Objectius

La Directiva 2014/24/UE recomana que els poders públics utilitzin la contractació per tal de donar suport als objectius socials comuns, per aconseguir una major transparència en la contractació pública i una millor relació qualitat-preu. Per tal d’aconseguir aquest darrer objectiu els òrgans de contractació han de vetllar per tal que els criteris d’adjudicació permetin obtenir obres, subministraments i serveis de gran qualitat, incloent aspectes qualitatius, mediambientals, socials i innovadors vinculats a l’objecte del contracte.

La declaració institucional i les mocions aprovades pel plenari de la Paeria, coincideixen a promoure una contractació pública socialment responsable. Es vol integrar en aquests processos aspectes socials, ètics i ambientals. La contractació ha de tenir en compte altres aspectes relacionats amb la manera i les condicions de producció, els materials utilitzats, les conseqüències de la producció o les condicions laborals de les persones treballadores. La inclusió de clàusules socials en la contractació suposa poder implementar polítiques públiques en el sentit més ampli del concepte, a més d’assolir l’objectiu primari d’execució d’obres, prestació de serveis o subministraments necessaris pel funcionament de l’administració municipal.

En aquest sentit, aquesta guia vol incloure actuacions positives en matèries tals com l’estabilitat laboral i de qualitat en l’ocupació, la igualtat de gènere, la inserció laboral i social, la contractació pública ètica, la transparència fiscal, el foment lingüístic, l’ètica, la confidencialitat, l’accessibilitat i altres mesures de foment de la contractació pública socialment responsable.