El programa Pacte Social

Estructura la seva acció en un seguit d’actuacions concretades en 7 eixos estratègics:

. Lleida, ciutat del Bon govern

 

La comunicació amb l’administració ha de ser propera, millorant les eines que permetin la qualitat d’un servei inclusiu, i que s’adaptin a les necessitats de tots els ciutadans i ciutadanes. Ampliar el ventall de llengües al web de l’ajuntament pels nouvinguts, tot mantenint el foment de l’ús de la llengua catalana.

Afavorir la participació ciutadana, perquè els lleidatans puguin interactuar i influir en la gestació i desenvolupament de projectes de ciutat. Reforçar les figures d’intermediació social i promoure la interculturalitat en àmbits diversos.

Desenvolupar i millorar aplicacions a nivell de seguretat i emergència en els dispositius mòbil, les relacionades amb el transport urbà... sempre tenint en compte les persones amb capacitats funcionals diferents i especial cura en les persones grans.

Treballar per una ciutadania amb cohesió social, prioritzant el comerç de proximitat, promovent plans amb fiscalitat “bonificada” i facilitant la mobilitat urbana a persones amb situació vulnerable o d’atur.

 

. Lleida ciutat segura i cívica

 

El civisme és clau perquè simbolitza l’estima per l’entorn i l’orgull de ser on som.

Volem desenvolupar i participar en la comissió pel civisme i la convivència.

Crear una xarxa de mediadores i mediadors, que puguin intervenir en cada  barri per resoldre conflictes.

 

 

Elaborar un programa pels centres educatius, de pràctiques cíviques. així com la creació d’un concurs per assolir la millor proposta cívica.  Fer una crida a la participació de la gent jove de la ciutat.

Crear itineraris nocturns segurs, eliminant zones fosques i creant punts de seguretat. Recolzar aquesta mesura incrementant el transport col·lectiu, tot garantint la seguretat dels conductors/es.

 

 

. Lleida ciutat saludable i verda

 

Sabent que l’activitat física millora la qualitat de vida i l’esport té nombrosos beneficis per la salut, l’estat d’ànim i les relacions socials, la volem promoure.

Creiem en la gestió col.laborativa dels espais verds i pretenem que la ciutadania s’impliqui en l’increment i millora de les infraestructures verdes; volem elaborar un mapa de zones de benestar a la ciutat.

Crear un servei de salut mental al local social de cada barri per tal de reforçar l’acció dels serveis sanitaris.

Desenvolupar o crear una xarxa de punts de recollida de mercaderies a la ciutat,  per tal de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Crear el Pacte municipal per l’Habitatge digne, amb la participació de tots els agents socials.

 

. Lleida ciutat amb nom de dona

 

Aquest govern està compromès en la construcció d’una ciutat justa i igualitària, i defensem els drets humans de les dones, dels col·lectius discriminats i també el col·lectiu LGTBI, on les dones pateixen una doble discriminació. 

Volem promoure la conciliació a través del Pacte del Temps i la Reforma horària; plans d’ocupació per combatre l’atur; vetllar per la inclusió i compliment de clàusules d’igualtat de gènere en els contractes públics de l’ajuntament; impulsar accions de sensibilització i foment  de la corresponsabilitat dels homes en les tasques de cura i domèstiques; promoure una plataforma per a la prevenció, abordatge i sensibilització de qualsevol tipus de violència masclista en l’àmbit laboral al municipi i ampliar els recursos d’atenció a les dones i llurs fills en aquesta situació. 

 

. Lleida ciutat de la innovació social

 

Volem una ciutat que tingui, promogui i treballi processos, iniciatives i solucions noves, per resoldre problemes socials de manera eficaç, sostenible i inclusiva: establir polítiques de detecció i atenció a persones en situació de vulnerabilitat i resoldre situacions de risc; ampliar el nombre d’habitatges públics amb lloguer social; garantir els subministraments bàsics d’energia; adaptar l’accessibilitat de l’espai públic a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda; fomentar el voluntariat social en totes les franges d’edat; donar a conèixer els projectes de cooperació d’aquest ajuntament i potenciar la innovació educativa i professional.

 

 

. Lleida  ciutat de les oportunitats

 

“Ciutat de les oportunitats” no és tan sols un concepte, és una ciutat dissenyada i gestionada de manera que ens ofereixi a tots la possibilitat de millorar la qualitat de vida, accedint a recursos i desenvolupant el nostre potencial personal i professional, tenint les mateixes oportunitats d’èxit.

Creació d’un observatori sociolaboral per fomentar el desenvolupament econòmic de la ciutat; establir polítiques d’integració de les persones amb majors dificultats al mercat laboral, tot vetllant pel seu compliment; col·laborar amb els sindicats participants en aquest pacte, en programes formatius i polítiques d’Ocupació juntament amb l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), així com la creació d’una comissió de treball per a l’estudi i concreció d’un salari mínim de ciutat.

Impulsar infraestructures de comunicació pel creixement i desenvolupament econòmic i social de la ciutat: xarxa ferroviària de rodalies o l’estació intermodal de Torreblanca, entre d’altres.

 

 

. Lleida ciutat llengua pròpia i diversitat lingüística

 

A Lleida hi conviuen persones de diferents procedències, cultures i llengües. Aquesta diversitat és font d’enriquiment, innovació, creativitat i oportunitats pe al conjunt de la ciutadania.

Les llengües oficials i pròpies del país, li donen personalitat dins i fora del territori, arribant a la Franja: el lleidatà/nord-occidental. Aquest pacte social comparteix l’objectiu que la llengua pròpia és i ha de ser l’element compartit, de diàleg i convivència, i la dota de la personalitat de ser lleidatà/lleidatana.

Volem impulsar accions transversals d’ús de la llengua pròpia; treballar per garantir els drets lingüístics i d’aprenentatge de la llengua catalana en el marc de la Taula per la Llengua. Impulsar un pla de llenguatge inclusiu que arribi a totes les persones amb capacitats funcionals diferents, així com desenvolupar campanyes/accions transversals entre usuaris/professionals en diferents àmbits: comerç, restauració, servei, empresa, lleure...