el compliment d’aquesta quota segons la normativa legal en les empreses subministradores, subcontractes, licitacions, etc.
- Exigir que es compleixi la quota fixada per a persones amb diversitat funcional a les mateixes Fundacions i/o Associacions d’atenció a persones amb discapacitat, que tenen els serveis contractats amb l’Ajuntament, i fiscalitzar els centres especials de treball que algunes fundacions controlen.
Més informació - La cultura és un dels pilars bàsics de la nostra societat que cal posar a l’abast de tothom perquè crea esperit crític, fomenta la creativitat i contribueix al benestar emocional de la ciutadania. Això la converteix en una eina fonamental per a la cohesió social i la salut que hem de situar com a element distintiu de Lleida.
Més informació - Garantir l’accés a la cultura. La democratització de la cultura és un pas necessari per a l’exercici dels drets culturals de la ciutadania. Cal desenvolupar una política de preus socials, difusió de l’activitat cultural i descentralització de les activitats per fer-la arribar a la majoria de la població de la nostra ciutat.
- Treball en pro de la igualtat. Volem una societat que vetlli per la igualtat d’oportunitats i que eduqui en el respecte a la diversitat. Cal visibilitzar i reconèixer el treball cultural i artístic de les dones, les persones LGTBIQ+ i del tercer sector en tots els esdeveniments culturals on sigui possible. Proposem, si cal, la discriminació positiva dels col·lectius oprimits i amb menys visibilitat, per tal d’assolir una acció cultural on hi siguin presents.
- Accessibilitat als equipaments i espais culturals. Treballarem per garantir l’accessibilitat als espais culturals de tota la ciutadania, perquè les persones amb discapacitat física, sensorial o intel·lectual puguin gaudir-ne i ser-ne partícips.
- Cura del Medi Ambient. Tenir cura en totes les activitats i en el funcionament dels equipaments culturals del medi ambient aplicant polítiques i accions que afavoreixin un desenvolupament sostenible, ecològica i responsable amb el medi. Alineament amb els ODS de l’agenda 2030
- Cultura per a la infància i la joventut. Potenciar el vessant educatiu de la cultura apropant-la als infants i joves. Dissenyar programacions per estimular els hàbits de participació en les diferents expressions d’arts en viu o visuals, per educar en el present i crear públics per a l’endemà.
- La mediació municipal en la gestió dels conflictes esportius, sobretot, en l’àmbit de l’esport base ha de contribuir a la millora de la convivència, respecte i educació en valors.
- Continuar donant suport a l’esport femení en tots els nivells i eliminar les desigualtats de gènere existents en l’esport. En determinats barris és més complicat motivar les noies a fer activitat física i esport
- Potenciar la xarxa d’itineraris saludables. Aprofitar que la feina està feta per revitalitzar-ho i crear rutes esportives per llocs d’interès cultural a Lleida
- Dissenyar un pla d’acció a partir de les necessitats detectades
- Millora d’instal·lacions esportives de la ciutat per posar-les a l’abast de la ciutadania
- Possibilitar la participació, mitjançant clàusules als nous convenis, de noies i nois i joves a clubs esportius
- Donar suport a les associacions, clubs i entitats amb finalitats esportives per fomentar-ne l’associacionisme, especialment en aspectes normatius.