La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Ros: "Aquesta exposició és una invitació col·lectiva a fer una reflexió política i social. Amb la transició democràtica va començar una gran transformació de Lleida, liderada pels primers ajuntaments democràtics i per la societat civil"

Data de publicació: 18/2/2015

La Paeria reconeix la participació ciutadana en la Transició Democràtica a Lleida amb aquesta exposició que acull la Panera fins al 24 de maig

La regidoria de Drets Civils ha coordinat el procés participatiu de recollida de material que ha permès compilar un miler de documents, entre els quals, destaquen peces dels artistes Enric Garsaball  i Albert Coma Estadella, així com l’epíleg de Fernando Sánchez Castillo, proposat per la Panera. També hi ha gravacions i entrevistes en profunditat de protagonistes de la transició

La mostra, que dóna continuïtat al treball entorn de la recuperació de la memòria democràtica iniciada al 2008, pretén posar en valor els diferents actors, espais i temps de la ciutat, així com l’aportació de Lleida a la història de la transició a Catalunya i a l’Estat

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquest dimecres la presentació de l’exposició ‘Transició Democràtica a Lleida’ amb la qual l’Ajuntament de Lleida reconeix la participació ciutadana en aquest capítol de la història més recent. La Panera, que acollirà aquesta tarda la inauguració oficial de l'exposició, exhibeix des d’avui i fins al 24 de maig la mostra que inclou actors, context, temps, espais síntesi sobre la transició a la ciutat, amb l’epíleg de Fernando Sánchez Castillo.

Ros ha posat de relleu que "el període de la Transició Democràtica a Lleida va ser il·lusionant de la història del país i de la ciutat, un període en el qual Lleida va tenir un procés de transformació fonamental, possible gràcies als protagonistes d'aquella època, sobretot a l'alcalde Siurana. Crec que a Lleida la transició va enterrar definitivament una ciutat grisa i provinciana". "Aquesta exposició és una invitació col·lectiva a fer una reflexió política i social, i puc dir que amb la transició democràtica es va recuperar el dret a la ciutat i el dret a exercir la ciutadania. Amb la transició democràtica va començar una gran transformació de la ciutat que és la base de la Lleida d'avui i del progrés, liderat pels primers ajuntaments democràtics i per una societat civil moderna que volia una Lleida amb llibertats i una Lleida al servei dels ciutadans". (tall de veu)

L'alcalde Siurana, per la seva banda, ha destacat que amb aquesta exposició s'ha volgut "crear una atmosfera de record de memòria, nosaltres no hem volgut fer història perquè no n'estem autoritzats per fer-la. Però sí volem crear una reflexió i crear pedagogia perquè no s'oblidi una etapa que és absolutament interessant". (tall de veu)

Cal destacar que la regidoria de Drets Civils ha coordinat el procés participatiu de recollida de material divers que ha permès compilar un miler de documents, entre els quals, destaquen peces d’artistes reconeguts, com “Ilerda annus MDXXXV” d’Enric Garsaball, autor que va pintar durant la transició, tot i que l’obra sigui una recreació medieval, i l’obra No Canyeret d’Albert Coma Estadella, així com l’epíleg de Fernando Sánchez Castillo, proposat per la Panera.

Entre el material exposat hi ha una seixantena de gravacions, tipus càpsules, i una setanta entrevistes en profunditat amb persones vinculades al món cultural, polític i social de Lleida que quedaran com a material de documentació a l’Arxiu Municipal. També s’hi poden veure cartells, cartes, pamflets o octavetes, entre altres, material que la ciutadania ha cedit temporalment a la Paeria per deixar constància de les particularitats d’aquest període històric a la ciutat. 

‘Transició Democràtica a Lleida’ és una mostra que dóna continuïtat a la línia de treball entorn de la recuperació de la memòria democràtica iniciada al 2008 i pretén reconèixer els diferents actors, espais i temps de la ciutat, així com l’aportació de Lleida a la història de la transició a Catalunya i a l’Estat. En aquest sentit, dóna a conèixer els fets ocorreguts a Lleida i promou el treball transversal interdepartamental i entre institucions i entitats.

