Metodologia
La redacció d’una Guia de Contractació Socialment Responsable ha de tenir en especial consideració els diversos ítems procedimentals i conceptuals que configuren tot el procés de contractació. Des del seu inici (definició de l’objecte del contracte) fins a la seva finalització (comprovació del compliment de totes les clàusules socials incorporades).
Cadascuna d’aquestes fases té un contingut i unes limitacions o configuracions legals força diferenciades. Caldrà aportar en cadascuna d’elles els elements que puguin fer compatibles la seguretat jurídica i l’objectiu d’incorporar criteris socials, mediambientals, etc. en tot el procés de definició, selecció del contractista, execució del contracte i exigència de responsabilitats, si escau.
Aquests ítems els podem definir de la manera següent:
- Introducció en la definició de l’objecte del contracte dels criteris socials que l’Administració pretén complir de manera conjunta amb l’execució material de l’objecte principal (obra, servei, subministrament, etc.).
- Requisits de solvència que garanteixin les condicions mínimes per la prestació del contracte de manera socialment responsable.
- Condicions especials d’execució en matèria social que el contractista ha de complir i que venen predeterminades en els corresponents Plecs.
- Criteris d’adjudicació que afavoreixin que les empreses licitadores els puguin incloure en la seva oferta.
- Contractes reservats en el percentatge igual o superior al fixat per la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic.