10. Clàusules alimentàries
L’Acord del Govern de 16 de juny de 2015 aprova el Pla de contractació pública alimentària de Catalunya, per impulsar la incorporació, als expedients de contractació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i de les entitats del sector públic que en depèn, de determinats aspectes relacionats amb la qualitat dels productes agroalimentaris i les repercussions ambientals de la producció d’aliments, els quals tenen també una incidència indirecta en la salut pública. En aquest Pla es defineixen conceptes com: producció agrària ecològica, producció integrada o producte fresc, i s’inclouen exemples de clàusules socials d’aquesta tipologia que es poden incloure en els contractes. Aquestes clàusules poden incloure’s com a condició especial d’execució, i preveure l’obligació del contractista de servir aliments de producció agrària ecològica o producció integrada, o exigir la utilització d’un percentatge mínim de productes frescos i de temporada en els contractes de serveis de restauració pública col·lectiva de centres d’ensenyament, centres hospitalaris i residències de gent gran, i altres subministraments de menjar vinculats a un servei públic. En la resta de contractes, es poden incloure aquestes clàusules quan incloure-les faci més eficient la prestació. També es poden incloure com a criteri d’adjudicació, en aquells contractes que tinguin per objecte la prestació d’un servei de restauració o el subministrament d’un producte alimentari.
En aquells contractes que comportin el subministrament d’aliments, es pot exigir que els productes tinguin etiquetes ecològiques, certificacions de producció integrada i similars. Per a evitar limitar l’accés al contracte de productes que no estan certificats, però que reuneixen les mateixes característiques, s’ha de permetre als licitadors que puguin acreditar per altres mitjans que els seus productes compleixen les condicions requerides. Per tant, si es vol adquirir un producte ecològic, es pot exigir una etiqueta ecològica específica o una certificació determinada, però sempre s’ha de permetre a tots els licitadors la possibilitat d’aportar proves que demostrin que les característiques del seu producte equivalen al requerit malgrat no disposar de certificació o etiqueta.