L’exposició ha comptat amb l’aportació de l’arxiu de premsa dels diaris locals La Mañana i Segre. A més, es projecten filmets i super 8 de l’època cedits per la família de Luís Mejón, Josep M. Cots Massana, Ramon Santesmasses i Aurelio Bautista. En el marc del projecte, s’ha editat una publicació amb diferents mirades dels membres de la Comissió Assessora.

Un altra iniciativa que s’ha promogut arran d’aquest projecte és la Unitat Didàctica de la Transició a Lleida que farà l’alumnat de 4t d’ESO i 2n de Batxiller per contextualitzar els fets en l’àmbit local. Són cursos que a l’aula ja treballen la Transició a Catalunya i a Espanya i poden conèixer com es va desenvolupar el procés a Lleida. L’exposició fa visible experiències col·lectives i les mostra a generacions que no n’han estat partícips, però que poden entendre-les a partir dels documents que ha aportat la ciutadania. També s’ha de remarcar que el 9è Congrés de Convivència a la Ciutat, que es farà del 26 al 28 de març, tindrà com a eix vertebrador La transició a debat.

La Panera

Com a epíleg a l’exposició, el Centre d’Art la Panera ha proposat presentar el treball de Fernando Sánchez Castillo(Madrid, 1970), artista que des dels inicis de la seva trajectòria ha mostrat interès per la història contemporània d’Espanya, especialment pel període marcat per la dictadura franquista, així com per la posterior transició democràtica.

La Panera és la ubicació idònia per acollir una exposició que revista el període històric de la transició democràtica, en tant que l’edifici ha estat caserna militar de l’exèrcit al segle XIX i XX i també comissaria de la policia fins a finals dels vuitanta, coincidint amb la dictadura franquista, marcada per la repressió de les llibertats individuals i col·lectives, i la instauració de la democràcia.

La Panera és fruit d’aquesta normalització del país, en què es restaura el valor de la cultura i del pensament lliure i crític. És per això que, amb motiu d’aquesta exposició, s’ha convidat l’artista Sánchez Castillo, les obres del qual revisen i rellegeixen de manera crítica escenaris i espais lligats a la dictadura. El seu treball revela la importància de preservar la memòria històrica i entendre’n, des del present, el seu llegat.

Comissió assessora i equip tècnic

La Comissió assessora d’aquesta iniciativa està presidida per Antoni Siurana i en formen part la regidora M. Rosa Ball, Manuel Lladonosa, Joan Cal, Ramon Maria Puig, Mercè Ciutat i Josep Tort. El coordinador general del projecte és Josep M. Llop; la coordinació tècnica va a càrrec de Carmina Pardo i de Pilar Nadal, i l’equip tècnic està composat pel grafista J.M. Cazares, els arquitectes Carlos Sàez i Carme Casals i Josep Serra la part de recerca i documentació. També s’ha comptat amb el suport i la col·laboració de l’Arxiu Municipal, el departament d’Informàtica que ha creat una base de dades en Sharepoint, la Regidoria de Cultura, el Centre d’art La Panera i el Museu d’art Jaume Morera.

El projecte Espais i Temps de la Transició a Lleida

El projecte Espais i Temps de la Transició a Lleida vol donar rellevància als esdeveniments ocorreguts a la ciutat en el període de la transició, protagonitzats pels ciutadans i les ciutadanes. Des d’una òptica local, s’ha buscat afavorir la participació real de la ciutadania, considerant-se la millor manera de remarcar una situació social, política, econòmica i cultural d’un període sovint desconegut, però viscut de primera mà per una àmplia part de la població actual.

Des de l’Ajuntament de Lleida es treballa pel ple reconeixement dels Drets Humans a la Ciutat on, un dels eixos fonamentals de treball dels darrers anys ha estat la recuperació de la memòria democràtica. Després d’haver treballat la guerra civil, l’exili i la dignificació dels desapareguts de guerra i les fosses comunes, i de commemorar el 75è aniversari dels bombardejos sobre la ciutat de Lleida, des de la Regidoria de Drets Civils s’ha proposat parlar del significat d’aquest període per difondre un fragment més de la història recent.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.